Willow imponeert wederom Willow imponeert wederom

Vlaanderen Roept! dag II: Grimbergen

, Tekst: Peter Dijkstra Foto's: Marieke van der Veen

Willow imponeert wederom

Vlaanderen Roept! dag II: Grimbergen

Tekst: Peter Dijkstra Foto's: Marieke van der Veen ,

Voor de tweede vrijdag op een rij staat Podium Asteriks in het teken van het Vlaanderen Roept! festival. Vijf vrijdagen lang wagen jonge talentvolle Vlaamse bands de lange reis naar het voor hun zo hoge noorden. Ditmaal was in de Leeuwarder Blokhuispoort het woord aan Landfill en Willow. Laatstgenoemde kennen we nog van het Freeze Festival 2010.

Vlaanderen Roept! dag II: Grimbergen

De tweede vrijdag van het Vlaanderen Roept! festival belooft op voorhand een Grimbergens avondje te worden. Vanuit de parel van Brabant zijn het Willow en Landfill die niet alleen hetzelfde dorp, maar, in de persoon van Nils Goddeeris, ook nog eens dezelfde gitarist delen. Voor Willow is het niet de eerste keer dat ze afreizen naar de Friese hoofdstad. Eerder maakte de band veel indruk tijdens het Freeze Festival afgelopen september.

Vanavond doet de band dat weer. Het is Willow dat met haar aanstekelijke ritmes en opgewekte zangpartijen de vooralsnog vrij lege Blokhuispoort weet te verwarmen. Een zekere verwantschap met het vroege werk van Bloc Party en Foals is wat dat betreft niet ver te zoeken, maar een cover van New Order verraadt dat de band ook geïnspireerd wordt door het betere werk uit de jaren tachtig. Willow combineert dan ook post-punk uit de beste traditie met een gezonde dosis jeugdig enthousiasme, waarbij frontman Pieter-Jan van den Troost geldt als de absolute personificatie van dit geheel. Met zijn springerige dansjes, open stemgeluid en pakkende zang weet hij het publiek constant te boeien zonder de muziek voor de voeten te lopen.

Het winnen van de KBC-Publieksprijs tijdens de Humo Rock Rally 2010 leverde Willow in Vlaanderen al flink wat naamsbekendheid op, maar in Nederland wil het nochtans nog niet lukken. ‘We hebben nu drie maal in Nederland gespeeld, waarvan twee maal in Leeuwarden’, zo vertelt zanger Van den Troost na afloop. Het is dan ook wachten op de release van het debuutalbum. Navraag bij de band leert dat de eerste officiële single voor mei en het album voor oktober gepland staan. Het handjevol bezoekers dat vanavond naar Podium Asteriks is gekomen wordt terloops ook nog getrakteerd op een nieuw nummer, dat voorlopig de naam Two Children draagt. Een nummer dat laat horen dat Willow zich immer ontwikkelt, wat doet vermoeden dat we nog veel van deze jonge band gaan horen.

Dorpsgenoot Landfill is al een stapje verder. De band heeft in april 2010, na eerder twee EP’s te hebben gereleased, haar gelijknamige debuutalbum uitgebracht. Bijbehorende single Low kende zelfs al airplay op 3FM en KINK. Met dit in het achterhoofd mag je veronderstellen dat Landfill op het podium ook een stap voor is op Willow. Vergelijken is natuurlijk taboe, zeker wanneer de bands muzikaal totaal anders klinken, maar qua podiumpresentatie blijkt Willow toch de sterkste. Niettemin beschikt Landfill over een zeer toegankelijk geluid met een paar 3FM-fähige singles op de setlist. Echter, dat is meteen ook het probleem: de toegankelijkheid bestaat uit het feit dat het nooit echt spannend wordt. Het is de stem van zanger Maarten Michils die met de juiste dosis rauwheid de band nog enigszins een eigen smoel weet te geven, maar wil Landfill internationaal net zulke hoge ogen gaan gooien als hun (in de bio aangehaalde) voorbeelden Muse en Radiohead, dan valt er nog het nodige werk te verzetten.

Wie: Landfill en Willow
Wat: Vlaanderen Roept! festival dag II
Waar: Podium Asteriks, Blokhuispoort Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 21 januari 2011
Opkomst: 65

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland