Bijzondere samenwerking A Liquid Landscape en Lex Vesseur Bijzondere samenwerking A Liquid Landscape en Lex Vesseur

‘Duister met heel veel kleur’

, Tekst: Wymer Praamstra & foto's: Ferdinand Sluiter

Bijzondere samenwerking A Liquid Landscape en Lex Vesseur

‘Duister met heel veel kleur’

Tekst: Wymer Praamstra & foto's: Ferdinand Sluiter ,

Het Fries/Groninger A Liquid Landscape zal voor bijna alle lezers een bekende naam zijn. De viermansformatie draait al een tijdje mee en deed voorprogramma’s voor bands als Karnivool en Anathema en haalde de finale van de Grote Prijs. Een net uitgebrachte film, in samenwerking met Lex Vesseur, is een nieuwe stap in hun carrière. En er is nog veel meer op komst.

‘Duister met heel veel kleur’

Het Fries/Groninger A Liquid Landscape zal voor bijna alle lezers een bekende naam zijn. De viermansformatie draait al een tijdje mee en deed voorprogramma’s voor bands als Karnivool en Anathema en haalde de finale van de Grote Prijs. Een net uitgebrachte film, in samenwerking met Lex Vesseur, is een nieuwe stap in hun carrière. En er is nog veel meer op komst.

Film
Hoewel er eerst alleen plannen waren voor een videoclip met Lex als regisseur was er een fles whisky later een hele film bedacht. "De samenwerking tussen de band en Lex Vesseur is niet nieuw", vertelt zanger Fons Herder. "Hij heeft al eerder artwork voor ons gemaakt en we kennen hem ook nog van zijn band June In December. Hij kan perfect een grimmig sfeertje neerzetten, wat hij ook in onze persfoto’s liet zien. Net als onze muziek is zijn werk duister met toch heel veel kleur." En die sfeer komt tot uiting in de een dik kwartier durende film die A Liquid Landscape met Vesseur maakte. Verschillende emoties in muziek en kleurgebruik komen langs, perfect gevangen in de stijl van Vesseur en de muziek van A Liquid Landscape. Fons zelf speelt de hoofdrol in de film, die het verhaal van het debuutalbum overbrengt: "Het achterlaten van dingen om te beseffen wat je hebt en het niet zomaar terug kunnen naar hoe het was".


Album
Het debuutalbum heeft wel heel wat voeten in de aarde gehad."We besloten om gewoon alle cd’s uit onze kasten te plukken en alle producers te proberen, tot Rick Rubin aan toe. Zo kwamen we uiteindelijk bij Forrester Savell terecht, waar we echt geweldig blij mee zijn", vertelt gitarist Niels van Dam. Fons: "Hij laat ons echt beter klinken dan we zijn, haha, nee dat is een grapje". De opnames in de studio in Jellum met Freek van der Heide, van Pioneers of Love, werden door verschillende ziektes flink vertraagd, en dat ondanks het enorm harde werken. "Wat die jongen (Freek, red.) allemaal kan op twee broodjes pindakaas is onvoorstelbaar." Maar met het resultaat zijn de mannen meer dan tevreden: "de ruimte voor elk instrument die Savell weet te creëeren is geweldig".

Het was voor de band belangrijk om een conceptalbum te maken en niet zomaar met een losse vlodder aan te komen. "Je steekt er zoveel tijd en geld in dat je niet wilt dat het ondersneeuwt", legt Niels uit. Hoewel de opnames eind vorig jaar al zijn gedaan is er dus nog steeds geen plaat in de winkel. "We hebben ook meer een herfst- of winterplaat gemaakt vinden we zelf," zegt Fons, "hoewel we het niet bewust plannen zijn onze hoogtepunten met de band altijd in de winter. Ook wilden we wat meer buzz rond de band en de plaat genereren." Iets wat met de release van de film en de bijbehorende korte tour zeker gelukt is. Zo kwamen er maar liefst drie verschillende cameraploegen langs op Noorderzon.

Noorderzon en live
Op dit Groninger festival beleefden A Liquid Landscape en Lex Vesseur live hun vuurdoop. De Noorderkerk werd hun volledig ter beschikking gesteld om daar drie keer een live show te geven. "Het spelen met een live vj en een grote rol voor de projecties zorgt voor een veel intensere ervaring", vertelt Niels. "Het is wel echt de max tot nu toe. Het past op meerdere vlakken goed bij ons, we maken vrij beeldende muziek die over het algemeen niet heel licht en vrolijk is en de beelden van Lex passen daar perfect bij." Live staat Vesseur dan ook gewoon op het podium, en hij vormt inmiddels samen met Joost Kraaijenbrink, die de soundscapes en geluidseffecten maakt, twee extra bandleden.

Met deze zesmansformatie wil A Liquid Landscape nog veel optredens doen, met natuurlijk een piek rond de release van het album. Op 18 december volgt na de première op het Freeze festival een tweede première in Forum Images in Groningen en deze woensdag staat de band samen met Vesseur gratis op de Grote Markt in het kader van Groningsch Peil. Voor informatie rond het album, aankomende shows, en spannende aankomende onthullingen moet je Twitter en Facebook in de gaten houden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland