Is Het Alweer Fries Straatfestival? Is Het Alweer Fries Straatfestival?

Muziekprogrammeur Titus Van ‘t Veer geeft tips voor het Straatfestival

, Femke Jaarsma

Is Het Alweer Fries Straatfestival?

Muziekprogrammeur Titus Van ‘t Veer geeft tips voor het Straatfestival

Femke Jaarsma ,

Ieder jaar eind mei worden de straten van de Leeuwarder binnenstad drie dagen lang gevuld met straattheater- en muziekacts. Het Fries Straatfestival is niet meer weg te denken uit Leeuwarden. Het hoort net zo bij de stad als de Oldehove, de Nieuwestad en voetbalclub Cambuur. Komend weekend - 27, 28 en 29 mei - is het weer zover.

Muziekprogrammeur Titus Van ‘t Veer geeft tips voor het Straatfestival

Het Fries Straatfestival is in zijn soort één van de grootste van Nederland en uniek voor de noordelijke regio. Met 23 podia verspreid door het stadscentrum en meer dan 300 theater- en muziekacts is er voor ieder wat wils. Maar 3VOOR12/Friesland is natuurlijk vooral geïnteresseerd in de muziekprogrammering van het festival. Wat kunnen muziekliefhebbers nou verwachten van het Straatfestival? We maken een praatje met Titus van 't Veer, muziekprogrammeur van het Fries Straatfestival.

'We hebben de afgelopen jaren geprobeerd om de muziek wat beter aan te laten sluiten bij het theater. De wens is om het één geheel te laten zijn waarbij de muziekstijlen, de acts en de uitstraling klopt bij wat het Straattheater aanbiedt. Toch blijft de muziek vooral een trekker voor het festival. Het is gewoon iets makkelijker te 'verkopen' dan theater. Muziek kan mensen op die manier in aanraking brengen met theater.' Het aanbod aan muzikale acts is er dan ook niet minder op geworden dit jaar.

Ieder podium een eigen 'sfeer'
Een brede doelgroep aanspreken en toch het artistieke profiel van het festival behouden. Hoe doe je dat? 'Voor muziek geldt dat we dit hebben ingevuld door elk podium een beetje een richting te geven. Oldehoofsterkerkhof voor de grotere acts voor een bredere doelgroep, Gouveneursplein voor de wat warmere, feestelijke en gemoedelijkere klanken. In de kop van de Prinsentuin hebben we een luisterpodium waar het meer draait om sfeervolle en rustige acts.' Voor de liefhebbers van rock, punk en indie is er het Klokplein, door Van 't Veer het "dwarse plekje" genoemd. Dit podium biedt ruimte aan jong talent.

Waar moeten we dit weekend zeker een kijkje nemen volgens Van 't Veer? 'Op vrijdagavond the Heatmachine, Ginger Ninja en La Boutique Fantastique. De laatste is een groot orkest dat allerlei stijlen door elkaar husselt; van filmische ballades tot dansbare zigeunerwalsen. Bovendien worden ze visueel ondersteund door een ruime greep aan beeldmateriaal uit het Fries Filmarchief.' Op zaterdag mogen we volgens de muziekprogrammeur Peter Broderick (14:00 uur, Prinsentuin) niet missen. 'Ingetogen, sfeervol, soms experimenteel.' Voor de zaterdagavond krijgen we nog deze tips: the Kik, Hotel, venCe en Les Truttes. En voor de echte festivalgangers is er nog de zondag met onder andere Ruben Hein, Jampara en Rotterdam Ska Jazz Foundation.

Stel je eigen programma en route samen op de website van het Fries Straatfestival. Even printen en hoppa, de stad in!

----
Wat: Fries Straatfestival
Waar: Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 27 t/m zondag 29 mei

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland