Lola Kite vlamt live niet als op plaat

Gezellig doch niet overtuigend

tekst: Peter Dijkstra foto's: Marieke van der Veen ,

In een nagenoeg uitverkocht Podium Asteriks kende Lola Kite vooral een heel gezellige avond. Leeuwarden liep wel degelijk warm voor de nieuwe Excelsior hitmachine, maar sprake van een echte chemie bleef uit. The Secret Love Parade zette de sfeer en Rococo presenteerde terloops haar debuut EP aan het Friese publiek.

Gezellig doch niet overtuigend

In een nagenoeg uitverkocht Podium Asteriks kende Lola Kite vooral een heel gezellige avond. Leeuwarden liep wel degelijk warm voor de nieuwe Excelsior hitmachine, maar sprake van een echte chemie bleef uit. The Secret Love Parade zette de sfeer en Rococo presenteerde terloops haar debuut EP aan het Friese publiek.

Hoeveel succesvolle All Girls rockbandjes bestaan er? En hoeveel daarvan zijn Nederlands? Rococo uit Groningen kan aan dat korte rijtje worden toegevoegd. Vorig jaar juni speelde het trio nog in Vera als het voorprogramma van The Drums, inmiddels is het tijd om op eigen benen te staan. De eerste EP is een feit en wordt vanavond, na een eerdere releaseshow in Groningen, ook aan het Friese publiek gepresenteerd. De afstelling van het geluid is wat aan de harde kant, niettemin klinkt Rococo fris en strak. Zin in de zomer? Vooral in de festivals dan, want daar lijkt Rococo’s muziek uitermate geschikt voor.

Luistermuziek. Dat is wat The Secret Love Parade maakt. Minder dansbaar dus als Rococo, maar zeker niet minder interessant. Het damesduo, dat in 2008 al haar debuutalbum uitbracht bij het indielabel Snowstar, heeft niet veel nodig om iets moois neer te zetten. Janna Coomans bespeelt haar gitaar ingetogen en teder, Aino Vehmasto vangt de melodie in sfeervolle toetspartijen en, terwijl op de achtergrond een drumcomputer meeloopt, verzorgen ze samen zuivere zanglijnen. Het lukt de bezoekers van Podium Asteriks de eerste paar liedjes wel om te luisteren, daarna zakt de aandacht toch wat weg. Niet vreemd voor muziek die op een zondagochtend in de zomerzon beter tot haar recht komt, dan in een duister poppodium.

Op één bezoeker na is Podium Asteriks vanavond volledig uitverkocht. Niet verwonderlijk met de nieuwbakken indiepop hitmachine Lola Kite op het affiche. De singles Different Story en Everything’s Better kennen aardig wat airplay en het debuutalbum Lights, dat eerder dit jaar verscheen, werd bijzonder goed ontvangen. Een volle agenda, waaronder een uitverkocht Paradiso, onderstreept het succes van de drie jonge heren. De vraag is natuurlijk of het geluid van de plaat ook succesvol vertaald kan worden naar het podium.

Lola Kite probeert het in ieder geval wel, maar zo vlammend en fris als op plaat wordt het slechts enkele keren. Door de dames van The Secret Love Parade mee te laten doen tijdens hitsingle Different Story, legt Lola Kite onbewust haar zwakte bloot. Met behulp van het tweetal lukt het de band namelijk wel om de energie en frisheid van de plaat op overtuigende wijze naar het podium te vertalen. Het zijn de goede visuals die het verder vlakke optreden nog enigszins kleur geven. Tot besluit zet Lola Kite twee typerende covers in: It Wasn’t Me (Shaggy) en All That She Wants (Ace Of Base). ‘Omdat het zo gezellig is’, aldus zanger Groenteman. En daar had hij gelijk in, want gezellig was het zeker vanavond, maar zo overtuigend als op plaat werd Lola Kite echter niet.

Wie: Lola Kite + The Secret Love Parade + Rococo
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 18 maart 2011
Opkomst: op één na uitverkocht