Sfeerverslag: Metalliefhebbers op Into the Grave Sfeerverslag: Metalliefhebbers op Into the Grave

“Het geluid mag nog wel een tikje harder!”

, Tekst: Ridzert Souverein | Foto's: Joey Feikens

Sfeerverslag: Metalliefhebbers op Into the Grave

“Het geluid mag nog wel een tikje harder!”

Tekst: Ridzert Souverein | Foto's: Joey Feikens ,

Into the Grave mag bezoekers welkom heten vanuit het hele land. Speciaal voor Bolt Thrower, Enslaved of één van de andere topacts, leggen veel fans een lange afstand af. Maar wat trekt de echte liefhebber om speciaal voor die band zoveel moeite te doen? 3voor12 Friesland trok ze aan hun lange haren en maakte een portret.

3voor12/Friesland treft op Into The Grave allereerst een aantal bezoekers uit Damwoude, Bergum en onze eigen hoofdstad Leeuwarden. Over het festival zijn ze enthousiast. Allemaal spreken ze uit ervaring: ook tijdens de editie van 2011 waren ze aanwezig. Op de vraag wat er nu écht goed is aan Into The Grave klinkt unaniem: “Hell en het bier.” Na lang nadenken volgt ook nog “het spiegelbeeld tijdens het handenwassen na het toiletbezoek.” Met dat laatste kan niemand het oneens zijn, want onder andere de goede sfeer onder de bezoekers maakt Into The Grave tot zo'n groot succes. En die ene blote borst tijdens het optreden van Hell mag ook niet buiten beschouwing worden gelaten. Voor het volgende jaar hopen deze bezoekers op nog meer borsten, Hertog Jan op de tap en meer grind- en metalcore. Een afsluiter in de vorm van Iron Maiden zou hen al helemaal over de streep trekken het festival nogmaals te bezoeken.

Het tweede stel bezoekers dat wij spreken is afkomstig uit Amsterdam. De reis naar Friesland maakten zij vooral voor hoofdact Bolt Thrower, maar ook de optredens van Hell en Grave zien zij als hoogtepunten van de dag. Normaal gesproken komen deze Mokummers voornamelijk in Eindhoven en Tilburg voor de nodige metalconcerten. Dit is het eerste festival dat ze in Friesland bezoeken.

Het volgende trio komt uit de provincie. Vanuit Hallum, Marrum en Sint Anna Parochie is het maar een korte trip naar Leeuwarden. Toch zijn de heren voor het eerst op Into the Grave. Het optreden van Hell vonden zij daadwerkelijk een kleine hel, in tegenstelling tot vele andere bezoekers. Wel gaf het hen de kans om op dat moment wat meer van Leeuwarden te zien. Grave is voor hen het hoogtepunt van de dag en ook de nodige stonerrock wordt erg door de mannen gewaardeerd. Een tip voor de volgende editie? “Het geluid mag nog wel een tikje harder!”


Vanuit Delft ondernam dit vrolijke duo de reis naar Leeuwarden voor bijna het volledige programma. Na lang discussiëren blijken Hell, Obscura en Bolt Thrower de echte favorieten te zijn. Tel daar dat leuke prijsje (slechts € 6,66) bij op en deze mensen zien geen enkele reden om niét naar Into The Grave te komen: zoveel moois voor zo weinig geld, dat zie je eigenlijk nergens meer. Ook deze groep noemt  Hell als hoogtepunt van de dag. Voor de editie van 2013 hebben ze nog wel de nodige tips: Slayer, Beowolf en Vader staan op hoog het verlanglijstje. 

Deze grote liefhebber van Nederlandse concerten en festivals legde de reis naar Leeuwarden af vanuit Essen, Duitsland. Tevreden spreekt hij over de diversiteit van het aanbod in Nederland; dat mist hij in zijn thuisland. Vele stijlen metal komen hier probleemloos samen en bezoekers gaan arm in arm door de poort. Iedereen proost op een fijne dag. Voor velen van ons niet meer dan normaal, voor reizigers van ver kennelijk soms dé reden om volgend jaar nog eens terug te komen.

Deze bezoekers uit Hoogeveen kwamen naar Into The Grave voor het festival, de sfeer en de gezelligheid. Na zoveel goede verhalen over de vorige editie moest de tocht nu toch echt gemaakt worden. Niet ontevreden staan deze mensen ons te woord over hoe goed Hell was en hoe ongelofelijk goedkoop al dit moois wordt aangeboden. Ze hebben maar een klein puntje van kritiek: er zijn te weinig toiletten en het festival is volgens hen nog een tikje ongecoördineerd. Hier valt dus nog winst op te behalen voor de organisatie, die vast simpelweg nog niet had durven hopen op 3500 bezoekers. Het probleem werd later overigens opgelost met meer toiletten achterop en naast het terrein.

Tot slot spreken wij de prijswinnaar van de Enslaved-prijsvraag. Deze bofkont kreeg de eer zijn grote idolen op het podium aan te kondigen. Wat hem aanspreekt aan Into The Grave is de sfeer die de bands weten over te brengen. Ook de bescheiden prijs van het festival werkte als een motivator. Over deze tweede editie is hij zeer tevreden, al zou er wel een rauwere strot mogen komen om de bands aan te kondigen. De komst van Opeth of een terugkeer van Devin Townsend zou voor 2013 de ultieme kers op de taart zijn.


advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland