‘It’s bloody awesome mate!’ ‘It’s bloody awesome mate!’

BlackboxRed in Ipswich, England

, Marcel Poelstra

‘It’s bloody awesome mate!’

BlackboxRed in Ipswich, England

Marcel Poelstra ,

Op donderdag 5 mei was heel muziekminnend Nederland in de ban van de bevrijdingsfestivals, maar daar deed BlackboxRed niet aan mee. Op die datum begonnen zij hun korte tournee door Engeland met een opteden in het plaatsje Ipswich, zo’n 120 kilometer ten Noord-Oosten van Londen. Onze verslaggever Marcel Poelstra ging kijken hoe het duo het er van af bracht.

BlackboxRed in Ipswich, England

Op donderdag 5 mei was heel muziekminnend Nederland in de ban van de bevrijdingsfestivals, maar daar deed BlackboxRed niet aan mee. Op die datum begonnen zij hun korte tournee door Engeland met een opteden in het plaatsje Ipswich, zo’n 120 kilometer ten Noord-Oosten van Londen. Onze verslaggever Marcel Poelstra ging kijken hoe het duo het er van af bracht.

Het is nog vroeg in de avond, en de gezellige straatjes van Ipswich liggen er verlaten bij.  Aan de overkant van de plas hanteert men een ander dagritme dan wij gewend zijn, en rond deze tijd,  rond de klok van zes, is echt alles gesloten. Toch klinkt In de verte  iets wat lijkt op drums. Al gauw is ook een elektrische gitaar waar te nemen met een wel heel bekend geluid.  En inderdaad, wat blijkt, niets minder dan de soundcheck van onze helden van BlackboxRed galmt door de straten van dit Engelse stadje.

Voor het optreden aanvangt spreken we Eva en Stefan nog even op het buitenterras van de pub waar ze zullen optreden, en praten we even bij over alle ontwikkelingen. Het is alweer twee jaar geleden dat BlackboxRed begon, en dat 3VOOR12/Friesland ze uitgebreid heeft gesproken.  Leuk feitje:  toen we destijds vroegen wat ze zelf een leuke locatie leek voor een fotoshoot, riep Eva gelijk  ‘Ik wil wel naar Londen!’ En ziedaar, nog geen twee jaar later zitten we dan toch, weliswaar niet in Londen, maar wel in Ipswich opnieuw bij elkaar.  

Van Mukkes naar Engeland

De korte tournee die BlackboxRed daar momenteel maakt is een direct gevolg van een optreden dat de band vorig jaar zomer deed in Mukkes. Ze speelden toen in het voorprogramma van de Engelse band LOS, en leerden de bandleden daar kennen.  Dat contact is gebleven, en LOS vroeg ze vervolgens dit jaar mee als voorprogramma van hun tour, en zodoende doet BlackboxRed nu een serie van 4 optredens in Ipswich, Wigan, Stoke en Londen. Deze tocht wordt ondernomen middels een echt tourbusje waarin ze met zijn allen, zoals het volgens de wetten der rock & roll hoort, langs de verschillende plaatsen trekken en in bivakkeren. De band LOS heeft overigens onlangs gemeend hun naam te moeten veranderen, en treedt nu op onder de naam That Mouth.  Als tegenprestatie hoopt BlackboxRed binnen niet al te lange tijd That Mouth uit te nodigen voor een paar optredens in Nederland.

Die belofte kunnen ze vast waarmaken, nu sinds vorige week officieel bekend is geworden dat het boekingskantoor Alles Los uit Enschede in het vervolg de boekingen voor BlackboxRed zal verzorgen. Verder is de band geselecteerd voor de Popronde 2011, waardoor er ook buiten Friesland in het kader daarvan behoorlijk wat optredens zullen volgen.

Inmiddels is The Swan al redelijk volgelopen, en is het tijd voor de bands om het podium te gaan betreden.  The Swan is eigenlijk geen pub maar meer een  podiumcafe. De entourage doet een beetje denken aan Scooter’s in Leeuwarden.  De muren hangen ook vol met posters van alle acts die hier in het verleden al eens hebben opgetreden. Met nog enige zichtbare onzekerheid begint BlackboxRed aan het eerste nummer op de setlist, maar na het enthousiaste applaus dat er op volgt is er van die onzekerheid geen sprake meer en gaan ze volledig los.  Het Engelse publiek lust er wel pap van, en laat de ene na de andere enthousiaste kreet horen. ‘It’s bloody awesome mate!’ laat een bezoeker enthousiast weten aan ondergetekende. Hierna is het de beurt aan de garage punk van That Mouth.  Ook deze band geeft een zeer energieke show weg, bezoekers van het optreden in Mukkes vorig jaar, toen nog als LOS, zullen zich dat ongetwijfeld herinneren.  Zangeres Helen kan een behoorlijke strot opzetten, en dat is ook ongetwijfeld de inspiratie geweest voor de nieuwe bandnaam.

Na afloop is het erg druk bij het provisorisch opgerichte merchandise standje, waar ook de demo cd’s van BlackboxRed gretig aftrek vinden.  Met de gedachte dat het wel goed zit met het succes van onze helden in Engeland kan dan ook met een gerust hart weer aan de terugreis naar Nederland worden begonnen.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland