Poppodium Romein sluit het jaar positief af Poppodium Romein sluit het jaar positief af

3VOOR12/Friesland blikt terug met Wietze Meetsma

, Sierd van der Bij

Poppodium Romein sluit het jaar positief af

3VOOR12/Friesland blikt terug met Wietze Meetsma

Sierd van der Bij ,

Tegen het einde van het seizoen gaat 3VOOR12/Friesland met de bobo’s van de Friese poppodia om tafel. Hoorden we eerder al dat Podium Asteriks prima resultaten geboekt heeft voor 2010/2011, nu is het de beurt aan Poppodium Romein. Daar worden ook goede zaken gedaan.

3VOOR12/Friesland blikt terug met Wietze Meetsma

Het lustrum van het bestaan van het vernieuwde Poppodium Romein kan bijna gevierd worden. Dat dit pas adequaat gevierd kan worden wanneer de resultaten er naar zijn, weten ze aan de Bagijnestraat. Sinds de sluiting van Theater Romein is er veel aan de hand geweest in de Popkerk van Leeuwarden. Het was immers Stichting Nieuw Romein die ervoor zorgde dat de Friese hoofdstad voor het eerst een professioneel poppodium mocht begroeten. Inmiddels zijn er 572 concerten geweest en mochten de Romeinen 90.894 bezoekers begroeten.

‘Eén van de belangrijkste podia van Nederland’

 LiveXS roemde Romein door het in één zin met Tivoli, Melkweg, Het Paard van Troje en 013 te noemen. Volgens het blad is het één van de belangrijkste podia van Nederland en die erkenning is bevestigd door de toekenning van de status Kernpodium door het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten. Als je dan ook nog bedenkt dat ruim 250 studenten kennis maakten met diverse functies binnen de popsector, mag je stellen dat Romein een wezenlijk aandeel in de Friese popscene heeft.

Wietze Meetsma van Poppodium Romein is blij dat er dit jaar positief is afgesloten. "Dit is geheel tegen alle trends in", legt Meetsma uit. "Het is tegenwoordig moeilijk om overeind te blijven maar het blijkt dat we prima cultureel ondernemen." De positieve afsluiting zorgt ervoor dat er volgend seizoen geen verhoging van de ticketprijs komt en dat de prijs voor een drankje onder de 2 euro blijft. "Dat zijn mooie dingen. Ik kijk ook met een goed gevoel terug naar het afgelopen jaar. We zijn rustig begonnen, maar we trokken wel regelmatig een volle bak met artiesten als Miss Montreal."

Hoogtepunt
Meetsma heeft het even moeilijk met aanwijzen van een hoogtepunt maar veert triomfantelijk op als Royal Republic hem te binnen schiet. "Dat is een ongelofelijke topper geweest. Ze staan nu op Dauwpop en Zwarte Cross maar wij haalden ze voor een paar honderd euro naar Romein. Ik geloofde in een goed resultaat en dat resultaat kwam er ook met tweehonderd bezoekers. Het was mooi om te zien dat er veel Duitse studenten op af kwamen. In Duitsland is Royal Republic dan ook wel iets groter dan hier."
 
Leeuwarden maakte ook kennis met een compleet nieuw concept. Zo werd Schaaf City Theater op de kop gezet door de Jeugd van Tegenwoordig onder de vlag van Romein XL. Volgens Meetsma komt Romein XL volgend seizoen met meer mooie dingen. "Waar we precies mee zullen komen, kunnen we nog niet vertellen." Ook zal Friesland nog even moeten wachten op de namen die de openingsweek van Romein kleur gaan geven. "Houd in ieder geval rekening met de dagen 14 tot en met 18 september", vertelt een programmeur die eigenlijk zelf ook niet kan wachten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland