Het Snoet & Smoel sausje Het Snoet & Smoel sausje

'Het gaat erom de feitelijke wens van de artiest naar boven te halen'

, Tekst: Peter Dijkstra | Foto's: Erikjan Koopmans

Het Snoet & Smoel sausje

'Het gaat erom de feitelijke wens van de artiest naar boven te halen'

Tekst: Peter Dijkstra | Foto's: Erikjan Koopmans ,

Marcel Caron en Ico Balt vormen samen het jonge producerduo Snoet & Smoel. Eind dit jaar verschijnt hun promoalbum, dat tevens geldt als hun afstudeerproject aan de Leeuwarder Academie voor Popcultuur. Peter ‘Delic’ Blom van Opgezwolle begeleidt het duo.

'Het gaat erom de feitelijke wens van de artiest naar boven te halen'

Marcel Caron en Ico Balt vormen samen het jonge producerduo Snoet & Smoel. Eind dit jaar verschijnt hun promoalbum, dat tevens geldt als hun afstudeerproject aan de Leeuwarder Academie voor Popcultuur. Peter ‘Delic’ Blom van Opgezwolle begeleidt het duo.

Wat begon met een geintje, groeide al snel uit tot een serieus concept. “Ons eerste idee was om hiphop beats te maken voor dertig euro”, vertelt Balt. “De Snoet & Smoel dertig euro beats.” Caron vervolgt: “We hadden wat beats voor hiphoppers gemaakt en zij bleven ons naderhand Snoet & Smoel noemen. De naam bleef dus hangen, hoe absurd ze ook klinkt. Toen we vanuit onze stage besloten om een eigen bedrijfje op te starten, werd het dan ook al gauw Snoet & Smoel.”

De feitelijke geboorte van Snoet & Smoel ligt echter in de kopieerruimte van de Popacademie. Caron vertelt: “Tijdens de Academie voor Popcultuur heb je eigenlijk maar één boek nodig en dat is Projectmanagement van Jan Verhaar. Ico en ik dachten dat als dat het enige boek is, we het net zo goed konden kopiëren. Zo'n 600 pagina’s eruit klappen wordt op den duur toch een beetje saai, dus staken we onze koppies even onder het kopieerapparaat. Bij mij kwam het voorhoofd eruit rollen en bij Ico zijn mûle. Een snoet en een smoel dus."                      

Op zoek naar de signature sound
Eind dit jaar verschijnt de Snoet & Smoel promoplaat. Peter 'Delic' Blom van Opgezwolle begeleidt de jonge producers bij de totstandkoming van het album. “Hij is echt iemand met een eigen sound en omdat wij nog op zoek zijn naar onze signature sound, is het fijn om zo iemand erbij te hebben”, vindt Balt. Voor het album werkt het duo samen met veel artiesten uit Friesland en omstreken. Zo zullen onder andere Fenn, The Cool Quest, Passengers en New Killer Stars, dat recentelijk ter ziele ging, te horen zijn op de plaat.

Wie samen een productieduo vormt, moet elkaar aanvullen. “Marcel is heel perfectionistisch en werkt heel gestructureerd”, vertelt Balt, die zichzelf meer als de doener ziet. “Marcel remt mij af en ik geef hem een schop onder de kont”, lacht hij. Caron ziet Balt echter als visionair, de man die van tevoren een duidelijk beeld voor ogen heeft. “Daarom heeft Ico meer de rol van producer”, vertelt hij. “Ik hou meer van knoppendraaien en ben de engineer”, aldus Caron.

Intensieve begeleiding artiest

Snoet & Smoel wil meer dan alleen een plaat opnemen. Wie met het duo samenwerkt kan rekenen op intensieve begeleiding. “We willen niet even opnemen, mixen en een EP maken. Dus niet dat artiesten binnenlopen en dat we een week later een mix opsturen”, vertelt Balt. “We zijn echt bezig iets van A tot Z neer te zetten.” Hoe groot de inbreng van het producers-duo precies is, mag de artiest natuurlijk zelf bepalen. Caron: “Het gaat ons er echt om de feitelijke wens van de artiest naar boven te halen.”

Het naar boven halen van de feitelijke wensen begint al in de pre-productie. Terwijl Caron nadenkt over sound design, gaat Balt samen met de artiest in kwestie in gesprek om tot de kern van de wens te komen. “We maken de demo’s en doen de eventuele co-writing bij mij thuis”, vertelt Balt. “De ideeën ontstaan vaak naar aanleiding van gesprekken met de artiesten.” Het opnemen zelf gebeurt vervolgens in studio de Hitfabryk van Siep Dijkstra. “Daarna doen we bij Marcel thuis de postproductie”, gaat Balt verder. “Daar zit een groot deel van ons echte produceren.”

“Creatief je nek uitsteken”
Het echte Snoet & Smoel sausje komt dan ook pas in de post productie. Caron: “We houden van opvallende muziekproducties en een experimentele benadering van het mixen en opnemen van de sound. Popmuziek in de breedste zin van het spectrum”, zo stelt hij. Het is wat hem betreft dan ook echt een kwestie van “creatief je nek uitsteken en dan maar hopen dat de artiest het leuk vindt”. Met het promoalbum hoopt het duo een goede impressie van hun manier van werken te laten zien. ‘Wie zijn Snoet & Smoel?’ is volgens het duo de hamvraag. Het album moet daar eind dit jaar antwoord op gaan geven.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland