Aux Raus breekt op volle vaart de tent af

Afscheid verdient meer publiek

Redactie 3VOOR12/Friesland ,

Toen twee jaar geleden het vernieuwde Bolwerk heropend werd, was de taak aan onder andere Aux Raus om het goed van start te laten gaan. En dat gebeurde. In een goed gevuld Bolwerk werd een ravage aangericht en vele blauwe plekken werden uitgedeeld. Dus logischerwijs dat dit gabberpunk duo tijdens hun laatste tour nog een keer langskomt in het Bolwerk.

Afscheid verdient meer publiek

Toen twee jaar geleden het vernieuwde Bolwerk heropend werd was de taak aan onder andere Aux Raus om het goed van start te laten gaan. En dat gebeurde. In een goed gevuld Bolwerk werd een ravage aangericht en vele blauwe plekken werden uitgedeeld. Dus logischerwijs dat dit gabberpunk duo tijdens hun laatste tour nog een keer langskomt in het Bolwerk. En met nog een speciale reden. De klassieke tourbus 'Samson' is begin dit jaar gestolen en dus werd deze avond ingezet als benefietconcert voor een nieuwe bus.

Openingsact van de avond L.T.S. doet qua uiterlijk meteen denken aan de hoofdact van vanavond. Qua opstelling verschilt het ook niet veel. Een laptop met elektronische geluiden en drums blijft constant doorlopen terwijl een zanger, gitarist en drummer verder inkleuren. Ze lijken af en toe de diepte op te zoeken maar na de intro gaan ze toch naar rock, maar dan met electrohouse en rave geluiden. Het klinkt een paar nummers heel fris, maar weet over de hele set toch niet helemaal te overtuigen.

The Phantom Four & The Arguido verzorgen een traditioneler geluid. De rock met vleugen van zwarte muziek sluit meer aan op de zaal, die nog steeds matig gevuld is. De band vindt deze experimentele situatie een goed moment om nieuw materiaal uit te testen. Het lijkt echter niet alsof ze al het gas erop gooien.

Als de heren van Aux Raus het podium betreden is het nog steeds niet druk. Maar ze laten zich hierdoor niet limiteren. Tijdens de eerste paar nummers wordt in de ruimte vooraan nog ieder voor zich losgegaan. Na de aanvraag van Bastiaan om allemaal naar voren te komen gaat het er wel ruig aan toe. De combinatie van punkgitaren met de elektronische elementen van gabber klinkt nog steeds vers. Serieus te nemen is het niet, maar om lomp energie te verbruiken perfect. Er wordt af en toe twijfelend gekeken naar het schaarse publiek maar men krijgt het voordeel van de twijfel. Ondanks de kleine opkomst zijn de heren van Aux Raus op volle vaart de tent aan het afbreken. Wanneer na het laatste nummer nog massaal om een toegift geroepen wordt, is duidelijk dat de liefhebber zich wel vermaakt.

Het is jammer dat de regen de mannen van Aux Raus niet alles gegund heeft voor hun Friese afscheid, maar toch wisten ze de aanwezigen groots te overtuigen.

---
Wie: Aux Raus, The Phantom Four & The Arguido, L.T.S.
Waar: Het Bolwerk
Wanneer: vrijdag 9 september 2011
Opkomst: Matig