Shaking Godspeed buldert in Asteriks Shaking Godspeed buldert in Asteriks

Drie gitaarbands spelen tralies krom

, Tekst: Michiel Dijkstra | Foto's: Joey Feikens

Shaking Godspeed buldert in Asteriks

Drie gitaarbands spelen tralies krom

Tekst: Michiel Dijkstra | Foto's: Joey Feikens ,

Shaking Godspeed, The Stilettos en Het Vaticaan spelen de tralies van de Blokhuispoort krom. Snoeiharde gitaarklanken banen zich een weg naar de vrijheid. Rock wordt voorbijgestreefd door blues en blues krijgt ervan langs door punk. Voor een goed gevulde zaal maakt Godspeed zijn rijzende ster meer dan waar. Een lekker avondje raggen in Asteriks!

Drie gitaarbands spelen tralies krom

Bijzonder hoe uitnodigend een gevangenis toch kan zijn. Het onderdak van Podium Asteriks is één van de meest sfeervolle popaccommodaties van Friesland. Zo ook deze eerste vrijdagavond in september wanneer vier gitaarbands de tralies krom komen spelen. Oké drie want Traumahelikopter laat verstek gaan omdat de drummer een gebroken pols heeft. Het Vaticaan, The Stiletto´s en hoofdact Shaking Godspeed raggen het dak er echter zonder vierde band ook wel af.


Stoomlocomotief
Het Vaticaan zegent de avond in met een pleeborstel. De band geeft vol gas, Asteriks beeft. De vette grunge en bulderende bass passen goed bij de oude gevangenis. Toch lijkt het publiek niet echt overdonderd door de muur van geluid. Misschien ook omdat het optreden slechts vijf nummers telt, te kort voor een goede opwarmer?

Met zijn rode tamboerijn schudt zanger Armand Hofstede van The Stilettos de boel wel goed los. Zijn mix van Mick Jagger en Jim Morrison maakt hem een boeiende verschijning. De drijvende bluesgitaar van Henk-an Hoekjen werkt als een stoomlocomotief. Alles wordt bij elkaar gehouden door de strakke en opzwepende drums van Barry Hofstede. De passie van de mannen slaat over op het publiek en daarmee is de toon voor de avond gezet.

Positieve opdringerigheid

Dan klinken door de tralies de klanken van een rauw melodramatisch orgel aangevuld met een smerige bluesgitaar en lekkere vette drums. Shaking Godspeed is los. Deze band is hard bezig om een solide naam op te bouwen in de Nederlandse club scene. Dat deze rijzende faam terecht is, bewijzen de drie heren vanavond in Asteriks. De positieve opdringerigheid van de muziek werkt aanstekelijk.

De originele sound van het trio begint bij het orgel. Dit instrument lijkt onder de vingers van Paul Diersen een eigen leven te leiden. Overal duikt de vaak bulderend diepe slide sound op. Maar ook de specifieke Hammond sound is het instrument niet vreemd. Vaak knielend voor zijn instrument probeert Van Diersen de toetsen in toom te houden. Paul is Ray Manzarak (The Doors) in het kwadraat want naast organist is hij bassist en backing vocalist van de band.

Hard huilende blues
Ondanks zijn eigen leven is het orgel blij met die lekker vette, vieze, rauwe bluesgitaar erbij. Wout Kemkens laat Asteriks mee schudden op zijn oude grondvesten. Hij weet samen met zijn maten een opzwepende Woodstock-achtige sfeer in de pophal te creëren. Later op de avond transformeert Wout het podium in een grote veranda aan de Mississippi delta. Zittend met zijn resonatorgitaar op het podiumtrapje jaagt hij de hard huilende blues het publiek in. De veranda wordt net niet omvergeblazen. 

De drie-eenheid is compleet met de drijvende en bindende kracht van de drums die door Maarten Rischen in blote bast worden geslagen. Vuur en passie spatten ervan af achter op het podium. Woest gooit hij na afloop zijn stokken in het publiek. Om snel een nieuw paar te pakken voor de toegift.

Een snoeiharde gitaaravond in Asteriks is voorbij, dertig treden naar beneden en iedereen staat weer met beide benen in de Friese vrijheid.

---

Wie: Shaking Godspeed, The Stilettos, Het Vaticaan
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: 2 september 2011
Opkomst: ongeveer 100

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland