Planet Eyelash: mede mogelijk gemaakt door NS Planet Eyelash: mede mogelijk gemaakt door NS

EP release Eyes On The Road in Romein

, Peter Dijkstra

Planet Eyelash: mede mogelijk gemaakt door NS

EP release Eyes On The Road in Romein

Peter Dijkstra ,

Nijmegen, Utrecht, Ommen, Groningen en Leeuwarden. Vijf meiden uit vijf verschillende steden vormen samen de all-girl band Planet Eyelash. Wie denkt dat het alleen maar nadelig is om in vijf verschillende steden te wonen heeft het mis. Planet Eyelash draait het in haar voordeel en presenteert haar debuut EP Eyes On The Road gewoon vijf keer.

EP release Eyes On The Road in Romein

Nijmegen, Utrecht, Ommen, Groningen en Leeuwarden. Vijf meiden uit vijf verschillende steden vormen samen de all-girl band Planet Eyelash. Wie denkt dat het alleen maar nadelig is om in vijf verschillende steden te wonen heeft het mis. Planet Eyelash draait het in haar voordeel en presenteert haar debuut EP Eyes On The Road gewoon vijf keer. Wij spraken met drumster en Leeuwarder bandlid Nellie Procee.

Voor de EP presentatie maken jullie dankbaar gebruik van het feit dat jullie allemaal uit vijf verschillende steden komen. Het lijkt me normaal niet de ideale situatie voor een band.

Klopt. Toen wij begonnen woonden Claire, Arina en Iris in Groningen en reisde ik gewoon daar heen. Arina is inmiddels afgestudeerd en kreeg ergens anders een baan. Claire haar vriend kreeg ook een nieuwe baan en verhuisde dus ook. En wij kregen Marjolein, die in Utrecht woont, bij de band. Het oefenen doen we nu in Zwolle, maar je kunt wel stellen dat veel van Planet Eyelash mede mogelijk wordt gemaakt door de NS.

Vijf meiden in één groep, dat lijkt me ook niet altijd even gemakkelijk.
We hanteren een democratie in de band. Als we het niet eens worden dan is het een kwestie van de meeste stemmen gelden. Dat klinkt technisch, maar dat is gewoon hoe we onze problemen oplossen. Ik denk dat vrouwen daar anders in staan dan mannen. Wij zijn meer van het overleggen. Als ik met een liedje niets kan, dan kan dat gewoon gezegd worden. Je moet elkaar gewoon kritisch kunnen beoordelen, daar groei je als band alleen maar van.

Jullie worden vaak neergezet als een all-girl punk band, hoe zie je dat zelf?
We zijn geen punk band. We zijn wel begonnen als punk rock band. Ooit was dat eens de bedoeling maar toen gingen we nummers schrijven en kwamen we er achter dat Iris met haar stem meer kan dan alleen punk. Nu richten we ons meer op grunge en rock ’n roll.

Heb je ooit het gevoel gehad dat mensen jullie af zouden doen als een stel rockende feministen?
Och man! Er zijn zo veel vooroordelen over vrouwen in de muziekwereld, ik heb me er echt over verbaasd. Zo waren we een keertje backstage en kwam er een jongen van een andere band naar ons toe en zegt: “Ja luister, we hebben geen zin in groupies, dus zet het bier maar weg!” Nou, kwader kun je mij niet krijgen. Ook tijdens het opbouwen zijn er vaak mannen die zich er tegenaan beginnen te bemoeien. ‘Klaas van het ongevraagde advies’ noemen we die mannen. We zijn overigens geen feministen. Zoals je bands hebt met alleen maar mannen, zo heb je ook bands met alleen maar vrouwen. We proberen er verder geen statement mee te maken. Het is gewoon heel gezellig met vijf meiden.

De EP Eyes On The Road is nu verkrijgbaar. Kun je vertellen hoe de band zich heeft ontwikkeld sinds jullie demo uit 2009?
We hebben vooral gekeken naar verschillende stijlen. Een diverse EP maken, dat was het idee. We hebben veel meer ervaring met optredens en met muziek maken in het algemeen dan toen de demo uitkwam. Op alle fronten is het allemaal veel afwisselender en melodieuzer geworden.

De EP kent in totaal vijf liedjes. De overkoepelende titel is Eyes On The Road.
We wilden als het kon een koppeling met de bandnaam, vandaar Eyes. En we zijn veel onderweg met deze band, vandaar On The Road. Maar het slaat ook op het feit dat we ons aan het ontwikkelen zijn. Waar je naar toe gaat als band. Het heeft dus een beetje twee betekenissen.

Als ik het goed begrijp is Heartbeat de bijbehorende single.
Ja klopt. We hebben gewoon gekeken naar de vijf nummers die we hebben opgenomen. Dat er een beetje volgorde is waarin je luistert. Heartbeat heeft een typisch intro die we zelf heel tof vinden. Vaak is Heartbeat ook een van de eerste nummers na het intronummer als we live spelen.

Vrijdag presenteren jullie Eyes On The Road in Romein. Een demo en een EP, dat lijkt me nog niet genoeg voor een avondvullend programma.

En daarom hebben we New Killer Stars in het voorprogramma. Dat wordt superleuk. Ze zijn vrienden van ons en bovendien een band waar we heel veel respect voor hebben. Een avondvullend programma hebben we niet nee, meestal spelen we een half uur of drie kwartier. Twee uur is ook veel te lang, je moet het publiek wel wat prikkelen. Dat ze denken: goh, wat was dat een leuk bandje, die wil ik nog wel eens zien.

Wat zijn de plannen voor de rest van 2011?
Er staan een aantal festivals op het programma voor deze zomer, maar we hebben vooral veel tijd besteed aan de releasetour. In oktober gaan we weer naar Engeland toe. Daar zijn we een jaar geleden ook geweest. We zijn op tour geweest met een meidenband uit Londen, The Smears. Wij hebben ook optredens voor hun geregeld in Nederland, in oktober gaan wij weer naar Engeland. En zo moet het ook. Je moet elkaar een beetje helpen in de muziekwereld.

----
Vrijdag 20 mei presenteert Planet Eyelash haar debuut EP Eyes On The Road in Romein. De Leeuwarder band New Killer Stars verzorgt het voorprogramma. Gratis bij zijn? Beantwoord dan de volgende vraag en maak kans op twee toegangskaartjes!

New Killer Stars bracht vorig jaar haar eerste volledige album uit. Wat is de titel van hun debuutalbum?

Mail je antwoord naar 3voor12friesland@gmail.com en wie weet ben jij vrijdag de gelukkige!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland