Uit het niets was daar Mixtape & Berq One

Binnen een half jaar stonden de nieuwkomers in het Concertgebouw

Sierd van der Bij ,

Afgelopen zomer leerde rapper Berq One, Vincent Bergsma (21), het jazzcombo Mixtape kennen. De kwaliteiten van beide partijen werden gecombineerd en niet veel later werd al opgetreden op het Vlieland Groet festival. Wat volgde was een hele rits aan vroege hoogtepunten.

Binnen een half jaar stonden de nieuwkomers in het Concertgebouw

Afgelopen zomer leerde rapper Berq One, Vincent Bergsma (21), het jazzcombo Mixtape kennen. De kwaliteiten van beide partijen werden gecombineerd en niet veel later werd al opgetreden op het Vlieland Groet festival. Wat volgde was een hele rits aan vroege hoogtepunten.

Het zijn van die toevalstreffers die meteen ontzettend goed uit komen. Muzikanten treffen elkaar achter het podium of in een oefenruimte en besluiten om samen te gaan jammen. Zo trof rapper Berq One afgelopen zomer het jazzcombo Mixtape. Vincent Bergsma: “We moesten beide in Het Bolwerk spelen en waren in de oefenruimte een beetje aan het jammen. Het klikte meteen, dus hebben we mijn naam achter die van hen geplakt.” Mixtape is dan al een kleine drie jaar een instrumentaal bandje dat sferische jazz neerzet. Bergsma is dan ook al een jaar of drie bezig in de hiphop. Hij stond met The LMN3 in de finale van de Kleine Prijs van Fryslân, maar zag een nieuwe uitdaging  wel zitten. MC van een band in plaats van voor een draaitafel, zoals dat bij The LMN3 het geval is. “Mixtape speelde precies de muziek die ik in gedachten had”, vertelt Bergsma.

Niet veel later na de ontmoeting besloten Mixtape & Berq One mee te doen aan het Vlieland Groet festival. De samenwerking is dan nog prille en er is nog niet gerepeteerd. Bergsma: “Ik ben de dag voorafgaand aan het optreden naar Vlieland gegaan en toen heb ik nog een setje van vier nummers met Mixtape in elkaar gezet.” Het optreden was volgens Bergsma een beetje haperig, maar twee van die nummers staan vandaag de dag nog in het repertoire. De band trekt zich daarna voor een maand of twee terug om nummers te schrijven en staat dan op een van de podia van het Freeze on Friday festijn. Tegen die tijd schrijft de band zich in voor de compositiewedstrijd ‘Op weg naar het nieuwsjaarconcert.’ De naam doet al vermoeden dat de hoofdprijs deelname in het nieuwjaarsconcert in het Amsterdamse Concertgebouw is.

“We moesten een stuk van Bach omtoveren tot iets compleet nieuws. Dat deden wij door er wat funk, jazz en rap bij te gooien”, legt Bergsma uit. De eerste voorronde voor Mixtape & Berq One is in de Leeuwarder Harmonie. Deze wordt, net als de finale in de schouwburg van Almere, gewonnen.  Zo staat het quintet na amper een half jaar in het Concertgebouw. Een unieke ervaring vindt ook Bergsma: “We waren nogal verbaasd bij het zien van de zaal. Moesten wij hier spelen?” Dat moest en wel samen met het Nederlands Blazers Ensemble, vaste gasten op het jaarlijkse nieuwjaarsconcert in Amsterdam. Het NBE bestaat uit twintig musici uit de belangrijkste Nederlandse symfonieorkesten en heeft nagenoeg overal ter wereld opgetreden. Bergsma weet nog wat hij voelde: “Ik kon alleen maar blij zijn.”

Na het concert mochten de muzikanten met het NBE en de organisatie mee uit eten. In het restaurant zag Bergsma de televisie-uitzending van het concert. “Dat maakte de ervaring en de verbazing compleet. Het was wel wat”, aldus Bergsma. De opnames van het concert doen het nu nog steeds goed als promotie materiaal. “Eerst belden wij veel mensen, maar na het verschijnen van het filmpje werden wij veel gebeld. Zo belandden we op een feestje van een hockey vereniging in Wassenaar. De organisatie daar had ons op televisie gezien en wilde ons graag hebben.” Bergsma weet dan niet wat hij moet verwachten van het feest, maar kijk zijn ogen uit als hij in Wassenaar arriveert. “We hoorden dat er hooggeëeerd publiek aanwezig was. Het was maar een klein zaaltje, maar in die zaal stonden Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima. Dat was echt heel apart.”

Interactie

De muziek van Mixtape & Berq One schikt zich het beste in het straatje van Kyteman’s Hiphop Orkest en Pete Philly & Perquisite. Het deed het goed op het feestje met het Prinselijk paar en ander hooggeëerd publiek. De kracht zit volgens Bergsma in de show van saxofonist Arjen Schipper en Bergsma zelf. “Met zijn tweeën kun je meer dan in je eentje. Wij treden samen op de voorgrond van het podium, dat zorgt voor een mooie interactie met het publiek.” Dat publiek neemt het als zoete koek, want Mixtape & Berq One wordt als een van de favorieten genoemd voor de Kleine Prijs van Fryslân en tegelijkertijd wordt er ook hard gewerkt in de Battle of the Bands in Zwolle. In beide bandcontests staan de vijf in de halve finale. Ondanks dat blijft Bergsma nuchter: “Ik vind het fijn om te horen dat we favoriet zijn, maar er zijn veel meer goede bands die meedingen naar de hoofdprijs.”

Aanstaande vrijdag staat Bergsma met Mixtape & Berq One in het voorprogramma van Def P & The Howling Coyotes. Def P, bekend van Osdorp Posse, is voor Bergsma een van de grondleggers van de Nederhop. Wederom een hoogtepunt voor de jonge rapper. “Het gaat snel, maar we zijn nog lang niet klaar. We willen alle vijf nog veel meer. Op dit moment hebben we vijf nummers klaar voor een demo. Die nemen we eind deze maand op”, vertelt Bergsma. Die demo wordt gebruikt om promotie te maken en meer optredens binnen te halen. Als dat gaat lopen willen Bergsma en vrienden uitkijken naar een full length album.