Totale toewijding aan Mr. Polska Totale toewijding aan Mr. Polska

Jong publiek draagt rapper op handen

, Tekst: Wilbert Elting | Foto's: Ruben van Vliet

Totale toewijding aan Mr. Polska

Jong publiek draagt rapper op handen

Tekst: Wilbert Elting | Foto's: Ruben van Vliet ,

Mr. Polska en zijn collega's van Nouveau Riche stonden zaterdagavond in een goed gevuld Romein. Het publiek was jong maar onvermoeibaar en werd anderhalf uur lang overladen met pompende dubstepbassen, harde beats en teksten die misschien niet altijd even geschikt waren voor hun jonge oren.

"Ik wil dat na anderhalf uur iedereen kruipend naar huis gaat! Het moet een fokking wildernis worden! Voor wie daar geen zin in heeft: daar is de deur!" De Pools-Nederlandse rapper Mr. Polska valt aan het begin van zijn show in Poppodium Romein direct met de deur in huis. Hij en zijn Nouveau Riche-kompanen zijn naar Leeuwarden gekomen om er een feest van te maken. En daar begint het al vanaf het eerste nummer mee.

Revolutie

De beats van producer Boaz pompen, Polska springt en zijn collega Leo zweept het publiek op. Het wordt inderdaad een wildernis. Het jonge publiek springt, probeert de rappers aan te raken en brult mee. Hier is iets gaande, “een revolutie” zegt Polska tegen het einde van het optreden. Dat is misschien lichtelijk overdreven maar hier staat inderdaad een groep op het podium met een grote toekomst voor zich.

Voor een groot deel komt dat doordat hun show goed in elkaar zit. Hitjes als Vinger Op De Klitter en Berghuis worden zonder problemen met minder bekende nummers afgewisseld. Polska is bij dit alles de ster van het circus, het stuk vlees op het bord, maar de andere rappers van Nouveau Riche zijn de garnituren die de smaak geven, de sausjes die het niet saai maken.

Pompend dubstepgeweld

Ook al is het anderhalf uur aan pompend dubstepgeweld en raps over feestjes, het wordt niet repetitief. Vooral JeBroer, die het publiek warm mocht maken en Digitzz voegen echt iets toe.

Polska en zijn vrienden zijn bovendien niet alleen rappers, het zijn ook persoonlijkheden zoals je dat bij Opgezwolle of de Jeugd van Tegenwoordig ziet. Dat komt na een uur pompen naar voren wanneer twee jochies van een jaar of dertien het podium opgehesen worden.

"Zijn jullie hier met je vader?"

Minutenlang hossen ze mee op de schouders van Polska en Jebroer. Na afloop krijgen ze een flesje water en vraagt JeBroer bezorgd: "zijn jullie hier met je vader?" Het is sympathiek maar ook tekenend voor het dilemma waar de groep ongetwijfeld mee worstelt. Ze maken muziek voor volwassenen, treden op voor kinderen.

Veel lijken ze zich daar de rest van de avond niet van aan te trekken. Zonder enige schaamte wordt het publiek gevraagd wie er vanavond nog gaat neuken en wie helemaal dronken gaat worden. "Ik ben een slecht voorbeeld," zegt Polska even later en hij zet de fles wodka nog maar eens aan de keel.

Zegetoer

De leeftijdskloof tussen publiek en rappers wordt pijnlijk duidelijk wanneer Jebroer na herhaaldelijke duikbewegingen het publiek in springt. Hij gaat plat op zijn neus. Het crowdsurfen gaat Polska beter af maar hij is dan ook twee koppen kleiner en twintig kilo lichter. Even draagt het publiek hem letterlijk op de handen. Figuurlijk deden ze dat de hele avond al. Mr. Polska is bezig met een zegetoer.

---

Wie: Mr. Polska + JeBroer, Digitzz
Waar: Poppodium Romein
Wanneer: zaterdag 7 april 2012
Opkomst: goed gevuld

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland