#KPVF Update: Voorronde de Westereen #KPVF Update: Voorronde de Westereen

Stanton wint achtste voorronde Kleine Prijs van Fryslân

#KPVF Update: Voorronde de Westereen

Stanton wint achtste voorronde Kleine Prijs van Fryslân

Negen voorrondes gaan de halve finale van de Kleine Prijs van Fryslân voor. In de #KPVF Updates brengt 3VOOR12/Friesland je op de hoogte van de tussenstand. Wie is op ramkoers met de finale op 21 mei in Poppodium Iduna?

Stanton wint achtste voorronde Kleine Prijs van Fryslân

Negen voorrondes gaan de halve finale van de Kleine Prijs van Fryslân voor. In de #KPVF Updates brengt 3VOOR12/Friesland je op de hoogte van de tussenstand. Wie is op ramkoers met de finale op 21 mei in Poppodium Iduna?

Afgelopen zaterdag vond alweer de achtste voorronde van de Kleine Prijs van Fryslân 2011 plaats. Wilma, Gretha Andela, Moraalridders, Stanton en Gorilla Warfare waren de kandidaten voor een plek in de halve finale. It Badhús in de Westereen was het plaats delict en de jury beoordeelde wederom het talent aan de hand van de versgedrukte beoordelingsformulieren.

Een muzikaal spectrum dat weidser is dan een gemiddeld voetbalveld: alles tussen fluisterliedjes en militante talidub. Met een dergelijke opgave stuur je alleen de beste juryleden het veld in en dus had het Badhûs zwaar geschut ingezet: Klaas Land, Willem de Vries en Elske DeWalle mochten zich buigen over de kwaliteit van het gebodene.

Singer-songwriter Wilma was de opener van de avond. Ze bleek maar twee liedjes in haar huidige repertoire te hebben en we kunnen hoogstwaarschijnlijk spreken van een podiumdebuut. Maar met twee liedjes in het Fries kan je al een hoop duidelijk maken, zoals: talent. Dus als de sodemieter meer liedjes schrijven, dan moet het volgens de jury goed komen.

Tweede act van de avond waren Moraalridder en zijn kornuiten: hiphop/nederhop uit het Friese. Hiphop, fijne beats en het geheel leek geïnspireerd op de Jeugd van Tegenwoordig. Tekstueel was niet alles even verstaanbaar en er zal nog heel wat groei nodig zijn om in dit overbevolkte muzikale veld potten te breken. Enkele basisvoorwaarden zijn echter al aanwezig: enthousiasme en lol.

Als derde mocht Gretha Andela de gitaar omhangen en deze troubadour wist zowaar met haar grappige Friese teksten de halve zaal aan het meezingen te krijgen. Amusant en zeker leuk om naar te kijken en te luisteren. Zeer zelfverzekerde podiumverschijning dus, maar aan het gitaarspel valt nog wel wat te verbeteren.

Na dit optreden werd het donker in het Badhûs. De heren die onder de naam Gorrila Warfare het podium betraden deden dat het liefst in vaag schemerlicht en met de nodige gezichtsbedekking. Wat volgde was een 20-tal minuten aan oorverdovende beats, dubstep en Arabische samples waarover met megafoons onverstaanbare leuzen werden geschreeuwd. Gimmick-act? Actuele urgentie? Verwarring zaaien? Het antwoord werd in het Badhûs niet gegeven. Vermakelijk was het in ieder geval wel.

Als laatste deelnemer trad Stanton aan, een hechte rockband uit Leeuwarden. Voor het eerst werden de gitaarversterkers aan gezet, de bekkens opgehangen en werd er degelijk gerockt. Met een combinatie van speedrock en de retro-hardrock revival (a la Vanderbuyst) kan de band wellicht snel furore maken. Vernieuwend kan je het amper noemen, maar kwalitatief was er niks op aan te merken.

De jury bleek uiteindelijk unaniem in haar keuze en wees Stanton als winnaar aan. Zangeres Wilma had echter ook indruk gemaakt en kreeg terecht een aanmoedigingsprijs uitgereikt.De andere deelnemende bands maken nog kans op een wildcard. Deze worden uitgedeeld als de voorrondes er op zitten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland