Waardig eerbetoon aan Herman Brood in Prinsentuin Waardig eerbetoon aan Herman Brood in Prinsentuin

Terug naar 1978 met tributeband The Prisoners

, Tekst: Martin van der Meer | Foto's: Erikjan Koopmans

Waardig eerbetoon aan Herman Brood in Prinsentuin

Terug naar 1978 met tributeband The Prisoners

Tekst: Martin van der Meer | Foto's: Erikjan Koopmans ,

Op een warme dinsdagmiddag in augustus 1978 gaf Herman Brood een meer dan legendarisch concert in de Leeuwarder Prinsentuin. Voor VARA-radioprogramma Lijn 3 stond de rocker destijds met zijn band Wild Romance tegenover duizenden jonge Friezen. Het park puilde behoorlijk uit: “Als dit maar niet ontaardt!” riep Brood nog. Voor velen een onvergetelijke middag vol rock & roll.

34 jaar na dato speelt de Leeuwarder tributeband The Prisoners de gehele setlijst integraal na, met een mooie bijrol voor gitarist Dany Lademacher. Een waar feest der herkenning in een volle Prinsentuin.

"We verwachtten een mannetje of 500"


De middag begint met de herinneringen van manager Koos van Dijk. “We hadden destijds ongeveer 500 man verwacht toen we hier aankwamen. Maar die dinsdagmiddag stond het ineens vol met 8000 Friezen. Bizar, fantastisch!”

Ook Dany Lademacher, vroeger gitarist van the Wild Romance, moet glimlachen en weet nog dat het zwart zag van de mensen. “Zelfs op de daken van de Koperen Tuin, waar toen een bruiloft gaande was. Gekkenhuis!”

Alice Bestaat Niet


Lademacher pakt vervolgens zijn gitaar en voegt zich bij Ernst Löw en Dick Vermeij. Samen vormen zij Alice Bestaat Niet en brengen ze vriendelijke gitaarmuziek naar Leeuwarden. Frontman Löw refereert tijdens het optreden meermaals aan het concert van 1978 en zingt over afspraken met vogels, het haardvuur en de altijd lege rumfles. Het publiek omarmt de warme Nederlandstalige muziek meteen. Steeds meer mensen vinden hun weg naar de Prinsentuin, waar het tijdens het laatste nummer begint te regenen. “Als dit maar niet ontaardt!”

Luk Paard, rockdichter


Na een korte onderbreking is het de beurt aan Luk Paard, een Belgische dichter die al op jonge leeftijd door Brood geïnspireerd raakte. Hij noemt zichzelf een ‘weirdo poetry performer, lovin’ the rock & roll’. Dat laatste vormt dan ook de rode draad door zijn verhalen. Paard wordt muzikaal begeleid door de Utrechtse gitariste Francisca French Maybelene. Hij spreekt rustig, soms met humor en heeft het duidelijk naar zijn zin. Bij zijn ode aan Brood breekt de zon voorzichtig door.

 

The Prisoners spelen Brood

Het publiek hoeft niet lang te wachten op de Leeuwarder Brood-tributeband The Prisoners. Met de perfecte opener Saturday Night doen ze de gehele setlijst van 1978 nog eens dunnetjes over. Voor het podium staat het vol met enthousiaste mensen die er 34 jaar geleden ook bij waren. De Prisoners hebben er evenveel zin in als het publiek, wat de sfeer alleen maar ten goede komt. De nummers worden meegezongen en door de hele Prinsentuin zijn alleen maar lachende gezichten te zien. Hoogtepunt in de set is het moment waarop Dany Lademacher het podium betreedt en een paar nummers meespeelt, waaronder opnieuw Saturday Night.


Het park was misschien niet zo afgeladen als 34 jaar geleden, maar de moeite waard waren de optredens zeker. De aanwezigen, jong en oud, muzikant en publiek, kunnen terugkijken op een zeer geslaagde tributemiddag.

---

Wat: Revisited: Herman Brood Tribute Concert
Wie: The Prisoners, Luk Paard, Alice Bestaat Niet
Wanneer: zondag 26 juli 2012
Waar: Prinsentuin, Leeuwarden
Opkomst: 3500 a 4000 man

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland