Vlamingen vol verrassingen bij Podium Asteriks

Feel good met een randje op derde avond Vlaanderen Roept!

Tekst: Anne-Marie Böing Foto's: Frieda Vuur ,

Het is vijf weken Vlaamse bands wat de klok slaat bij het Vlaanderen Roept! festival van Podium Asteriks. Deze derde avond mocht Leeuwarden eindelijk genieten van het zachte accent van Fixkes, de eerste band op de planken van de Blokhuispoort die trouw blijft aan haar moedertaal. Het voorprogramma was in handen van JFJ.

Feel good met een randje op derde avond Vlaanderen Roept!

Het handjevol bezoekers aan het begin van de avond loopt gelukkig op tot een aardig gevulde zaal bij Podium Asteriks in de Blokhuispoort. Het podium is vanavond voor JFJ uit Lommer en het Stabroekse Fixkes. Deze laatste hebben goede herinneringen aan Leeuwarden, waar ze in 2010 op het Fries Straatfestival stonden. Het publiek trotseerde toen dapper de regen om Sam Valkenborgh en band te horen spelen.

Frontman Jonas Frederik Jos Wellens van JFJ springt bij opkomst met een blije huppel achter de microfoon. De vijf jonge slungels met warrige Beatles coupes hebben er zin in, dat moge duidelijk zijn. Het is hun eerste optreden in Nederland ooit, en Leeuwarden vinden ze erg ‘plezant’. Het Leeuwarder publiek lijkt minder enthousiast, want de nummers worden slechts met lauw applaus beloond. Toch heeft JFJ een dynamische sound en de muziek heeft verrassende elementen. Ritmisch wordt niet altijd de makkelijkste weg gekozen, folkinvloeden worden gecombineerd met snerpende gitaarsolo’s en dankzij de toetsen rockt de Blokhuispoort af en toe in jaren 70 stijl. Met een voltallige geluidsexplosie aan het eind van de set laten ze een heel behoorlijk visitekaartje achter.

Fixkes brak in 2007 door in Vlaanderen met Kvraagetaan, een leuk nostalgisch liedje a la Jack Johnson. Maar wie denkt dat het hele repertoire die lijn voert, slaat de plank mis. Funk, blues, hiphop, er zitten grote scheuten van in de feel-good gitaarpop met grappige teksten. De band loopt als een geoliede machine, maar speelt gelukkig niet routinematig. Fixkes is energiek en uitermate dansbaar, maar ook erg relaxed en dat is in eerste instantie de stemming die in de zaal heerst. Gezellig, maar er zit weinig beweging in. De lange instrumentale eindklanken van een aantal nummers brengen hier geen verandering in, al veroorzaken die wel het hardste gejuich. De meeste hits komen voorbij, waaronder ook de nieuwe single Rock ’n Roll, die lekker uptempo doorstampt. Live klinkt Fixkes sowieso feller dan op plaat, wat ook duidelijk is bij Neukvriendje, die verrassend dreigend en vuig is vanavond.

Dat deze doorgewinterde muzikanten nog meer in huis hebben, blijkt tijdens de toegift. Valkenborgh speelt solo een bluesballade van Hank Williams en doet dat overtuigend. Tijdens In de Lommerte blijkt wederom hoe goed Valkenborghs rap en de waanzinnig bluesy mondharp van leadgitarist Peter Beckers bij elkaar passen, terwijl beide elementen normaal weinig met elkaar van doen hebben. En dat is de kracht van Fixkes: de band brengt een ratjetoe aan invloeden bij elkaar en zorgt dat het samen werkt. De Blokhuispoort is ondertussen in zomerse festivalsferen geraakt en heeft geen aanmoediging meer nodig: bij afsluiter Smoorverliefd van Doe Maar – ‘de beste groep van de Lage Landen!’ aldus Valkenborgh – zingt iedereen gewoon hard mee.

Wat: Fixkes, JFJ
Wanneer: vrijdag 28 januari 2011
Waar: Podium Asteriks in de Blokhuispoort
Opkomst: rond de 80