Tijdreizen met A Silent Express

Zelfs een stroomstoring kan deze trein niet stoppen

Tekst: Peter Dijkstra | Foto's: Ruben van Vliet ,

Het gaat A Silent Express voor de wind sinds vorig jaar het album Now! verscheen. Voor de bijbehorende hitsingle Will I Be Around kreeg de band zelfs de Schaal van Rigter, een beloning voor de meest gedraaide single op 3FM. Nu willen ze de grens over, want Duitsland lonkt, maar Podium Asteriks gaat nog even voor.

Zelfs een stroomstoring kan deze trein niet stoppen

We schrijven midden jaren tachtig wanneer Don Johnson en Philip Michael Thomas onder regie van Michael Mann door de straten van Miami racen. Het is de tijd van roze en blauwe neon, maar ook de tijd dat synthpop en New Wave de dienst uitmaken in de hitlijsten. Mann wist als geen ander hoe je popcultuur kunt inzetten voor een tv-serie. Mede verantwoordelijk daarvoor is Jan Hammer, de man achter zowel de Miami Vice Theme als Crockett’s Theme.

A Silent Express neemt ons mee terug naar die tijd. Crockett’s Theme vindt zijn weg door de zaal en bereikt eerst de jonge oortjes vooraan het podium: oren van de meisjes met de camera’s en de hupsende hakjes, oren geboren ruim nadat Miami Vice van de buis verdween. Daarachter staat een grote groep mensen die Jan Hammer’s klassieker ongetwijfeld herkennen. Oren beter bekend met Miami Vice dan met A Silent Express.

Raar is dat niet. A Silent Express ziet zichzelf als een beginnende band. Het vorig jaar verschenen album Now! is niet hun eerste, maar zo ziet de band dat wel. Laten wij dat dan ook maar doen, want eerder verschenen werk wordt toch niet meer gespeeld. Waarom zouden ze ook? Now! staat bol van jaren tachtig geïnspireerde popliedjes, waaronder het aanstekelijke I Can’t Say, I Wasn’t Afraid en natuurlijk die gigantische hit Will I Be Around. Gigantisch? Ja, want het werd de meest gedraaide plaat van het jaar op 3FM en daarvoor mocht de band, als enige Friese act ooit, de Schaal van Rigter in ontvangst nemen.

A Silent Express is wat dat betreft flink op stoom. En iedereen weet dat een trein die flink op stoom is niet zomaar valt te stoppen. Zelfs niet wanneer ze halverwege de avond getroffen wordt door een stroomstoring. Door het publiek naar de bar te verwijzen, lost zanger Rik Annema die situatie handig op. Ondertussen werkt het personeel van Podium Asteriks met man en macht om de storing op te lossen. Binnen twintig minuten tijd is die verholpen en kunnen we verder.

Met een grote mate van zelfverzekerdheid en alsof er niets is gebeurd pakt A Silent Express de draad weer op. Het kwartet sluit vanavond haar jaartour af om naar Duitsland te gaan. Geen slechte keuze, want daar houden ze wel van gepolijste popnummers. Live is het allemaal wat minder gepolijst en dat komt de zaak zeker ten goede. Zo wordt het al gauw een heupwiegend geheel in Podium Asteriks, zeker wanneer Will I Be Around wordt ingezet, dat door Annema wordt aangekondigd als ‘de reden waarom jullie hier waarschijnlijk staan’.

Misschien heeft hij gelijk. Maar de meerderheid kan na afloop niet anders concluderen dan dat A Silent Express veel meer in huis heeft dan Will I Be Around. Dat het nummer in de toegift nog een keer wordt gespeeld nemen we dan maar op de koop toe. I never saw this coming.

---
Gezien: A Silent Express
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 18 november 2011