Interactie mist bij Alamo Race Track Interactie mist bij Alamo Race Track

Eigenzinnige band niet in topvorm

, tekst: Sjoerd Nota | foto's: Ruben van Vliet en Joey Feikens

Interactie mist bij Alamo Race Track

Eigenzinnige band niet in topvorm

tekst: Sjoerd Nota | foto's: Ruben van Vliet en Joey Feikens ,

Alamo Race Track is een band die al jaren lang dicht onder het oppervlak van grote publieke bekendheid zijn ding doet. Begin 2011 kwam Unicorn Loves Deer, het derde album van de band, uit en speelde de band shows in binnen- en buitenland. In het kader van een grote najaarstour door Nederland deed Alamo Race Track ook Leeuwarden aan.

Eigenzinnige band niet in topvorm

Alamo Race Track is een band die al jaren lang dicht onder het oppervlak van grote publieke bekendheid zijn ding doet. Drie platen maakte de band in de afgelopen 10 jaar. Albums die niet hebben geleid tot grote hits of een landelijke doorbraak. Alamo Race Track heeft inmiddels wel een vaste schare trouwe volgers in binnen- en buitenland vergaard.

De muziek van de band is niet altijd even gemakkelijk, vaak sterk sferisch en kent grote diepgang en gelaagdheid. Begin 2011 kwam Unicorn Loves Deer, het derde album van de band, uit en speelde de band shows in binnen- en buitenland. In het kader van een grote najaarstour door Nederland deed Alamo Race Track ook Leeuwarden aan.

The Montanas brengt puntige pop- en rocksongs
De tegenstelling is deze avond groot. Opener van de avond, de lokale formatie The Montanas, brengt strak in pak puntige pop- en rocksongs, gefundeerd op de muziektraditie van de sixties en seventies. Hoofdact Alamo Race Track bouwt op diezelfde muziektraditie, maar doet dit met een geheel eigenzinnig geluid van verslavende ritmiek en een enorme muzikale gelaagdheid. Belangrijkste bouwsteen van de band vormt de wat ontoegankelijke voorman Ralph Mulder, die met een poëtisch charisma een mystieke sfeer oproept.

Ondanks een aantal bezettingswisselingen in de afgelopen jaren klinkt de band nog steeds als eens een robuuste muziekmachine. Een machine die in de eerste plaats lijkt de draaien op een gedreven en soms schijnbaar bittere noodzaak tot het maken van muziek. Deze gedrevenheid leidt vanavond tot een intense set, waarbij vooral nummers van de nieuwste plaat langskomen. Meer dan voorheen is hierbij ruimte voor subtiliteit naast de zo kenmerkende hoekige sound van de band.

Bezwerende muziek
Toch behaagt het eerste deel van het optreden niet. Bekend is dat Alamo Race Track een band is die vrij in zichzelf gekeerd op een podium staat. Vanavond is er geen interactie met het publiek. Voorman Mulder is niet scherp en de band lijkt tijdens het relatief korte optreden vooral met zichzelf bezig te zijn. Een inmiddels volgestroomd Asteriks lijkt zich er niet aan te storen en heeft vooral een gezellige avond.

Als de band er na een klein uurtje al de brui aan geeft grijpt het publiek in en roept de band ter verantwoording terug het podium op. Tijdens de toegift speelt Alamo Race Track met meer overgave en maakt met haar vernuftige en bezwerende muziek alsnog duidelijk wat het tot zo’n bijzondere band maakt.

Niet helemaal in topvorm
Podium Asteriks en Alamo Race Track kunnen inmiddels rekenen op een trouwe schare aan publiek. Publiek dat vooral een gezellige avond heeft en daarbij mee mag kijken met de verrichtingen van één van Nederlands eigenzinnigste bands. Een band die vanavond helaas niet helemaal in topvorm bleek.

Wie: Alamo Race Track + support act The Montanas
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: 4 november 2011
Opkomst: Volle zaal

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland