Geschiedenisles met Hans Theessink

Blueszanger speelt in intiem Slotplaats

Tekst: Karst Jaarsma ,

Hans Theessink is een oudgediende in de blueswereld. Geboren in Eindhoven en inmiddels woonachtig te Wenen, heeft hij de hele wereld over gereisd en het podium gedeeld met vele legendes uit het genre. Een keer per jaar lonkt het moederland en volgt er een korte tour. Dit jaar bracht hij wederom een bezoek aan het gezellige Slotplaats te Bakkeveen.

Meteen bij binnenkomst in het dorp Bakkeveen vindt men een klein, authentiek kasteeltje. Normaliter is dit kasteeltje in gebruik als theehuis De Slotplaats, maar zo nu en dan wordt het omgetoverd tot toneel voor intieme concerten in de puurste zin van het woord. Onder de naam Muziekpodium Bakkeveen haalt een groepje liefhebbers geregeld artiesten uit het roots-genre naar het Friese dorpje. Donderdag schitterde de Nederlandse Hans Theessink op de prachtige locatie.

Begindagen van de blues

De blueszanger woont al lang niet meer in Nederland, maar is één keer per jaar voor een korte tour in ons kikkerlandje te vinden. In zijn lange carrière heeft hij reeds met artiesten als Bo Diddley, Ron Wood en Taj Mahal mogen samenwerken. Vanavond weet hij ons zelfs te vertellen dat Ry Cooder een bijdrage levert op zijn nog te verschijnen plaat.

Theessink neemt het publiek mee op een reis langs zijn eigen verleden én dat van de blues in het algemeen. Aan de hand van korte anekdotes blikt hij terug op de begindagen van het muziekgenre. Dit resulteert in een prachtige vertolking van Big Bill Broonzy's Key To The Highway, het allereerste bluesnummer dat Theessink ooit hoorde. De eerste bluesplaat die Theessink zich herinnerde te kopen was van The Dutch Swing College Band. Het nummer St. James Infirmary, terug te vinden op deze plaat, krijgt eveneens een verrassende nieuwe uitvoering.

Mississippi

De zanger weet op briljante wijze zijn stampende voet te combineren met ruw, akoestisch gitaarspel en zo nu en dan een snerpende mondharmonica. Gedurende de twee sets van vijftig minuten waan je jezelf op een veranda met prachtig uitzicht over de Mississippi. Theessink weet daarmee perfect aan te sluiten bij zijn grote voorbeelden. Met name op de momenten dat hij gebruik maakt van de slidegitaar stijgt de zanger nog een stukje boven zichzelf uit.

Zelden zie je een goede artiest van zo dichtbij als in de Slotplaats. Met Hans Theessink op slechts enkele meters afstand hoor je fascinerende verhalen over ontmoetingen met Bo Diddley, Johnny Cash en The Dubliners. Tussendoor schuurt de zanger met zijn rauwe stem en idem stijl op fantastische wijze langs de rijke geschiedenis van de blues. Dankzij een zichzelf overtreffende toegift, waarin People Get Ready van Curtis Mayfield wordt gecombineerd met de versie van Bob Marley, is het al na elven als we de Slotplaats verlaten. Met de broeierige swamp blues nog in de gedachten voelt het buiten plots alsof het een warme, zomerse nacht is.
 

---

Gezien: Hans Theessink
Waar: Slotplaats, Bakkeveen
Wanneer: donderdag 26 april 2012
Opkomst: uitverkocht