Slagsmålsklubben: 'Boogie Woogie like it’s 2012!' Slagsmålsklubben: 'Boogie Woogie like it’s 2012!'

Een exclusief interview met Kim Nilsson van de Zweedse vechtclub.

, Dolf de Vlugt

Slagsmålsklubben: 'Boogie Woogie like it’s 2012!'

Een exclusief interview met Kim Nilsson van de Zweedse vechtclub.

Dolf de Vlugt ,

Sponsored By Destiny, Ovningskora en meer bliepjes die je aan een Nintendo 64 doen denken. Slagsmålsklubben heeft het de afgelopen jaren naar de dansvloer gebracht en zal dat aanstaande vrijdag ook doen in Podium Asteriks. Voor 3VOOR12/Friesland reden genoeg om de Zweedse vechtclub eens aan de tand te voelen.

Een exclusief interview met Kim Nilsson van de Zweedse vechtclub.

Sponsored By Destiny, Ovningskora en meer bliepjes die je aan een Nintendo 64 doen denken. Slagsmålsklubben heeft het de afgelopen jaren naar de dansvloer gebracht en zal dat aanstaande vrijdag ook doen in Podium Asteriks. Voor 3VOOR12/Friesland reden genoeg om de Zweedse vechtclub eens aan de tand te voelen.

Het was een strenge winteravond in 2000 toen drie heren genaamd Joakim ‘Beebop’ Nybom, Joni Mälkki, Björn Nilsson elkaar per toeval ontmoetten in een studio. Wie op het idee kwam is nog steeds onduidelijk, maar de heren sloten op de desbetreffende avond een speelgoedkeyboard aan op een gitaarversterker. Laatstgenoemde element was van dusdanig zwakke kwaliteit, dat het aansluiten van een doorsnee gitaar een onmogelijke opgave was. Het keyboardje bleek echter geen problemen op te leveren. Met Björn op de bas, Beebop op de drums en Joni op zijn plastic klavier werd de hele nacht gejamd. Een compleet nieuw geluid was in de maak. Maar liefst drie nummers werden geschreven en opgenomen. Het unieke retrogeluid van de vechtclub van Zweden, oftwel Slagsmålsklubben is geboren.

Sindsdien gaat het snel met dit 8bit-electro gezelschap. Als Frej Larsson, Hannes Stenström en later Kim Nilsson in de band worden opgenomen, worden de nodige platen en albums uitgebracht. Hitgevoelige nummers zoals Sponsored By Destiny en Rakade Ögonbryn Ska Det Vara zijn vandaag de dag nog regelmatig op studentenfeestjes te horen. Ook live weet deze blip-hop formatie te overtuigen. Met het geluid alsof er iemand ritmisch met een Nintendo speelt, zorgt Slagsmålsklubben voor zowel een melige als een spectaculaire show. Kim Nilsson geeft hun geheim niet prijs maar verklapt wel de formule: ‘Onze muziek is gebaseerd op drie sleutelwoorden: Tijdloos, dansen en zwijnen.’  Of de buitenstaander hier wijzer van wordt is niet duidelijk, maar de formule blijkt in ieder geval wel een gouden greep te zijn.

Minivarkentjes en Cyndi Lauper

Slagmålsklubben is een merkwaardige naam voor een band die zulke vrolijke muziek maakt. Kim heeft echter een logische verklaring: ‘Vroeger waren we nou eenmaal hele agressieve jongens, maar we maakten wel hele vrolijke muziek. Tegenwoordig zijn we wat rustiger geworden terwijl de muziek nu juist agressiever is. Over een paar jaar bestaat onze muziek waarschijnlijk enkel uit het geluid van minivarkentjes die geslacht worden door aapjes terwijl Cyndi Lauper het themanummer van Godzilla zingt in de cockpit. Tegen die tijd zijn wij de aardigste mensen op deze planeet.’ Dat belooft kortom nog wat voor de toekomst.

Aanstaande vrijdag wordt er in Podium Asteriks opgetreden met een dj-set. Kim legt uit waarom ze dit keer plaats nemen achter de draaitafels in plaats van achter hun kostbare synthesizers. ‘Het publiek vindt onze nummers blijkbaar helemaal te gek. Na ze zelf ongeveer 800 keer te hebben gespeeld, haten wij ze stuk voor stuk. Daarom gaan we in Leeuwarden lekker plaatjes draaien.’ Op de vraag over wat voor muziek we kunnen verwachten is Kim duidelijk: ‘Het wordt een hele avond vol Boogie Woogie alsof het 2012 is.’ Voor de liefhebbers heeft Kim nog een leuke verrassing in petto: ‘We zijn bezig met een nieuw album. Sterker nog, het nieuwe album is al bijna klaar. De kans is groot dat we wat nieuwe werk gaan laten horen in Leeuwarden. Nee, eigenlijk is die kans verdomd groot!’

--
Wil jij hier bij zijn maar is de stu-fi al op of moet je de alimentatie nog betalen? Vertel ons op 3voor12friesland@gmail wat Cyndi Lauper haar meest populaire single is en maak kans op een van de twee kaartjes voor de show in Podium Asteriks. Bovendien krijg je een gesigneerde Slagsmålsklubben
poster van Jelle van Gosliga. De ontwerper van de Podium Asteriks posters gaat dan ook nog eens speciaal voor die gelegenheid naar de kapper. Win-win-win!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland