Uriah Heep nog lang niet met pensioen

Oude rockers vermaken uitverkocht Romein

Tekst: Saskia Boree | Foto's: Jan Sjoerd Geertsma ,

Uriah Heep mag dan al een flinke tijd mee gaan, voor een band uit 1970 rocken
ze nog als de beste. De hits uit de jaren '70 en '80 worden vol overtuiging in een nieuw jasje gestoken, maar ook met hun nieuwere werk slaan ze de spijker op de kop.

Nadat de band groots is opgekomen, wordt een aantal nummers gespeeld dat de band in geen tijden op de setlist had staan: er wordt krachtig gestart met Against The Odds en Overload. Eenmaal opgewarmd informeert leadzanger Bernie Shaw of het publiek vrijdag de dertiende ook heeft overleefd, waarop een instemmend gejuich opstijgt. Het is duidelijk dat de band wel zin heeft in een avondje rocken.

Na enkele songs vindt Uriah Heep dat het tijd wordt om het verleden te laten voor wat het is, en vraagt of zaal wel klaar is voor hun nieuwe muzikale tijdperk. De zanger is dat in elk geval wel en laat dat meteen aan het publiek merken door het nummer I'm Ready aan te kondigen, waar de andere muzikanten energiek in mee gaan.

Gevarieerde show

Na het nummer Between The Worlds komt de zanger met twee barkrukken het podium op. Hierbij wordt gegrapt om de uitspraak van het Nederlandse woord 'stoel' ('stool' in het Engels betekent niet alleen barkruk, maar ook poep'). Vervolgens worden de nummers Come Away Melinda en Tales ten gehore gebracht, wederom twee nummers uit de begintijd van The Heep. Gitarist Mick Box heeft daarbij zijn elektrische gitaar tijdelijk verruild voor een akoestische. Uriah Heep zorgt zo zeker voor een afwisselende setlist.

De sfeer wordt steeds verder opgebouwd: de titelsong voor de tour (Nail On The Head) wordt de zaal ingedreven, maar als het in 1970 uitgebrachte Gypsy wordt aangekondigd, is de band niet meer te houden. De band is trots op hun muziek, met name op het nummer July Morning: dat nummer wordt dan ook met overtuiging en energie ten gehore gebracht. Bij Lady In Black richt de zanger bovendien vol overgave zijn microfoon het publiek in, dat enthousiast reageert.

Het lijkt er even op dat de band niet veel puf meer over heeft als zij het publiek bedanken en een diepe buiging maken, maar schijn bedriegt. Er stijgt een verschrikt gemompel op uit de voorste rij als zanger Bernie vijf vrouwen op het podium vraagt. Hiermee wordt het nummer Free 'N Easy op een originele manier gebracht. Knallende afsluiter is het bekende, in 1972 uitgebrachte Easy Livin'. Na al die jaren is Uriah Heep nog prima in vorm.

---
Gezien: Uriah Heep
Waar: Poppodium Romein, Leeuwarden
Wanneer: 14 april 2012
Opkomst: Uitverkocht