Poppodium Romein viert zijn lustrum Poppodium Romein viert zijn lustrum

‘Wat we nu willen is een breed publiek aanspreken’

, Anne-Marie Böing

Poppodium Romein viert zijn lustrum

‘Wat we nu willen is een breed publiek aanspreken’

Anne-Marie Böing ,

Vijf jaar Poppodium Romein: dat moet gevierd worden. Vijf dagen lang, van woensdag 14 september tot en met zondag 18 september, valt er entreeloos een feestje te bouwen bij het poppodium. Zo’n lustrum leent zich natuurlijk ook voor een moment reflectie op het verleden en alvast een blik op de toekomst.

‘Wat we nu willen is een breed publiek aanspreken’

Vijf jaar Poppodium Romein: dat moet gevierd worden. Vijf dagen lang, van woensdag 14 september tot en met zondag 18 september, valt er entreeloos een feestje te bouwen bij het poppodium. Zo’n lustrum leent zich natuurlijk ook voor een moment reflectie op het verleden en alvast een blik op de toekomst. Wietze Meetsma, programmeur van Poppodium Romein: "Vijf jaar geleden was commercieel misschien een vies woord."

'De eerste weekenden waren één groot feest'
Terug naar september 2006, het officiële begin van Romein als poppodium. Harrie Muis en Wietze Meetsma programmeren in Leeuwarden in bijvoorbeeld Muziekcentrum Schaaf en café De Gloppe, maar richtten zich vanaf die tijd op Romein, voorheen Theater Romein. Het eerste jaar waren er een aantal hobbels in de weg glad te strijken, zoals vergunningen en een geplande verbouwing. Dat was echter achter de schermen, voor ging de show gewoon door.  Wietze Meetsma: "Het begin was spannend. De eerste weekenden waren één groot feest, met bands als Peter Pan Speedrock. En soms waren er maar tien mensen en een paardenkop. De metal liep meteen goed."

'Wat we nu willen is een breed publiek aanspreken'
Er is het nodige veranderd in vijf jaar. De visie is aangepast, wat zijn invloed op de programmering heeft. Ook de economie heeft een vinger in de pap.  ‘Wat we nu willen is een breed publiek aanspreken, voor ieder wat wils. Een moderner aangezicht met een groot draagvlak, muziek die gedraaid wordt van 3FM tot Radio 538 tot Skyradio. In het begin gingen we vooral door op wat we in de Gloppe en zo deden, zaten we meer in de subculturen. Die laten we nu niet liggen, maar het is minder de basis. Je moet zoveel mogelijk mensen dienen. Deze tijd zul je wel moeten, met de btw-verhogingen. Vijf jaar geleden was commercieel misschien een vies woord, maar nu zet Vera ook Bløf neer. Dat had je toen niet kunnen denken."

Verbreden van de programmering
Meetsma is zich bewust van de muzikale ontwikkelingen in Leeuwarden en hoe dat zijn functie beïnvloedt: "Vroeger kon je ieder bandje neerzetten, had je sowieso 50 tot 60 man binnen. Het aanbod is ontzettend groot geworden, programmeurs moeten nu beter nadenken over wat ze doen. Dat is een goede zaak natuurlijk. Het is ook een soort van marktwerking." Verder vertelt hij dat de programmering het afgelopen jaar al verbreed is met een groter aanbod van hiphop – ‘ondertussen hebben we bijvoorbeeld Jack Parow gehad’- en komt er hopelijk in de toekomst dance en alternatieve dance zoals dubstep op het programma. Voor zulke avonden wil hij Romein graag open hebben tot vijf uur ‘s ochtends. "Maar daar moet de gemeente zich nog even over buigen."

'We worden steeds sterker'
Warme herinneringen heeft Meetsma aan Sepultura , de wereldgrote metalband die hij naar Leeuwarden wist te krijgen. "Dat was zo’n grote productie, daar waren we weken mee bezig. Er werd door de hele zaal geheadbangd, en zo’n goed sfeertje, niks aan de hand. We hebben in vijf jaar sowieso maar twee of drie keer iemand eruit gezet." Noisia schiet hem ook meteen te binnen: "Dat was vlak voordat ze doorbraken. Het ging meteen helemaal los." Hij houdt vervolgens zijn hand tegen zijn kin. "Vorig jaar stond het water tot hier. Afgelopen jaar hebben we alles weer strakgetrokken. We worden steeds sterker, er is een professionalisering aan de gang. Ik hoop dat we over vijf jaar nog sterker staan."


---
Voor het volledige programma van Vijf Jaar Romein kijk je op de site van Poppodium Romein.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland