Baskerville geeft Romein dansles

‘Bij de volgende groove wil ik jullie zien springen!’

Tekst: Peter Dijkstra | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Het dance verleden van Poppodium Romein kent nog maar weinig hoogtepunten. Baskerville kan daar nu aan toe worden gevoegd. Al lijkt het Leeuwarder publiek de beukende electro niet helemaal te begrijpen, het producerduo maakt electro van hoog niveau.

‘Bij de volgende groove wil ik jullie zien springen!’

Stappen doe je niet vanaf acht uur. Het mag dus ook niet verwonderlijk zijn dat de vloer in Romein niet gelijk wordt overspoeld door een dansende menigte. Het Leeuwarder poppodium kent bovendien geen groot verleden als het gaat om dance muziek. Althans, minder groot dan haar metal, hiphop en pop historie – genres welke de andere avonden van het Vijf Jaar Romein feest kleur gaven. Maar wat Romein betreft komt daar gauw verandering in. Bij de gemeente ligt reeds het verzoek tot verruiming van de openingstijden. Met een beetje geluk kan er volgend jaar zo nu en dan tot een uur of zes worden gedanst.

Vanavond dansen we tot twee, en wel met Baskerville. Het electro duo uit Haarlem krijgt live bijval van Bart van Liemt, de voormalig zanger van The Sheer. Als een bleek broertje van Maxi Jazz staat hij het publiek aan te jagen. Zijn rol als zanger is minimaal, zijn rol als dansleraar des te groter. ‘Houd de handen omhoog, bij de volgende groove wil ik jullie zien springen’, het is te betwijfelen of er zonder zijn instructies inderdaad gesprongen zou worden. Het publiek, voornamelijk jonge studenten, lijkt toch wat onwennig met de beukende beats van Baskerville om te gaan.

Eigenlijk mis je vanavond de hipsters, de festivalgangers; de kids die weten waar Baskerville voor staat. Het duo, bestaande uit Thijs van der Klugt en Bart Possemis, produceert namelijk verre van studentenbeats. Dit is electro van festivalniveau. Lekker na middernacht in een dampende India tent staan zweten met je vrienden. Van Liemt geeft wat dat betreft het goede voorbeeld. Continu hipt en springt hij over het podium, badend in het zweet. En als Van Liemt ‘de natte oksel test’ introduceert, blijkt dat hij vanavond verreweg het hardst zweet. Vuige electro verdient een vuig publiek. In die zin was de avond gewoon te jong, letterlijk en figuurlijk.

---
Gezien: Baskerville
Waar: Poppodium Romein, Leeuwarden
Wanneer: zaterdag 17 september 2011