Melancholische editie van CTRL/ALT/ROMEIN Melancholische editie van CTRL/ALT/ROMEIN

Geringe opkomst voor alternatieve bands

, Tekst: Saskia Boree | Foto's: Oscar Anjewierden

Melancholische editie van CTRL/ALT/ROMEIN

Geringe opkomst voor alternatieve bands

Tekst: Saskia Boree | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Met CTRL/ALT/ROMEIN geeft poppodium Romein een kans aan vernieuwende, opkomende bands. Tegen een vaste lage prijs kan het Leeuwarder publiek op deze avonden meerdere nieuwe acts bewonderen. Op de editie van afgelopen vrijdag verzorgden alternatieve bands Tickets Go Past, Minus The Tiger en Light Light een kalme, maar bijzondere avond.

Wanneer het in 2006 opgerichte Tickets Go Past de avond aftrapt, is de opkomst in de zaal gering. Zowel nummers van debuutalbum Twelve Songs About Numbers als van hun tweede plaat Mainstream worden ten gehore gebracht. Rustige liedjes zoals Road Of The Marathon passeren daarbij de revue, maar ook het meer knallende My Confection wordt vol overtuiging gespeeld.

De zaal geniet, maar is zwijgzaam. Voordat de band het laatste nummer inzet bedankt zanger Joost Brouwer het betrekkelijk kleine publiek voor hun komst. Tickets Go Past heeft afwisselende nummers en we zien een goede samenwerking tussen bandleden Phil Mills en Joost Brouwer.

Aangereden kat

Dan is het tijd voor een band die zijn naam te danken heeft aan een aangereden kat, Meinus De Tijger genaamd. Minus The Tiger-zangeres Anne Broekman groet het publiek hartelijk, waarna de band vol melancholie Follow Me Down ten gehore brengt. Het blijkt dat er meer drum op de monitor moet komen, maar daardoor laat Minus The Tiger zich niet uit het veld slaan.

Typische indienummers, zoals onder andere Home Is Where The Heart Is, volgen. Bijzonder is het gebruik van een elektrisch drumstel, dat bovendien blootsvoets wordt bediend door drummer Jos. Toch zijn de nummers over het algemeen rustig en dat brengt een aparte sfeer met zich mee. De drummer wisselt zijn elektrische drumstel af met castagnetten, wat het geheel al helemaal bijzonder maakt.

De band neemt even de tijd om hun onlangs verschenen debuutalbum aan te prijzen. Het album draagt de toepasselijke titel Debut Album By Minus The Tiger. “Tot zover de zakelijke mededelingen,” vindt de goedlachse frontvrouw. “Nu verder met een nummer, genaamd The Call Back.”

Er kabbelen nog wat van dit soort typische liedjes voorbij. Er wordt een nummer ingezet dat volgens de zangeres over liefde en het einde van de wereld gaat, gevolgd door Keep It To Yourself. Na afsluiter No Have bedankt Anne Broekman ons voor het luisteren. Een ingetogen applaus volgt, waarna de band begint met het afbouwen van het podium.

 

zZz en Saelors bundelen de krachten

Na een korte pauze is het tijd voor een act die de krachten uit twee eerdere bands heeft gebundeld: tweekoppige bands zZz en Saelors vormen sinds het voorjaar van 2011 het nieuwe Light Light. Zonder enige aankondiging wordt het eerste nummer ingezet, wat een bescheiden gedeelte van het publiek naar de voorste rij doet schuifelen.

Het mag duidelijk zijn dat Light Light de hoofdact van de avond is. De band verrast door samba's te gebruiken tijdens het drummen. Zangeres Alexandra Duvekot bespeelt behendig de Casio en blijkt zich even later, tijdens het nummer Guru, ook raad te weten met de bass.

Mysterie

Hoewel het publiek naar voren is gekomen om de band te bewonderen, wordt er toch niet geheel positief gereageerd. Zeker wanneer Light Light eveneens onaangekondigd van het podium verdwijnt, stijgt er een luid gefluit op vanuit de zaal. De band keert terug met de mededeling dat Romein eigenlijk “een hele mooie kroeg” is. Vervolgens wordt het laatste nummer ingezet. Na een kort en bondig bedankje van Light Light komt er een abrupt einde aan deze melancholische avond; het publiek wordt duidelijk met een mysterie achtergelaten.

---

Gezien: Light Light + Minus The Tiger + Tickets Go Past
Waar: Poppodium Romein, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 20 april 2012
Opkomst: gering

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland