The Heatmachine stopped dancing and starts thinking The Heatmachine stopped dancing and starts thinking

‘We hopen dat het een pauze is, maar we zeggen dat het een stop is’

, Peter Dijkstra

The Heatmachine stopped dancing and starts thinking

‘We hopen dat het een pauze is, maar we zeggen dat het een stop is’

Peter Dijkstra ,

Met het vertrek van drie van de zeven bandleden, klinkt stoppen als een logisch besluit voor het Friese ‘indie orchestra’ The Heatmachine. Uiteenlopende muzikale ambities en drukte met andere bezigheden worden als reden opgevoerd. Toch sluit de band een eventuele doorstart niet uit.

‘We hopen dat het een pauze is, maar we zeggen dat het een stop is’

‘Na lang overwegen maar vooral ontkennen zien we toch onder ogen dat we moeten stoppen als band. We sluiten een eventuele doorstart niet uit, maar dat zal niet op korte termijn zijn’, zo valt te lezen in de verklaring die The Heatmachine afgeeft. Maar met het vertrek van maar liefst drie van de zeven bandleden, klinkt stoppen als een onafwendbaar besluit. Zanger, en tevens oprichter van The Heatmachine, Yorn Overwijk licht het besluit toe. “We hopen dat het een pauze is, maar we zeggen dat het een stop is.”

“Het is een beetje moeilijk,” zo vervolgt hij, “want we willen heel graag verder. Maar schoolse verplichtingen en mijn bezigheden met mijn andere band Year Of The Diamond Dogs maakt dat het tijdtechnisch gezien heel moeilijk is.” Wil The Heatmachine een doorstart maken, dan moet ze bovendien op zoek naar zowel een nieuwe toetsenist en bassist alsmede een nieuwe zangeres. “De kans is niet uitgesloten dat als er meer ademruimte is, we actief op zoek gaan naar nieuwe bandleden, maar op korte termijn zie ik dat echt niet gebeuren”, aldus Overwijk.

Uiteenlopende ambities
Vanwege uiteenlopende muzikale ambities besloot het drietal de band te verlaten. Zangeres Ineke Dijkstra was de eerste die deze stap nam. Zij wil zich richten op een eigen project. Volgens Overwijk was dat voor de band ‘de trigger’ om zich op de toekomst te bezinnen. “Muzikaal blijken de ambities gewoon te ver uit elkaar te lopen”, vertelt hij. “Marcel (bassist) wil graag meer iets met Motown en soul doen, Berber (toetsenist) wil zich op theaterdingen storten.”

“We blijven al langere tijd op een bepaald niveau hangen en qua ontwikkeling komen we niet echt verder”, vindt Overwijk. Die stelling valt te beamen. Hoewel de band live onverminderd populair lijkt – ‘we krijgen nog steeds aanvragen voor optredens, maar die kunnen we dus niet doen’ – lijkt The Heatmachine maar niet in staat om het volgende stapje te kunnen maken. De debuut EP The Indie Blitz Orchestra, die in februari van dit jaar verscheen, kreeg goede kritieken, maar de zo vurig gehoopte doorbraak bleef uit.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland