'De koning van het zeefdrukken' 'De koning van het zeefdrukken'

New Killer Stars-drummer Jelle van Gosliga stort zich op het ambacht van het zeefdrukken

, Peter Dijkstra

'De koning van het zeefdrukken'

New Killer Stars-drummer Jelle van Gosliga stort zich op het ambacht van het zeefdrukken

Peter Dijkstra ,

De meesten kennen Jelle van Gosliga als de drummer van New Killer Stars of huisontwerper van Podium Asteriks. Maar de jonge ontwerper uit Leeuwarden beschikt over meer talenten. Het afgelopen half jaar heeft hij zich gestort op het ambachtelijk zeefdrukken van concertposters. Vrijdag is zijn eerste expositie.

New Killer Stars-drummer Jelle van Gosliga stort zich op het ambacht van het zeefdrukken

De fascinatie voor de zeefdrukkunst vindt zijn oorsprong in Groningen. Van Gosliga (24), die regelmatig te vinden was in de plaatselijke poptempel Vera, verwonderde zich over de posters aan de muur. “Toen ik een jaar of zeventien was kwam ik daar voor het eerst”, vertelt hij. “Daar zag ik die posters hangen en toen dacht ik: ‘wat veel werk voor die shows’, en gaandeweg mijn eigen grafische avonturen kwam ik er achter dat het best uniek is.”

Koning van het zeefdrukken

In maart van dit jaar begon hij met zeefdrukken. “Ik dacht in september wel uitgegroeid te zijn tot de koning van het zeefdrukken”, vertelt de ontwerper. “Nou nee dus”, lacht hij. “Het is makkelijk om te snappen, maar om het echt te kunnen ben je wel een paar jaar bezig.” Niettemin, de toekomstige ‘koning van het zeefdrukken’ is goed op weg. In het afgelopen half jaar produceerde hij tien posters die komende vrijdag in Podium Asteriks geëxposeerd zullen worden.

Bij datzelfde Podium Asteriks was Van Gosliga tot voor kort huisontwerper. Naast het inmiddels vertrouwde Asteriks-logo, ontwierp hij talloze concertposters. “Uren was ik op de computer bezig en met een klik stuur je ze dan naar de drukker”, vertelt hij. “De volgende dag heb je duizend exemplaren.” Door het gebrek aan tijd kon de ontwerper vaak niet meer dan een leuk plaatje uitzoeken en daar wat tekst over heen zetten. Met het zeefdrukken is dat anders. “Nu heb ik alle vrijheid om alles zelf te doen”, aldus Van Gosliga.

Een echte Van Gosliga

 “Ik begin thuis met een idee. Wat past er bij deze band als poster? Sommige bands willen een tourposter, andere willen iets voor de merchandise. Van daar uit werk ik verder. Hebben ze bijvoorbeeld songteksten of titels waar ik iets mee kan. Vervolgens ga ik die ideeën uitwerken: hoeveel kleuren ga ik gebruiken, welke trucjes pas ik toe? De kunst is om met een minimaal aantal kleuren het leukste effect te krijgen”, legt Van Gosliga uit.

Het zeefdrukken zelf is een tijdrovend karwei. De voldoening is echter groot. Van de tien ontwerpen is hij vooral content met zijn poster van de komende expositie. “En die nieuwste van Passengers”, vult Van Gosliga zichzelf aan. “Die van Blackbox Red was ook te gek. Dat was de eerste poster waarbij ik met vier lagen ging werken.” Een echte Van Gosliga is overigens eenvoudig te herkennen: “Ik stop overal vogels of baarden in, birds and beards”, lacht de zelf ook bebaarde ontwerper. “Dat vind ik gewoon het leukste om te tekenen.”

---
Wat: Zeefdrukexpositie Jelle van Gosliga
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 7 oktober 2011
Met muziek van: NewYX, Pale Grey (BE) en Bitshifter (NYC)
Entree: €5,-

Voor de eerste tien bezoekers stelt de zeefdrukker een poster beschikbaar.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland