Dj/producer Olene Kadar keert even terug naar geboortegrond Dj/producer Olene Kadar keert even terug naar geboortegrond

‘Ik mis de mensen die op straat hoi zeggen’

, Peter Dijkstra

Dj/producer Olene Kadar keert even terug naar geboortegrond

‘Ik mis de mensen die op straat hoi zeggen’

Peter Dijkstra ,

Heerenveen wordt met Hemelvaartsdag weer het terrein van duizenden dance liefhebbers. Het gratis dance festijn Heavenly Outdoor gaat alweer haar derde jaargang in en breidt dit jaar zelfs uit met een tweede podium. Eén van de publiekstrekkers van dat podium moet ex-inwoner van Oldeholtwolde, Olene Kadar, zijn.

‘Ik mis de mensen die op straat hoi zeggen’

Het gebeurt niet vaak dat Olene Kadar op zijn geboortegrond draait. De van oorsprong Friese dj/producer, geboren als Henk van Zwol, woont al geruime tijd in Amsterdam en heeft een overvolle agenda. Vier jaar geleden verliet hij Friesland, slechts één keer kwam hij terug om te draaien. "En dat was geen succes", vertelt Kadar. "Ik ben dan ook heel benieuwd hoe het donderdag zal gaan, maar ik zal proberen het enigszins toegankelijk te houden."

‘Ik mis de rust en de natuur’

Hij verliet Friesland simpelweg omdat er geen afzetmarkt was voor zijn muziek. "In Friesland kende ik twee mensen die ook bezig waren, in Amsterdam kwam destijds alles samen", legt Kadar uit. "Ik moest zorgen dat ik dicht bij de bron kwam." De gok om te vertrekken pakte gelukkig goed uit, maar zo nu en dan mist hij Friesland wel. "Ik ben er heel weinig maar ik mis de rust en de natuur wel. En ik mis de mensen die op straat hoi zeggen."

Inmiddels wordt Olene Kadar alom gerespecteerd vanwege zijn producties en in het bijzonder voor zijn altijd energieke live sets. Bij het Duitse label Mo’s Ferry had in oktober 2010 zijn debuutalbum moeten verschijnen. Dit liep even anders. Mede doordat hij verveeld raakte van zijn eigen producties is het album voorlopig uitgesteld. "Ik liep daar flink in vast. Ik had de gekozen tracks op een gegeven moment zo vaak gehoord, dat ik er zelf helemaal zat van was." Of dit dan ook einde verhaal voor zijn debuutalbum betekent, weet Kadar nog niet. "Misschien pak ik het na het festivalseizoen wel weer op", mijmert hij.

Techno oneindige bron van muziek
De ontwikkelingen in de Friese techno volgt hij niet meer, maar hij is blij te horen dat het hier wel meer is gaan leven. "Er is tegenwoordig zo’n grote spreiding van jong talent. Techno is wat dat betreft wel commerciëler geworden", meent Kadar. "Je merkt het vooral aan de mainstream festivals waar de technoprogrammering vaak nog groter is dan de clubhouse." Waar veel mensen huiverig zijn voor het woord commercieel, ziet Kadar zeker ook voordelen. "Ik vind het leuk dat meer mensen mijn muziek gaan horen. Bovendien," zo besluit hij, "is er in techno inmiddels een oneindige bron van muziek ontstaan. Ik kan er echt dag en nacht mee bezig zijn."

Olene Kadar staat donderdag 2 juni op Heavenly Outdoor in Heerenveen.

----
Wat: Heavenly Outdoor
Waar: Oude Koemarkt, Heerenveen
Wanneer: donderdag 2 juni 2011, vanaf 14:00 uur

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland