Motregen en kou tijdens Fries Straatfestival Motregen en kou tijdens Fries Straatfestival

Zowel publiek als bands trekken zich niets aan van het weer

, Dolf de Vlugt

Motregen en kou tijdens Fries Straatfestival

Zowel publiek als bands trekken zich niets aan van het weer

Dolf de Vlugt ,

Het Fries Straatfestival zorgde ook dit jaar weer voor het nodige spektakel in de Leeuwarder binnenstad. Het recept van het Straatfestival is hetzelfde als van het befaamde Oerol Festival, de locatie en grootte verschillen behoorlijk. Op het Gouverneursplein klonken geluiden uit de verste streken van de wereld terwijl op het Oldehoofsterkerkhof sommige bands de toren omver probeerden te spelen. Dat laatste lukte overigens ook nog bijna.

Zowel publiek als bands trekken zich niets aan van het weer

Het Fries Straatfestival zorgde ook dit jaar weer voor het nodige spektakel in de Leeuwarder binnenstad. Naast theater-, poppenkast- en moderne kunstvoorstellingen kon Leeuwarden genieten van een scala aan muzikale versnaperingen.

Prima warming-up door The Heatmachine (Oldehoofsterkerkhof, vrijdag 20:00)
Aan het begin van de avond aan The Heatmachine de taak om het Oldehoofsterkerkhof nieuw leven in te blazen. Dat verloopt niet zonder slag of stoot. In het begin is er verdacht weinig publiek hoewel muzikaal gezien alles op z’n plek staat. Yorn Overwijk toont zich als een energieke en eigenwijze frontman. Speciale vermelding is er voor Yde Kuipers die met zijn saxofoon, stem en percussie gezien mag worden als onvervalst muziekdier. The Heatmachine, qua sound vergelijkbaar met die van The Killers, weet het halflege plein toch wat voller te spelen. De toegift Start Dancing wordt door een deel van het publiek zelfs uit volle borst meegezongen.

Get in line for the sunset (Oldehoofsterkerkhof, vrijdag 21:10)
Dankzij de vorige act is het publiek op het Oldehoofsterkerkhof inmiddels redelijk opgewarmd. Hierdoor is voor de Deense formatie Ginger Ninja de baan vrij om het feest voort te zetten. Het publiek wordt getrakteerd op een uitgebalanceerde mix van rock- en synthesizergeweld met de Akai MPK 49 als paradepaardje van de avond. Met deze synthesizer maakt Henrik Hamilton (tevens zanger en gitarist) de band geheel compleet. Tijdens de zonsondergang komt zomerhit Sunshine voorbij en dan komt het plein steeds meer in beweging. Ondanks de regen en de kou zit de sfeer er goed in. Hoogtepunt is de uitvoering van het laatste nummer Bone Will Break Metal. Tijdens deze afsluiter wordt de bas flink opgevoerd waardoor er een hoop energie vrijkomt bij het feestende publiek.

Heupswings en boogiewoogie tijdens The Kik (Oldehoofsterkerkhof, zaterdag 20:00)
Met een naam als The Kik belooft het kicken te worden op de zaterdagavond van het Straatfestival. Met op de achtergrond de Oldehove wordt dat in ieder geval geprobeerd. Zowel jong als oud zijn tijdens het optreden van deze Beatles-look alikes aanwezig. Het effect is opmerkelijk; jong blijft staan en luistert, oud gaat compleet uit zijn dak. De heupswings en de boogiewoogie worden massaal uit de kast getrokken. The Kik zorgt met hun stevige rock-‘n-roll in ieder geval voor een grote verdeeldheid onder het publiek. Tip aan Marcel Groenewegen en consorten: neem de volgende keer een lading hoepels mee en gooi die halverwege het optreden het publiek in. Het effect zal verbluffend zijn.

Hotel zorgt voor warme atmosfeer naast het oude Stadhuis
(Gouverneursplein, zaterdag 20:10)
Op het Gouverneursplein zijn op zaterdag de nodige buitenlandse accenten te beluisteren. Zo ook de band Hotel, rockmuziek gecombineerd met invloeden vanuit verschillende Zuid-Amerikaanse landen. De heren van Hotel zorgen voor de grote verrassing van het weekend. Met souplesse, energie en vooral een hoop plezier begint de band te spelen. Ze sleuren het publiek uit de kille regen gedurende 45 minuten mee langs zon, zee en piña colada’s. Het nummer We Gonna Sell The World zorgt voor een hoogtepunt wanneer de maan, de zon en de Noordpool worden geveild. Zo wordt de maan voor 150 biljoen euro verkocht door iemand uit het publiek.

Funk en trip-hop voeren boventoon tijdens LSC (Oldehoofsterkerkhof, zaterdag 21:05)
Op de zaterdagavond staat op het Oldehoofsterkerkhof onder andere Lefties Soul Connection. De funk- en soulband speelt op deze regenachtige avond veel materiaal van het nieuwe album Geni Pareira. In de basis klinkt deze muziek als trip-hop met een vrolijke funky flow. Groot pluspunt is Alvin ‘Alviz’ Barton die op zijn Hammond-orgel de solo’s met groots gemak uit zijn mouw schudt.  Ook een negatief aspect: het geluid is niet optimaal waardoor het totaalplaatje ietwat basaal klinkt.

Les Truttes doet de Oldehove wankelen (Oldehoofsterkerkhof, zaterdag 22:30)
Zoals de muren van Jericho volgens de verhalen ooit zijn gevallen door muzikaal geweld, zo probeert Les Truttes zaterdag de Oldehove te slopen. De uitbundige coverband viert haar 15e verjaardag door de allerbeste rockplaten uit de jaren 80 en 90 te spelen. Kiss, Europe, Golden Earring, Metallica en vele andere grootheden passeren de revue. Het publiek besluit daarop de laatste energie eruit te feesten. Regen en wind worden simpelweg genegeerd en de Oldehove trilt en wankelt. Wanneer de laatste gitaarrifs van Queens We Are The Champions klinken, staat de scheve toren er gelukkig nog steeds. Het publiek heeft genoten. Les Truttes speelde glamrock met ballen.

Jazztalent Ruben Hein maakt hoge verwachtingen niet waar (Oldehoofsterkerkhof, zondag 16:30)
Met de titel 3FM Serious Talent en een optreden in Carré zijn de verwachtingen hooggespannen bij de laatste act van het Fries Straatfestival 2011. Ruben Hein speelt een prima set met nummers als Elephant en Pretend waarbij zijn stijl lijkt op een mix van Jamie Cullum en Bran Van 3000. De chemie met zijn publiek is echter ver te zoeken. Hein en consorten weten weinig los te maken op het Oldehoofsterkerkhof. Wellicht speelt het tijdstip daar een rol in?

Groot succes!
Ondanks regen, wind en kou was het Fries Straatfestival evenals voorgaande edities een groot succes. Alle muziekstijlen kwamen voorbij waardoor het publiek op muziekgebied niets te klagen had. Op naar Oerol!

----

Wie: The Heatmachine, Ginger Ninja, The Kik, Hotel, Lefties Soul Connection, Les Truttes, Ruben Hein
Wat: Fries Straatfestival 2011
Waar: Oldehoofsterkerkhof en Gouverneursplein, Leeuwarden
Opkomst: Wisselend

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland