Freeze On Friday toont het talent van Friesland Freeze On Friday toont het talent van Friesland

Veel belovende bands te zien in Leeuwarden

, Tekst: Peter Dijkstra, Wymer Praamstra & Anne-Marie Böing

Freeze On Friday toont het talent van Friesland

Veel belovende bands te zien in Leeuwarden

Tekst: Peter Dijkstra, Wymer Praamstra & Anne-Marie Böing ,

Freeze on Friday blijft een leuke spin-off van het grote Freezefestival. Een stuk of twintig bandjes mogen in verschillende podia en kroegen hun talent laten zien, en omdat er geen toegangsprijzen zijn staat er gegarandeerd een aardige hoeveelheid mensen naar ze te kijken. Drie paar ogen van 3VOOR12/Friesland bekeken enkele highlights.

Veel belovende bands te zien in Leeuwarden

Freeze on Friday blijft een leuke spin-off van het grote Freezefestival. Een stuk of twintig bandjes mogen in verschillende podia en kroegen hun talent laten zien, en omdat er geen toegangsprijzen zijn staat er gegarandeerd een aardige hoeveelheid mensen naar ze te kijken. Drie paar ogen van 3VOOR12/Friesland bekeken enkele highlights.

Spendex Devils
Een goed begin is het halve werk. De eer om Freeze on Friday dit jaar af te trappen was voor Spendex Devils, bij Podium Asteriks in de Blokhuispoort. Spendex Devils begon vijf jaar geleden als raggende garagerockband, maar hun geluid heeft zich ondertussen ontwikkeld tot vuige, gedreven Southern rock. Af en toe vallen er zelfs, heel subtiel, wat countryinvloeden te bespeuren. Rammen kunnen de mannen echter nog steeds. Aan energie geen gebrek. Ondanks dat het nog vroeg in de avond is, loopt de zaal al lekker vol en worden de solide nummers met oprecht applaus beloond. De show eindigt wat abrupt zonder aankondiging van een laatste nummer. Maar voor wie nog geen genoeg heeft van deze duivels op cowboylaarzen: In de zomer van 2011 komt het langverwachte album uit.

We The Verge

We The Verge bestaat nog niet zo lang, maar speelt op gedegen wijze indie rock alsof ze al enkele jaren aan de weg timmert. De band, die volgens de officiële cijfers nog geen drie maanden oud is, put duidelijk uit hetzelfde vaatje als hun Amerikaanse collega’s Kings Of Leon en de cover The Bucket past dan ook prima tussen het eigen repertoire. Dat de band in de halve finale van de Kleine Prijs van Fryslân staat is dan ook niet verwonderlijk.

Hille Stellingwerf

Zonder enige twijfel is Hille Stellingwerf een van de grootste muzikale talenten van onze regio. De prijs voor beste gitarist én beste zanger van Friesland in de finale van de Kleine Prijs zijn dan ook terecht naar hem gegaan. In Podium Asteriks staat hij met zijn vier bandleden ook heerlijk te spelen. De muziek bevat zowel gladde refreintjes die meisjes kan laten smelten als solo’s vol testosteron die jongens jaloers doen kijken. De liedjes zitten goed in elkaar, de band is enthousiast en de onderlinge interactie is mooi om te zien. In de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland mogen ze hun talent verder etaleren en wie weet waar dit eindigt?

Mixtape & Berq One

Met het winnen van een voorronde van de Kleine Prijs van Fryslân zet Mixtape & Berq One zichzelf op de kaart. De jazzband en rapper vullen en voelen elkaar perfect aan. Berq One is een onnavolgbaar snelle rapper met een geweldige flow die de al donders goede band naar een nog hoger niveau tilt. Podium Asteriks is inmiddels lekker vol en vrijwel niemand kan worden betrapt op stilstaan. Dit zal zeker niet de laatste keer zijn dat Mixtape & Berq One een zaal voor zich winnen.

Passengers
Het is rumoerig in het café van Romein, maar Passengers lijkt daar geen last van te hebben. Wie wel luistert hoort dat ook op een mindere avond Passengers momenteel het spannendste is wat Friesland te bieden heeft. Meisjes dansen voor bij het podium, enkele jongens staren in de leegte; de uitwerking is verschillend, maar Passengers raakt iedereen die het voelen wil.

Mr. Wallace
Het is uitzonderlijk druk in de Gloppe voor het tijdstip. Met Mr. Wallace op het podium wordt al snel duidelijk waarom. Om meer naar voren te komen is er maar één optie: dansen! Want dat is wat het publiek doet. De Gloppe staat volledig op zijn kop tijdens de vurige, energieke en opzwepende show van deze zevenkoppige ska formatie; een absolute kanshebber voor de Kleine Prijs van Fryslân.

Misery Kids

Sommige muziek klinkt diep in de nacht beter dan overdag. De Rotterdammers van Misery Kids spelen dat soort muziek. Scherpe harde rock met veel ruimte voor tempowisselingen en dat op verdomd fijne wijze gebracht. De dynamiek en het vuige enthousiasme dat de band brengt, vindt dan ook zijn weerslag op in het publiek: Freeze on Friday eindigt met een moshpit in de Gloppe.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland