The Sky Is The Limit voor Newsense Memory

Motivatie en concentratie in aanloop naar EP-release

Rudmer Gietema ,

Aanstaande donderdag presenteert Newsense Memory haar EP The Sky is the Limit in Poppodium Romein. 3VOOR12 Friesland ging in de aanloop naar de release langs bij de band, voor een voorproefje van de nieuwe nummers en het verhaal achter de EP.

Motivatie en concentratie in aanloop naar EP-release

Aanstaande donderdag presenteert Newsense Memory haar EP The Sky is the Limit in Poppodium Romein. 3VOOR12 Friesland ging in de aanloop naar de release langs bij de band, voor een voorproefje van de nieuwe nummers en het verhaal achter de EP.

Ooit begonnen als een driemans punkformatie met voornamelijk covers in het repertoire, groeide Newsense Memory in de loop der jaren uit tot een volwassen band met een eigen sound. In 2006 werd de Kleine Prijs van Friesland gewonnen en hierop volgend werd de cd Fashion Américan opgenomen. Er werd veel gespeeld in het noorden van Friesland maar voor veel buitenstaanders werd het na de genoemde hoogtepunten relatief stil rondom de band.

Energieke punkfeeling

De ideeën voor een EP waren er al een tijdje maar met het plannen van de release show in Poppodium Romein – terwijl er nog geen noot was opgenomen - kwam er ineens schot in de zaak. Er werd een afspraak gemaakt met Sing-Sing studio in Metslawier en twee weken later dook de band de studio in het voor het opnemen van vijf nummers. Door onder andere de uitbreiding van de band met een tweede gitarist, een wisseling van drummer en vanuit de drang om niet alleen maar simpele muziek te schrijven, heeft de band de punkmuziek grotendeels achter zich gelaten. De wens voor meer diepgang maakte plaats voor dynamische rocknummers met een breed scala aan invloeden en de kenmerkende samenzang van zanger/gitarist Piter Reitsma en bassist Auke van de Ploeg. Dit alles gecombineerd met een energieke punkfeeling.

Groeiproces

Na een week in de studio te hebben gezeten nam Reitsma de opnames mee naar huis om ze zelf af te mixen. Reitsma: “Ik had geen ervaring in deze discipline maar ik was nieuwsgierig naar het proces.” En na veel experimenteren leverde dit volgens de frontman een goed eindresultaat op. Als gevraagd wordt naar de betekenis van de titel van de EP, wordt  verwezen naar het groeiproces wat de band de afgelopen tien jaar heeft doorgemaakt. “Het muzikale niveau is gestegen en de verschillende muzikale invloeden worden nu gecombineerd tot een harmonieus en breed geheel waarbij we het onderste uit de kan halen”, aldus Reitsma. Hierbij geeft hij aan dat the sky letterlijk als the limit wordt gezien.

Gemotiveerd en geconcentreerd
Duidelijk is dat de band enorm gemotiveerd en geconcentreerd is voor de release van de EP. Na de release volgen meerdere optredens in Friesland waarna dit visitekaartje ook gepresenteerd gaat worden in de rest van het land. De support is aanstaande donderdag in de handen van Sofia Nero en Stanton en de entree is gratis.


Wie: Newsense Memory, Stanton, Sofia Nero
Waar: Poppodium Romein
Wanneer: donderdag 29 september, 20.30 uur
Entree: gratis