Ruig maar rommelig bij The Smears

Lokale acts interessanter dan Britse punkdames

Tekst en foto's: Marcel Poelstra ,

Onder de naam MyStage Goes Powerpop traden drie bands op in het cafégedeelte van poppodium Iduna in Drachten. Powerpop is daarbij wel een hele brede noemer voor het gebodene van de avond, punkrock dekt de lading beter. The Smears uit het Verenigd Koninkrijk was de headliner, Planet Eyelash en End Of Bunch warmden het publiek op.

End of Bunch mag het spits afbijten. Deze band is als Drachtster local heroe toegevoegd aan het voor de rest louter uit dames bestaande programma. De muziek van End Of Bunch is energiek, doet denken aan bands als Social Distortion. Geheel in die lijn bevat de setlist dan ook een cover van het nummer 'Still Alive' van die band. End of Bunch weet het publiek lekker op te warmen, waarbij vooral de energieke presentatie van zanger Marinus van Essen opvalt. Door heel slim het catchy 'Carry me Home' als laatste te spelen, zit het publiek in de ombouwtijd in elk geval met een leuk liedje in hun hoofd.

Strakke tandem

Na ombouw is het tijd voor de dames van Planet Eyelash. Deze enthousiaste meiden spelen vrolijke punkrockliedjes en vormen een typische all-girl-band. Opvallend is dat er met twee gitaristes wordt gewerkt, waardoor het geluid ook de nodige power krijgt. Met name gitariste Claire Schuurman valt op door de nummers met solo's net dat beetje extra te geven. Hetzelfde kan gezegd worden van de basis: Nellie Procee op drums en Arina Banga op bas vormen een strakke tandem die de vaart er in houdt. De dames hebben veel plezier op het podium en weten die vibe ook op het publiek over te brengen. Vooraan wordt er zelfs gedanst.
 

Making lots of noise

De afsluiter van de avond is het uit Nottingham (UK) afkomstige damestrio The Smears. Bij The Smears gaat het er wat ruiger, maar ook rommeliger aan toe. Ze verontschuldigen zich dat ze al sinds zes uur die ochtend onderweg zijn naar dit optreden, dus enige vermoeidheid zal ze ongetwijfeld parten hebben gespeeld. Ondanks dat is het muzikaal toch wat minder interessant dan de andere twee bands van deze avond. De nummers zijn simpel en lijken puur op snelheid gemaakt. De zang van frontvrouw Em zit af en toe tegen grunten aan en dat maakt het geheel er ook al niet melodieuzer op.

De indruk ontstaat dat de podium-attitude belangrijker is dan de muziek. Dat is jammer, want bij vlagen hoor je dat deze dames meer in hun mars hebben en beter zouden kunnen dan we hier vanavond horen. Misschien dat het dan toch de vermoeidheid is. Hun motto is 'making lots of noise' en daar slagen ze in, alleen zou het net iets origineler mogen.

---------
Gezien: The Smears, Planet Eyelash, End Of Bunch
Waar: Poppodium Iduna, Drachten
Wanneer: 26 april 2012
Opkomst: Redelijk wat publiek