“Wie niet springt is een Groninger!” “Wie niet springt is een Groninger!”

Rigby rockt Romein

, Tekst: Karin Gorter | Foto's: Ruben van Vliet

“Wie niet springt is een Groninger!”

Rigby rockt Romein

Tekst: Karin Gorter | Foto's: Ruben van Vliet ,

Het is anderhalf jaar geleden sinds Rigby voor het laatst in Romein speelde. Gewapend met nieuw materiaal toog de band rond zanger Christon Kloosterboer zaterdag opnieuw naar Leeuwarden.

Rigby rockt Romein

Het is zo’n anderhalf jaar geleden dat Rigby voor het laatst in Romein speelde. In die tijd is er veel gebeurd met de band; een nieuw album, andere bandleden en natuurlijk hun rol in een Grolsch reclamespotje. Het is vanwege het nieuw album, Solid Ground, dat Rigby door Nederland tourt. Dit keer hebben ze de Amsterdamse band The Crowns meegenomen als support.

Zorro
The Crowns sluiten met hun stevige rock, met her en der een tintje Britpop, goed aan bij Rigby’s sound. Het publiek heeft wat aansporing nodig, maar zanger Valentijn weet ze toch van hun barkruk af te krijgen. Met zijn halflange zwarte haar, snorretje en jasje met gouden stiksels heeft de zanger iets weg van Zorro, en misschien is het hierdoor dat hij het publiek langzaam weet op te warmen. De band eindigt de set met hun nieuwste single The Love Machine, een upbeat rocknummer met rauwe vocals, dat onlangs zijn première had in De Wereld Draait Door.

Het optreden van The Crowns lijkt helemaal te kloppen: de vijf muzikanten weten wat ze doen en hebben genoeg charme om het publiek voor zich te winnen. De nummers zijn echter niet al te origineel en vernieuwend. Het is dan ook de vraag hoe The Crowns zich zal onderscheiden van de andere talloze bandjes om hogerop te komen.

Ouderwets gezellig
Met de catchy gitaarrif en het meezingbare refrein van Everything Must Go, zet Rigby meteen een stevige show neer. Er zijn twee nieuwe gezichten in de band: gitarist Guido Mensinga die Eelke Mastebroek vervangt, en toetsenist Patrick Rugebregt. Ze kijken af en toe nog een beetje onwennig de zaal in, maar de andere bandleden weten dat ruimschoots goed te maken. Aan zanger Christon is goed te zien dat hij zich op het podium als een vis in het water voelt. Het optreden in Romein bestempelt hij als “ouderwets gezellig" en dat doet dan ook terugdenken aan dat van mei 2010.

De band speelt nummers van hun eerste album Everything Must Go, en natuurlijk een flink aantal van Solid Ground. Wanneer ze toe zijn aan Fire, bekend uit de Grolsch reclame, beginnen mensen mee te dansen maar echt enthousiast is het voor het merendeel van de show niet te noemen. Pas aan het einde begint iedereen mee te springen, en met Christon’s aanmoediging “Wie niet springt is een Groninger!” komen de voetjes letterlijk los van de vloer.

Covers
The Crowns speelde eerder een cover dat ze voor 3FM had gemaakt, Rigby volgt deze traditie. Gotye’s Somebody That I Used To Know heeft een remake gekregen en is heavier geworden, maar ook een stuk donkerder met zwaardere gitaarriffs en Christon’s lagere stemgeluid. De band speelt nog een cover: You Can’t Always Get What You Want van de Rolling Stones. Het publiek lijkt Christon niet te snappen wanneer hij zegt dat het vreemd is voor een band die Rigby heet om een Stones nummer te coveren.

Oankrûpe
Voor het nummer Always You loopt de zanger samen met gitaristen Fredo en Guido opeens de zaal in. Hij laat het publiek een kring om hen heen vormen. “Dicht bij elkaar, hoe noem je dat? Aankruipen?” Zonder versterking en met akoestische gitaar wordt Always You op een prachtige, gevoelige manier gebracht, en komt het liefdesliedje goed tot zijn recht.


Ondanks de lage opkomst leverde Rigby weer een sterke show af in Romein. Het is echter te hopen dat de volgende keer de band meer publiek weet te trekken en uiteindelijk uit Romein zal knappen.

---
Wie: Rigby + The Crowns
Waar: Poppodium Romein, Leeuwarden
Wanneer: zaterdag 15 oktober 2011
Opkomst: Matig

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland