Overweldigend muziektheater van De Kift Overweldigend muziektheater van De Kift

Podium Asteriks begint haar tweede levensjaar uitverkocht

, Tekst: Wilbert Elting | Foto's: David Bais

Overweldigend muziektheater van De Kift

Podium Asteriks begint haar tweede levensjaar uitverkocht

Tekst: Wilbert Elting | Foto's: David Bais ,

De Zaanse band De Kift is ongetwijfeld de band met het mooiste decor sinds de oprichting van Podium Asteriks. Tegen de achterwand staat een gigantische installatie gemaakt van oude muziekinstrumenten en allerlei andere curieuze attributen. Gaandeweg de voorstelling blijkt de installatie er niet alleen als decor te staan, het is ook een muziekinstrument dat onderdeel is van bijna alle nummers en door verschillende bandleden bespeeld wordt.

Podium Asteriks begint haar tweede levensjaar uitverkocht

Tegen de achterwand staat een gigantische installatie gemaakt van oude muziekinstrumenten en allerlei andere curieuze attributen. Gaandeweg de voorstelling blijkt de installatie er niet alleen als decor te staan, het is ook een muziekinstrument dat onderdeel is van bijna alle nummers en door verschillende bandleden bespeeld wordt.

Bij De Kift is het gerechtvaardigd om te spreken van een voorstelling in plaats van een concert. Natuurlijk maken ze muziek, hele mooie zelfs, maar de band weet het te combineren met een uitgekiende show die zo chaotisch lijkt dat er wel een groter plan achter moet zitten. Uitgedost als een zigeunerorkest uit de jaren twintig wisselen de muzikanten continu van instrument en de hiërarchie tussen de verschillende leden van de band lijkt zodoende steeds maar weer te veranderen. Alleen zanger Ferry Heijne blijft bijna continu de aandacht trekken. Zijn zang klinkt zo nu en dan meer als voordragen dan als zingen.

Theatrale Tryater invloeden
Een werkelijk waar magistrale choreografie lijkt het te zijn waarbij telkens van alle kanten weer verrassingen komen. Zowel muzikaal, het golft tussen punk, rock, polka, flamenco, filmmuziek en fanfare, als visueel. Tijdens één van de nummers komt de drummer plotseling op de proppen met een aantal grote trommels om zijn nek waar hij vol overgave op slaat. Zijn plaats achter het drumstel is dan alweer tijdelijk overgenomen door een ander. Even later wordt er plotseling wild gedanst door de bassist. 

Dat het allemaal zo theatraal overkomt is ongetwijfeld het gevolg van de samenwerking die De Kift met de Friese toneelgroep Tryater aanging voor de voorstelling Master en Margharita, die vorig jaar op Oerol gespeeld werd. Een groot deel van het muzikale element van die voorstelling kwam terecht op de dit jaar verschenen cd Brik en wordt ook nu weer gebruikt tijdens het concert. Daardoor is er vanavond ook wat Friese muziek te horen. Dat zingt de band niet zelf, daarvoor hebben ze Tryater-actrice Tamara Schoppert uitgenodigd. Haar mooie stem sluit perfect aan bij het meer ingetogen karakter dat de Friese nummers hebben.  

Een strak uitverkocht Asteriks kreeg anderhalf uur lang aan overweldigend muziektheater over zich heen van De Kift zonder zich een moment te vervelen. Dat is een lovenswaardige prestatie.

----
Wie: De Kift
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: 17 juni 2011
Opkomst: Strak uitverkocht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland