Tim Knol luidt rockend het culturele seizoen in

Weinig ruimte voor gevoeligheden

Tekst: Sjoerd Nota | Foto's: Joey Feikens ,

Het culturele seizoen van Leeuwarden werd afgelopen zondag geopend met tal van voorproefjes op voorstellingen en optredens die de komende maanden in Leeuwarden plaats zullen vinden. Tim Knol mocht de opening van UIT! Leeuwarden opluisteren en sloot daarmee tevens een reeks van zomerconcerten in de Prinsentuin af. Het optreden van Knol en band bleek veel meer dan een voorproefje op de geplande theatertour waarmee hij in maart De Harmonie aan zal doen.

Weinig ruimte voor gevoeligheden

Op muzikaal gebied gebeurt de afgelopen tijd genoeg in Leeuwarden. Ondanks dat de eerste tekenen van de komende bezuinigingen zichtbaar worden - De Harmonie heeft flink gesneden in de programmering - is in de komende maanden op de  diverse podia in de stad genoeg te genieten en ontdekken. Van underground bandjes op de podia van Asteriks en Romein tot gevestigde namen in Schaaf en De Harmonie. Eén van die gevestigde namen - Tim Knol - mocht de opening van het culturele seizoen opluisteren en sloot daarmee tegelijkertijd een reeks van zomerconcerten in de Prinsentuin af.

Psychedelische uitwijdingen
De Prinsentuin is de perfecte locatie om op zondagmiddag je kater weg te genieten onder begeleiding van relaxte muziek en de septemberzon. Wil Tim Knol voor kleinschaligere optredens nog wel eens alleen of samen met toetsenist Matthijs van Duijvenbode komen spelen, op deze fraaie nazomermiddag is Knol met complete band naar Leeuwarden afgereisd en speelde een opvallend stevige set. Tijdens het optreden blijkt weinig ruimte voor gevoeligheden waarmee hij afgelopen jaar tijdens zijn clubtour juist zo veel indruk maakte.

Begint de set nog vrij tam - het lijkt alsof de band zelf ook een klein katertje te verwerken heeft - op het moment dat de immer sympathieke voorman de elektrische gitaar omhangt , gaat de band los op psychedelische uitwijdingen.  Met daarbij ruimte voor een obscure cover van de Groningse beatband Ro-d-Ys. Knol kent zijn pappenheimers, zo blijkt maar weer.

Geoliede rock&roll-machine
Dat Knol en zijn band het afgelopen jaar erg veel speelervaring hebben opgedaan, wordt al snel duidelijk tijdens het concert. Na optredens op vrijwel alle grote festivals en zelfs het hoofdpodium van Pinkpop, is de band met onder andere Excelsior-vedetten Anne Soldaat en Matthijs van Duijvenbode een geoliede rock&roll-machine geworden. Ondanks de wat nonchalante houding weet de band de aandacht van de volle Prinsentuin prima vast te houden. Opvallend is het gitaarspel van Tim Knol, die ook op de elektrische gitaar sterk voor de dag komt en daarbij alle ruimte krijgt van de muzikaal vaak zeer aanwezige Anne Soldaat.

Hoewel routinematig spel vanmiddag op de loer ligt, blijkt Knol uiteindelijk toch helemaal in zijn element tijdens deze mooie zondag in het park.  Hij belooft in maart in De Harmonie terug te komen om een intiemere set te spelen. Wellicht krijgen we dan wat meer van de emotionele gevoeligheden te horen, waaraan deze artiest voor een deel zijn grote succes te danken heeft.  Vanmiddag was de stevige set van Knol en consorten echter prima op zijn plek. Tim Knol luidde al rockend in de Prinsentuin de regenachtige zomer uit én het nieuwe culturele seizoen in.

---

Wie: Tim Knol tijdens UIT! Leeuwarden
Waar: Muziekkoepel Prinsentuin, Leeuwarden
Wanneer: 11 september 2011
Opkomst: volle Prinsentuin