The Get Up Kids bolwerken het Bolwerk maar net

Een beetje meer zweet, actie en spirit was op zijn plaats geweest

Tekst: Michiel Dijkstra | Foto's: Ruben van Vliet ,

Een mooi avondje pop/rock/punk in het Bolwerk. Met gevestigde naam The Get Up Kids als hoofdact mag je dat verwachten. Antillectual en Static Radio geven ook al geen reden om niet naar de Sneker poptempel te komen. Anarchistische zang en politiek beladen teksten, alles kwam voorbij. Genoeg om het Bolwerk te veroveren?

Een beetje meer zweet, actie en spirit was op zijn plaats geweest

De heetste septembermaand ooit wordt in Het Bolwerk afgesloten door The Get Up Kids. Met Antillectual en Static Radio als crowdwarmers beloofd het op papier een lekker pop/rock/punk avondje te worden. The Kids als gevestigde Amerikaanse naam uit de jaren negentig en in het voorprogramma jonge honden die hun naam nog niet in steen gebeiteld zien staan. The crowd is rond half tien hooguit dertig man sterk. Static Radio ontsteekt het vuur.

De aanblik van de donkere, bijna lege zaal lijkt de frontman niet te raken. Na een vrolijk welkomstwoord vult de band Het Bolwerk met een muur van gitaar en recht-in-je-gezicht zang. De mannen werken zich als een stoomlocomotief door hun korte setlist. Recht zo die gaat en niet te stoppen. Lang niet gek allemaal, en het solonummer van de zanger/gitarist klinkt prima. Toch is Static Radio niet mans genoeg om het vuur in Sneek te ontbranden. Dertig man staan keurig verspreid over de vloer met hun handen in de zakken.

Do it yourself!
Antillectual neemt de fakkel over en lijkt meer succes te hebben. Het trio uit Nijmegen weet bij vlagen die lekker felle angry young man sound voort te brengen. Tijdens de meeschreeuwsessies van bassist Tim van Tol komt zelfs de naam Johnny Rotten heel in de verte naar boven drijven. De snelle zangerige gitaarloopjes die frontman Willem Heijmans zo nu en dan in de strijd gooit zijn apart maar geven wel spirit aan de sound. Hoewel het allemaal nog wat kwaaier kan heeft deze band wel die typische do-it-yourself attidude. Een mooie aanloop naar de hoofdact van vanavond.

Bromorgel
The Get Up Kids zijn zeker geen kleintje in de Emo/Pop/Punk scene. De Amerikaanse band zag het levenslicht in 1995. Toen klopte de bandnaam nog met de leeftijd en stijl van de leden. In Sneek lopen vijf achterin-de-dertigers het podium op, haar netjes in de plooi en gestoken in keurige T-shirts en overhemdjes. Nu maar hopen dat deze brave uitstraling de muziek geen geweld heeft aangedaan.

Het vijftal weet met vakmanschap en goede arrangementen een solide sound neer te zetten. De samenzang tussen Matt Pryor en Jim Suptic doet bij vlagen denken aan tijden van anarchie en anti-beweging. Opmerkelijk is toetsenist James Dewees. Hij laat zijn batterij toetsen grotendeels in de steek of hij staat werkeloos met een biertje achter zijn instrumentarium. Slechts in een paar nummers heeft hij een bescheiden begeleidende rol. De vreemdsoortige bromorgel die regelmatig opduikt wordt bespeeld door gitarist Jim Suptic.

Beleefd applaus
De nummers zijn goed, de muzikanten zijn goed, geluid is goed en toch straalt de band niet uit wat ze met de muziek willen zeggen. We zien niet meer dan vijf keurige jongens op gitaar en drums die bijna gezapig hun repertoire doorlopen. Iets meer zweet, actie en vooral spirit was op zijn plaats geweest. Een handjevol fans joelt, fluit en klapt enthousiast. De rest van het publiek geeft bijna beleefd applaus. Het ‘we want more’ blijft uit vanavond in Het Bolwerk.

---
Wie: The Get Up Kids, Antillectual, Static Radio
Waar: Poppodium Het Bolwerk Sneek
Wanneer: vrijdag 30 september 2011
Opkomst: ongeveer 90 mensen