We gaan lekker pitten!

Voor een metalhead betekent dat alles behalve naar bed gaan

Fabian Samidjono ,

Onder de noemer Thrashfest presenteert Poppodium Romein een aantal iconen uit de metalgeschiedenis. De doorgewinterde metalliefhebber is bijna verplicht om een kaartje te kopen voor dit feest. Gelukkig kennen de fans hun klassiekers en waren daarom massaal aanwezig.

Voor een metalhead betekent dat alles behalve naar bed gaan

Om half zes gaan de deuren van Schaaf al open. Normaal gesproken zou niemand er ook maar aan denken om rond dat tijdstip al de deur uit te gaan om wat bandjes te zien. Dit keer denkt men daar anders over, het duurt niet lang of de zaal is al gevuld. Het zijn dan ook niet zomaar wat willekeurige bandjes die komen spelen. Nee! We hebben nu te maken met grote jongens uit de scene die al sinds de jaren tachtig menig thrashfan weet te verblijden.

Raggen met die hap
We beginnen met Mortal Sin, die de mensen al meteen in de juiste stemming weet te krijgen. Bij dit genre bestaat er niet zoiets als een opbouw. Het is meteen raggen met die hap. De snelle gitaarsolo’s en de dubbele drum sturen al aan op een klein pit, maar dat gaat nog vrij rustig. Het is nog vroeg natuurlijk.

Heathen speelt in hetzelfde tempo verder en weet het publiek nog steeds te vermaken. De zanger klinkt qua zang als een soort van Johnny Rotten on steroids. Een enkeling begint nu ook al te stagediven en dat levert weer werkgelegenheid op voor de security die de springer te kennen geeft dat hij (en de rest) dat niet mag doen. Tevergeefs natuurlijk: ‘monkey see monkey do’.

En de pit groeit en groeit
De uit Duitsland afkomstige band Destruction komt alles behalve een schlager zingen. Zij spelen gewoon verder in dezelfde sfeer als hun voorgangers. De pit begint ook al meer vorm te krijgen. Steeds meer mensen verzamelen zich in het midden van de zaal om zich even helemaal te laten gaan.

Het is duidelijk dat Sepultura de hoofdact is van vandaag. Je merkt dat het publiek doorheeft dat ze zo op moeten komen. De zaal is voller dan ooit en iedereen begint al een beetje te duwen. Het duurt niet lang meer voor ze spelen en op dat moment barst er een enorme energie los in de zaal. Vrijwel de hele zaal verandert in een grote pit. Het maakt niet uit of je wel of niet mee wil doen, je moet! Ook al is Sepultura muzikaal gezien niet beter dan de voorgaande bands, zij weten wel de zaal in beweging te krijgen. Dat is het voordeel van een grote naam zijn; mensen gaan van te voren al uit hun dak zonder dat er nog maar een noot is gespeeld.

Zweet, bier en shag
De laatste band van het Thrashfest is Exodus. De band maakt indruk door gebruik te maken van het hele podium. Enkele bandleden staan op een verhoging waardoor er imposante compositie ontstaat. Deze heren weten ook wat thrash is en zij laten het publiek dan ook onverminderd doorpitten. Zodra de laatste noot is gespeeld blijft er niets meer achter dan een mix van zweet, bier en shag. Als dat het geval is dan weet je dat het een succes was!

---
Wie: Mortal Sin, Heathen, Destruction, Sepultura, Exodus
Waar: Schaaf City Theater, Leeuwarden
Wanneer: zaterdag 26 november 2011