Garments wil gehoord worden Garments wil gehoord worden

'Als je niet geniet van de mooie momenten, dan ben je heel dom bezig'

, Niels Lahuis

Garments wil gehoord worden

'Als je niet geniet van de mooie momenten, dan ben je heel dom bezig'

Niels Lahuis ,

Drie jaar lang hebben we vrij weinig vernomen van Monstertux. Op een Johnny Cash nummertje na zelfs helemaal niks. Nu zijn ze terug, onder een nieuwe naam en met een nieuwe plaat. 3voor12 Friesland gaat het gesprek aan met gitarist Derek Kuipers en zanger Sjoerd van Kammen.

Het is vrijdagmiddag, rond een uurtje of vijf. Een rustig kroegje in Dokkum is het decor voor ons interview. Ondanks een lange werkdag nemen de heren Kuipers en van Kammen rustig de tijd voor een gesprek. Maar eerst een kop koffie. Het gesprek gaat al snel over het veranderen van de naam in Garments. Maar elke vraag over het waarom weigeren de heren te beantwoorden. "Niet alles hoeft uitgelegd te worden", vindt Derek. Een week eerder is de nieuwe plaat al bijna in zijn geheel door de band op internet gezet. Een album die de titel The Need to Belong op zijn hoes heeft staan.

Onopgemerkte heldendaden

"The Need to Belong heeft alles te maken met de liedjes", legt Sjoerd uit. "En vooral de inhoud van deze liedjes. Iedereen communiceert en heeft de wens om ergens bij te horen. Of dat nou bij een groep mensen is of bij een bepaalde voetbalclub. Als dit niet zo is, dan is er iets mis met je. De mens is nu eenmaal een sociaal dier."

Dat de band maatschappelijk betrokken is, liet het ook al horen met voorganger The Allison Album. Met het nieuwe album lijkt die lijn doorgetrokken te worden. De biografie van de band begint met 'We hebben altijd al een zwak gehad voor het breekbare, het onzekere en de onopgemerkte heldendaden'. Met alleen deze zin al, wil de band de hardheid en de oppervlakkigheid van de wereld aantonen. "We gaan je niet vertellen dat je beter met het milieu om moet gaan of dat we liever in Amerika hadden willen zitten",  verklaart Derek. "Het gaat altijd over sterk uitvergrote situaties van mensen die hier zitten en daar naartoe willen. En die daar een ontzettende strijd mee hebben. Dat zijn die onopgemerkte heldendaden."

Garments vs Monstertux?

Om de verschillen op te zoeken tussen Garments en Monstertux qua sound, moeten we teruggaan naar de opnamesessies. Waar de band bij de opnames van The Allison Album de teugels nog stevig vasthield, gunnen ze nu meer vrijheid aan producer Martijn Groeneveld. Spijt hebben de heren er niet van. "Je denkt als band toch vaak in dezelfde richting", verklaart Sjoerd. "Martijn Groeneveld is een heel creatief persoon en hoort dus meteen dingen die wij niet zouden horen." Makkelijk was deze keuze daarentegen niet. Derek: “De nummers stonden zo dicht bij ons en we zijn daarmee in de oefenruimte in zoveel details aan het slijpen geweest, dat ze al bijna af waren toen we de studio in gingen."

Qua sound is er niet veel veranderd. Op een uitspatting als het nummer Hide vs. Seek na, is het vertrouwde geluid van de band nog duidelijk hoorbaar. Volgens Derek is het DNA van de nummers dan ook exact gelijk gebleven. “De echtheid zit er nog gewoon in, maar ik denk wel dat ons nieuwe album een stuk toegankelijker is dan alles wat we tot dusver hebben gedaan. En ja, je zal Monstertux er nog in terughoren. Maar we zijn ook nog steeds dezelfde band”, aldus Derek.

Mooie Monstertux-momenten

Onder de naam Monstertux heeft de band door de jaren heen verschillende successen gekend. Zo werden ze door Dommelsch benoemd tot beste Indie band van Nederland, werd vrijwel elk groot podium aangedaan en stonden ze zelfs in het voorprogramma van grootheid Marillion. "Dat is een tweede trouwdag", blikt Derek tevreden terug. "Een Heerenveen-haalt-de-Champions League dag", voegt Sjoerd daar lachend aan toe. "Een ander hoogtepunt was het optreden in het kerkje van Sybrandahûs, waarbij we mensen waar we ooit mee hebben gespeeld nummers van ons lieten spelen. Als je niet geniet van die momenten, dan ben je gewoon heel dom bezig."

Na de release van The Allison Album volgden vele goede recensies maar bleef de agenda vrijwel leeg. De band weigerde echter om op te geven. "We willen gewoon hele mooie muziek maken" zegt Derek. "En we wilden een goede plaat afleveren en dat is gelukt." The Allison Album werd gratis op internet gezet, een idee wat de band onder de noemer Garments doorzet. Het zegt veel over de intenties van de band: Garments wil gewoon gehoord worden.

Een luisterend oor

Waar de band als Monstertux op het podium zich nog wel eens liet verleiden tot een harde improvisatie, is er nu geen ruimte meer voor uitspattingen. Drummer Erik Schippers speelt met het speciale click-track systeem waardoor een versnelling niet meer mogelijk is. "En dat is een nieuwe manier van spelen”, licht Derek toe. "We moeten het op een andere manier brengen. Het is één van de kenmerkende eigenschappen van Garments geworden." Dat de band geen ruimte wil hebben voor uitspattingen heeft te maken met het gevoel van de nummers. Garments wil dat het publiek weer echt gaat luisteren. "Wij hebben best wel moeite met mensen die gewoon keihard door je muziek staan heen te praten" vertelt Derek. "We kunnen je natuurlijk niet verplichten om te luisteren maar wat kom je daar dan eigenlijk doen? Maar dan toch komen er drie mensen op je af om te zeggen dat één van de nummers hun raakte. Dan is ons doel bereikt."

---
Vrijdag 13 april presenteert Garments The Need To Belong in Podium Asteriks.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland