Nom de Plume brengt gecontroleerde waanzin Nom de Plume brengt gecontroleerde waanzin

Leeuwarder metalband opent Into the Grave

, Martin van der Meer

Nom de Plume brengt gecontroleerde waanzin

Leeuwarder metalband opent Into the Grave

Martin van der Meer ,

Het vorig jaar zo succesvolle metalfestival Into the Grave beleeft komende zaterdag zijn tweede editie. Één van de bands die zich erg graag aan het Friese publiek wil laten zien is Nom de Plume uit Leeuwarden. Ze wonnen de bandcontest Highway To Hell en sleepten hiermee de openingsspot van zowel Into the Grave als Dokk’em Open Air binnen. 3voor12Friesland sprak met zanger Arjan van Dalen.

Hoe is Nom de Plume begonnen?
“Ik heb het project zelf opgestart, de naam was er eigenlijk al voordat de band er was. Mijn oorspronkelijke doel was het opnemen van de EP ‘Murena’. De EP werd afgemaakt in 2011, maar is pas april dit jaar online gezet. Daarna zouden we touren in Engeland, maar dat ging niet door. Toen dacht ik ‘fuck it, ik ga opnieuw beginnen’. Ik had die vrijheid nodig om rustig aan goede nummers te schrijven. Met deze band is het gevoel een stuk prettiger. De meeste jongens waren al vrienden van mij. De gitaristen speelden in Smack the Apple en Undawn, de bassist is van Midnight Menace en de drummer komt van King Cool. Eigenlijk beginnen we nog maar net!”

Ik lees dat jullie nogal energieke shows geven. Zelfs zó energiek dat jij een bot in je voet brak tijdens een optreden!
“Tsja, (lachend) dat was tijdens onze eerste show in Scooter’s, tijdens een voorronde van de Kleine Prijs van Fryslân. Ik verstapte me gewoon en had eerst niks in de gaten, maar de volgende dag bleek dat ik een middenvoetsbeentje had gebroken. Kut natuurlijk, maar we worden er eigenlijk iets teveel aan herinnerd, als je het mij vraagt.”

Winst bij bandcontest Highway to Hell

Winst bij bandcontest Highway to Hell

Laten we hopen dat op Into the Grave de boel wel heel blijft... Jullie spelen daar als eerste, na het winnen van bandcontest Highway To Hell. 
“We doen het eigenlijk heel anders dan standaard metalbands, we zijn vrij jong, zien er hip uit en hebben geen lange haren. Dus ben ik ook wel benieuwd naar de reacties van de ‘klassieke’ metalfan. Om die mensen te overtuigen, dat is onze grote uitdaging. Iets wat op Dokk’em Open Air al behoorlijk goed gelukt is, overigens. En hoe vet is het om te kunnen zeggen dat je het podium hebt gedeeld met bands als Bolt Thrower?” 

Wat zijn de plannen voor jullie half uur op Into the Grave?
“We gaan sowieso drie nieuwe nummers ter gehore brengen, naast oude songs van de EP. We hebben er in ieder geval ongelooflijk veel zin in. Live balanceren we eigenlijk altijd wat op het randje, we geven het publiek gevoel dat het elk moment fout kan gaan. Nom de Plume brengt gecontroleerde waanzin. Overal staat ‘Post Hardcore’ bij Nom de Plume, maar ik zou graag willen dat iedereen onze muziek als ‘Luisterbare Herrie’ zou bestempelen. Daar gaan wij namelijk voor. Dat zou eigenlijk onze biografie moeten zijn: “Nom de Plume: Luisterbare Herrie”. Lekkere anti-marketing, daar hou ik wel van.”

--
Nom de Plume speelt op zaterdag 11 augustus op Into the Grave. Ze openen het festival om 13.00 uur.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland