Powerfolkband Scrum brengt ode aan The Dubliners

Een opgetogen avond in De Harmonie

Tekst: Saskia Boree | Foto's: Tiffany Peters ,

Powerfolkband Scrum bestaat alweer acht jaar. Tijd voor een heuse avond in de pub, of in dit geval in Stadsschouwburg De Harmonie. Tijdens deze show werd voor de theatertour 'A Night At The Pub' een dvd opgenomen. Leadzanger Skotties kersverse vrouw was ook van de partij en kreeg op menig moment het publiek adembenemend stil.

Ingetogen start

Volgens de toneelmeester heeft Scrum er zin in en na het openen van de gordijnen waan je je ook meteen in een soort pubsfeer. Het toneel heeft een grootse bar inclusief bier en whisky op de kaart. Het lijkt alsof het publiek in eerste instantie wat ingetogen reageert als de band begint met Amazing Grace, gevolgd door Drunken Lullabies, een cover van Dropkick Murphys. Leadzanger Skottie verwelkomt het publiek gevolgd door het volgende nummer.

Er lijkt wat schot in te komen wanneer de band Killing Time inzet, waarna er op een gelikte manier een verhaal uit de Schotse geschiedenis wordt verteld over Alexander Graham Bell, vervolgd door het rustige nummer The Hills In The Highlands. Zo kabbelt nog een aantal ingetogen liedjes voorbij, waaronder Caledonia, waarvoor Skotties vrouw Laura een bijdrage levert.

Om het een beetje luchtig te houden, wordt tussendoor nog even iets vermeld over een spuuglelijke vrouw, waarbij Skottie gekscherend zegt: “Staat dat erop?” Hartelijk gelach. Wanneer de band het instrumentloze Loch Lomond inzet, kun je bijna een speld horen vallen, gevolgd door een daverend applaus en het dicht glijden van de gordijnen.

Eigen whisky

De tweede helft begint wederom met een verhaal, dit keer over de avonturen van de band in Schotland. Zittend op de rand van het podium, wordt Throw Me A Penny ingezet, waarna de band het podium weer opvliegt voor No Rain In The Pub. Een korte geluidsstoring steekt hierbij de kop op maar dat kan de pret niet drukken. Goede reden voor de band om dit nummer nog eens dunnetjes over te doen, gevolgd door Whisky Lullabies en Heavenly Brew. Ook deze laatste moet nog eens over omdat de camera niet goed draait. Hierop reageert de energieke frontman: “Mensen, je kunt wel merken dat het vrijdag de dertiende is. U heeft in ieder geval waar voor uw geld.” Hierna doet de band het weer rustig aan met The Fields Of Athenry, wederom met bijdrage van Laura. Hierna besluit de de band hun eigen whisky, een primeur, aan te prijzen en rond te laten gaan in het publiek.

Ode aan The Dubliners

Nadat de whiskygeur is verdampt, vertelt zanger Skottie over de dood van The Dubliners' banjospeler Barney McKenna en zanger Ronnie Drew. Barney is kortgeleden overleden, terwijl Ronnie in 2008 overleed.

Het nummer Whisky In The Jar wordt vervolgens vol overtuiging opgedragen aan Barney en Ronnie. En alweer volgt een korte storing, volgens Skottie dit keer veroorzaakt door Ronnie. Dan is het tijd voor The Royal Oak, een ode aan de pub, gevolgd door afsluiter Drunk Again. Al met al een opgetogen powerfolkavond.

---

Gezien:  Scrum
Waar: De Harmonie, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 13 april 2012
Opkomst: groot