‘Open your eyes and you will understand’

Eerste clubshow Pioneers of Love proeft naar meer

Tekst: Femke Jaarsma | Foto's: Erikjan Koopmans ,

Pioneers of Love gaf vrijdag in Podium Asteriks een eerste echte clubshow. De verwachtingen waren hoog en er heerste een gezonde dosis spanning in de uitverkochte zaal. Naarmate de avond vorderde groeide de show uit tot een bombastisch buitenaards hoogtepunt met behulp van een wel hele bijzondere mystery guest.

Eerste clubshow Pioneers of Love proeft naar meer

Pioneers of Love geeft vanavond in Podium Asteriks een eerste echte clubshow. De verwachtingen zijn hoog maar de basis is er: een uitverkochte zaal, goed geluid en een gezonde dosis spanning. De show groeit naarmate de avond vordert en komt tot een bombastisch hoogtepunt samen met mystery guest Daily Bread. Vanavond Asteriks, volgende week Metropolis en in september het Freeze Festival. En oh ja, dan is er ook nog het debuutalbum dat bijna uitkomt.

Terwijl de zaal van Podium Asteriks vol druppelt, neemt Harm Wierda plaats achter twee orgels. De muziek van de bebaarde zanger intrigeert maar het geheel veroorzaakt ook lacherige blikken. Het publiek lijkt niet zo goed te weten wat ze hiermee aan moeten. Wierda’s optreden heeft iets van theater. Misschien is hij verdwaald op weg naar het Oerol festival? In All Is Coming Good zingt Wierda ‘Why try cry. Find your own way.’ Dit advies volgt hij zelf in ieder geval op. Hij doet lekker z’n eigen ding. Best een beetje rock & roll.

3FM Serious Talent
‘Moderne, new wave uit Leeuwarden’, aldus 3FM over Pioneers of Love. Afgelopen april werden de vier pioniers verkozen tot 3FM Serious Talent met single Walhalla. Dit betekent airplay op 3FM en regelmatig live shows in de studio. Goede timing nu het debuutalbum eraan komt. Ook stond de band in het voorprogramma van onder anderen de Amerikaanse band Lifehouse en het Nederlandse Moke. Vanavond geeft het viertal de langverwachte eerste clubshow en frontman Jeroen Grendelman is zichtbaar zenuwachtig. Hierdoor klinkt zijn stem eerst nogal breekbaar. Dat mag tijdens een try-out. Gezonde zenuwen, goeie sfeer, prima geluid. De basis voor een topshow is er. Nu nog waarmaken. 

Bombastische buitenaardse wave
Na Purgatory en For All I Care komt een cover van de voormalige Britse new wave band The Sound voorbij. Leuk maar wij willen meer eigen werk van de Pioneers horen. Meer van die ‘bombastische buitenaardse wave’ zoals ze het zelf noemen. Dat het bombastisch is, bewijst de band live zeker. Bij het inzetten van Fear Of Heights komt de zaal, hoewel aarzelend, enigszins in beweging. Dit optreden is er echt zo eentje die groeit naarmate de avond vordert. Aan het enthousiasme van de band ligt het niet en aan de muziek zeker niet. Na Home en Persist & Pretend is het dan eindelijk tijd voor Walhalla. Hiermee laat Pioneers of Love echt horen dat het een eigen geluid heeft. De cover van het nummer E.T. van Kate Perry daarna is verrassend. Misschien zijn de Pioneers inderdaad een beetje buitenaards?

‘En nu allemaal meezingen’
In de toegift lopen de leden van de Friese electro punk band Daily Bread het podium op. In New Frontiers blijken Grendelman en zangeres Kimberly van der Velden een perfecte match. ‘Open your eyes and you will understand.’ We begrijpen het helemaal. Nog één keer Walhalla dan. ‘En nu allemaal meezingen.’ De zenuwen zijn overwonnen. De try-out is geslaagd. En de bandleden worden na de show letterlijk op handen getild door het publiek.  

Met een sterke eerste clubshow kan Pioneers of Love op 3 juli zelfverzekerd richting het Metropolis festival waar grote bands als Interpol en The Killers stonden. Genoeg potentie om net zo groot te worden.

---
Wie: Pioneers of Love + Harm Wierda (support)
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 24 juni 2011 
Opkomst: Uitverkocht