Echte hiphop leeft nog Echte hiphop leeft nog

Hiphop legende Rakim zet sterke show neer

, Karst Jaarsma

Echte hiphop leeft nog

Hiphop legende Rakim zet sterke show neer

Karst Jaarsma ,

In het kader van de 25e verjaardag van hiphopklassieker Paid In Full ging Rakim weer op Europese tour. Ook het noorden des lands wordt niet overgeslagen want MC Rakim bezocht poptempel Romein.

Hiphop legende Rakim zet sterke show neer

Het is dit jaar alweer 25 jaar geleden dat Rakim samen met Eric B de klassieker Paid in Full uitbracht. Inmiddels is de rapper solo gegaan en bezoekt de legende in het kader van zijn jubileum poppodium Romein. Rakim is voor vele rappers wat Dr. Dre voor veel producers is: het grootste voorbeeld uit de hiphopgemeenschap. De MC legt op plaat zijn lines heerlijk over de beats neer en was tevens de eerste rapper die zijn nummers ‘rustig’ durfde te brengen. Hiermee verschoof de nadruk van het feestelement in de hiphop naar scherpe teksten.
 
Old school beats
Talent HT heeft de eer om de zaal op te warmen. Samen met DJ Freez (oud-lid van Zombie Squad) geeft het duo een zeer sterke set weg. De rapper heeft zich duidelijk door Rakim laten inspireren. De set is dan ook doorspekt van old school beats. HT weet hier prima raad mee en rappend in het Engels balanceert hij kundig op de grens tussen agressief en relaxt. De set wordt met een duidelijk statement afgesloten: Fuck, If You Ain’t Here. Daar kun je jezelf alleen maar bij aansluiten want legendes als Rakim bezoeken het hoge noorden namelijk veel te weinig.

Hip hop klassiekers
Na een poosje geduld begint de hoofdact dan. Rakim heeft DJ Technician meegenomen. De goedgevulde man met stoere bril draait in 20 minuten een set waarin menig klassieker passeert. In razend tempo zijn flarden Redman, Naughty By Nature, Snoop Dogg en LL Cool J te horen. Het doet de sfeer in de zaal goed en wanneer dan plotseling Rakim zelf het podium opwandelt, gaat Romein helemaal los. De rapper wandelt er met zijn legerjas, muts en gouden ketting bij alsof hij rechtstreeks uit de achterbuurten van New York is komen aanwaaien. Zoals het hem betaamt spit de MC perfect on point en knalt hij de een na de andere hit de zaal in.

It Has Been A Long Time passeert als derde nummer op de setlist. Vervolgens worden de Eric B & Rakim tracks afgewisseld met later werk als So Addictive en The Watcher. Waarbij het opvallend is dat, ondanks een andere tournaam, een groot gedeelte van de show zich concentreert rond Rakim zijn laatste album The Seventh Seal. Het publiek wordt ook voortdurend opgeroepen om deze aan te schaffen.
 
Hiphop leeft
Rakim geeft zijn fans in Leeuwarden precies waar ze voor gekomen zijn. Geen spannende show gevuld met goede trucs en crowdsurf-momenten. Wel een degelijk optreden waarin de MC strak op de beats zijn raps neerzet. Dit werkt goed en laat nummers als The Watcher klinken alsof ze zo van de plaat komen. Ondanks het feit dat de setlist niet helemaal recht doet aan de titel van de tour, hoeft geen enkele fan een goed nummer te missen. De echte hiphop leeft nog steeds!

----

Wie: Rakim, HT & Freez
Waar: Romein, Leeuwarden
Wanneer: 15 mei 2011
Opkomst: volle bak

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland