Newsense Memory begint pas Newsense Memory begint pas

Op zoek naar een experimenteler geluid

, Niels Lahuis

Newsense Memory begint pas

Op zoek naar een experimenteler geluid

Niels Lahuis ,

In oktober vorig jaar presenteerde Newsense Memory in Poppodium Romein hun EP The Sky Is The Limit. Vele lovende recensies volgden maar al snel werd het stil rond het viertal.

We spreken de heren in het kantoor van 't Badhûs in Zwaagwesteinde. Op de achtergrond is de voorronde van de Kleine Prijs van Fryslân in volle gang . Aan tafel zitten leadzanger Piter Reitsma en drummer Anne Martin Koree. Een snelle blik langs de muren van het kantoor en meteen is duidelijk dat de band hier kind aan huis is. Posters van alle optredens die het viertal hier heeft gespeeld zijn stevig met punaises aan de muur gehangen. En dat zijn er aardig wat, want Newsense Memory draait al even mee in de Friese popscene.

In 2006 won de band de toenmalige Bandcontest, wat nu de Kleine Prijs van Fryslân is. Als beloning volgde er een optreden in de Melkweg te Amsterdam. Bovendien leverde het de band de mogelijkheid op om een eigen plaat te maken. "Wat voor mij heel erg opvalt, is dat we vroeger vooral een punkbandje waren en eigenlijk gewoon wilden spelen", kijkt Piter terug. "Nu zijn we gegroeid als muzikanten en weet je zelf dat de nummers die je schrijft meer volwassen en genuanceerder zijn. Maar ze zijn nog wel geschreven met de intentie om alles kapot te rammen. We willen de grenzen van heel zacht en heel hard opzoeken."

The Sky Is The Limit

De release van de meeste recente EP The Sky Is The Limit werd uitgebreid gevierd met maar liefst drie presentaties. Hierna volgden veel optredens in Friesland en Groningen. Daarna werd het stil. "We kregen in deze periode een nieuwe gitarist. Dat kost natuurlijk veel tijd om hem alles te laten instuderen", legt Anne Martin uit. De vorige gitarist, Jelmer, werd uit zakelijke overwegingen vervangen en de band koos ervoor om het pas naar buiten te brengen als er een nieuwe gitarist aangesteld was. "Onze vorige gitarist was meer een bluesgitarist terwijl Tjerk wat meer beïnvloed is door bands als Incubus", vertelt Piter. "Jelmer was een fantastische solist. Hij bedacht dingen die ik nooit zou kunnen schrijven. Maar met Tjerk hebben we iemand die echt bij deze groep past. Iemand die van dit geheel iets veel vetters kan maken. Met hem erbij kunnen we onze rocksound veel meer laten horen."

Die sound wil nog wel eens verschillen bij Newsense Memory. Waar de band met de eerste plaat Fashion Américain zich duidelijk profileerde als punkband, kiest het op The Sky Is The Limit voor een meer experimentele benadering. "We brengen nu muziek die we zelf graag willen brengen maar nog steeds wel met de gedachte om de zaal helemaal plat te walsen", zegt Piter. "We merken een duidelijk verschil als we nummers van onze EP spelen en daarna een nummer als Lalalalalalala. Het ene moment staan mensen met grote ogen te luisteren terwijl ze daarna echt helemaal los gaan. In de toekomst streef ik erna om een ideale combinatie daarvan te bereiken."

Misschien gebeurt dat al aan het eind van dit jaar. Dan zal de band opnieuw de studio induiken, ditmaal met een volledige plaat als doel. "De nieuwe plaat zal we in dezelfde lijn worden doorgezet als de vorige" verklaart Anne Martin. "Je zal er waarschijnlijk wel een punknummer op terugvinden maar we zullen ook weer veel experimenteren. De nieuwe plaat zal in ieder geval het meeste alternatieve werk worden wat we ooit hebben uitgebracht."

---
Newsense Memory live zien? Op 12 mei speelt de band in Burdaard tijdens The Pitch Amplified.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland