Kubus & Rico geven alles ondanks lege zaal

Crowdsurfen in een leeg Romein

Tekst: Karst Jaarsma | Foto's: David Bais ,

Met groepen als Opgezwolle, Fakkelbrigade en Fakkelteit droeg Rico bij aan de creatie van Zwolle als hiphophoofdstad van Nederland. Waar groepsgenoten met soloprojecten aan de slag gingen, bleef het rond Rico een tijd stil. Tot vorig jaar. Toen leverde hij samen met producer Kubus het album DMT af. Vanwege deze plaat bezocht hij vrijdag Poppodium Romein.

Leeuwarden mag dan in de race zijn voor de titel Culturele Hoofdstad 2018, twee hiphopfeesten op één avond is toch iets te voortvarend geprogrammeerd. Terwijl Fakkelbrigadelid Rico samen met producer Kubus in Poppodium Romein stond, werd Asteriks aangedaan door Kraantje Pappie. Dat was te merken aan de opkomst bij eerstgenoemd podium.

Knallende beats bij Roberto Tan

Tijdens het voorprogramma van de Groningse Roberto Tan houdt de teller al op met 25 mensen. Het grootste deel van de zaal staat aan de zijkant afwachtend toe te kijken, een enkeling durft de handjes in de lucht te gooien. Het deert de rapper niks. Zijn beats knallen lekker en met veel enthousiasme geeft hij zijn show weg.

Waar velen zichzelf er gemakkelijk van af hadden gemaakt, geeft Roberto Tan net dat beetje extra om de aanwezigen te overtuigen alsnog een stapje naar voren te doen en de handjes omhoog te gooien.

Kubstep

Bij de opkomst van producer Kubus is er nog een handjevol mensen bijgekomen. De Fakkelteitgroep bestaat altijd uit een harde kern fans en zo ook vanavond. Kubus & Rico worden uitbundig ontvangen, alsof de zaal stampvol staat.

Net zoals het voorprogramma laat Rico zich geen seconde hinderen door het aantal aanwezigen. Hij benut de gelegenheid om er een extra intieme setting van te maken. Geen groots opgezette vraag- en antwoordspellen met het publiek, maar kleine praatjes tussen de nummers door. Daarnaast brengt hij de nummers van DMT met een onhoudbaar enthousiasme. De harde dubstep van Kubus, door Rico omschreven als kubstep, wordt ook goed ontvangen. Zo goed zelfs, dat de rapper de kans benut om kort te gaan crowdsurfen.

Kubus & Rico maken reputatie waar

Werd de plaat vaak omschreven als ontoegankelijk, live staan de nummers als een huis. De harde bassen knallen door je hele lichaam. Stilzitten is dan ook zo goed als onmogelijk. Dankzij een meer oldschool hiphopnummer als De Freak De Flow blijft de variatie er ook in zitten. Daarbij is het opvallend dat Rico, zelfs na persoonlijk verzoek, weigert grote hits uit vorige bands te spelen. Dat deze nummers niet gemist worden, toont nogmaals de kracht van DMT aan.

Hun reputatie waarmakend, laat het hiphopduo vanavond zien geen volle zalen nodig te hebben voor een mooi feestje. De fascinerende raps met de keiharde dubstep en het tomeloze enthousiasme van de performers doen je simpelweg vergeten dat er niemand naast je staat. Gewoon jezelf lekker laten gaan.

---
Gezien: Kubus & Rico + Roberto Tan
Waar: Poppodium Romein, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 30 maart 2012
Opkomst: 35