De Basis, afscheid van een grootse Friese belofte

"De enige deadline is een flatline"

Tekst: Sjoerd de Boer Foto's: Marieke van der Veen ,

In een kolkend Café Scooter’S in Leeuwarden nemen we afscheid van de veelzijdige hiphop-funkrockformatie De Basis. Door hun eigenzinnige mix van stijlen groeiden ze in 2,5 jaar tijd uit tot grootse Friese belofte. De hoogtepunten: het winnen van de Kleine Prijs van Fryslân en optreden in De Melkweg. Welke muzikale projecten zullen uit hun as verrijzen?

"De enige deadline is een flatline"

In een kolkend Café Scooter’S in Leeuwarden nemen we afscheid van de veelzijdige Nederlandstalige hiphop-funkrockformatie De Basis. Dit is de ideale locatie, de muzikanten stoppen op de plek waar ze ooit voor het eerst optraden. Met de keuze voor de twee support acts Mixtape & Berq One (funky hiphop) en Audio Adam (alternatieve poprock) toont De Basis haar eigenzinnigheid. De band sloopt alle muzikale grenzen en bouwt uit de brokstukken een geheel eigen sound: experimentele hiphop-funkrock, gedragen door energieke Nederlandstalige rap.

Mixtape & Berq One staan al hoog op de beloftelijstjes van veel mensen, vooral na hun recente klinkende overwinning in de voorronde van de Kleine Prijs van Fryslân. Ook in Scooter'S laten de jonge muzikanten horen wat ze in hun mars hebben. Jazz, funk en hiphop in een hedendaags jasje, met fijn schelle saxofoonaccenten, sfeervolle keyboardsounds en een ongeëvenaard strakke ritmesectie. De frontman Berq One overtuigt met zijn vloeiende woordenwaterval, die af en toe doet denken aan Michael Franti in zijn beste dagen. En schijnbaar achteloos tovert de bassiste de mooiste ritmische loopjes uit haar instrument. De muziek is haast verslavend om naar te luisteren, het plezier en de energie spat van het podium. De toeschouwer in mij blijft maar grijnzen van de virtuositeit, maar bij de amateurbassist glijdt toch een jaloerse traan over de wang. "Tick tock and the clock keeps ticking" zingen ze. De tijd tikt in het voordeel van deze band. Het is niet de vraag 'of' ze doorbreken, maar wanneer.

Audio Adam tapt uit een heel ander vaatje. Deze alternatieve poprockband staat 25 maart in het voorprogramma van Scouting for Girls in 013 en is door 3FM al genoemd als band "waar we in 2011 veel van gaan horen." Gedachten aan bands als Snow Patrol en Coldplay komen bovendrijven: commercieel, hitgevoelig, lekker in het gehoor. Gitarist Jasper Dijkstra voegt de onderscheidende eigenzinnigheid toe aan de sound: soms zwevend, soms snerpend, soms clean, maar altijd vol overgave benadrukt hij de juiste accenten, zowel met gitaar als tweede stem. Audio Adam maakt fijne muziek, maar overtuigt nog het meest als Tjerk Koekkoek, de boomlange zanger, plaatsneemt achter de toetsen. Half staand en half zittend neemt hij de band op sleeptouw en probeert hij het toch wat tamme publiek op te zwepen. Deze band is misschien letterlijk en figuurlijk al een maatje te groot voor dit podium.

Wat kun je vertellen over de eigenzinnige hiphop-funkrockformatie De Basis? Je kunt alleen al een boek schrijven over de gestoorde bassist Bonne van der Wal die de meest bizarre, ronkende, vibrerende en intense sounds uit zijn bas weet te persen. En wat te denken van de frontman Ico Balt die de krachtige Nederlandse teksten rechtstreeks je hersenpan in rapt. Of de hartverscheurend mooie gitaarriffs en -solo's. Of de krachtige en oerstrakke drumritmes. Of de heerlijke samples en experimentele sounds. Of de freaky ritmes, funky breaks en goed getimede stiltes. Het is onmogelijk voor toeschouwers om stil te staan bij het horen en zien van zoveel plezier, enthousiasme en power. Van keihard en funky tot indringend en mysterieus, De Basis weet je met elk nummer tot in de kern van je muzikale hart te raken. In het wegstervende geluid van de bas spat de droom uiteen. De muzikanten gaan ieder hun eigen weg, op naar nieuwe projecten en nieuwe bands. Er is geen twijfel over wie de baas was deze avond. De vraag is nu: wie neemt de kroon van De Basis over? Le roi est mort, vive le roi...

Wie: De Basis, Audio Adam en Mixtape & Berq One
Waar: Café Scooter'S, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 18 maart 2011