Succesvolle derde editie Rock Solid festival Succesvolle derde editie Rock Solid festival

Rockabilly uit Burgum, Rusland en Finland laat Kiehool swingen

, Tekst: Anne-Marie Böing

Succesvolle derde editie Rock Solid festival

Rockabilly uit Burgum, Rusland en Finland laat Kiehool swingen

Tekst: Anne-Marie Böing ,

Wie aan rockabilly denkt, denkt wellicht niet meteen aan Scandinavië of Rusland. Maar ook in het hoge koude noorden, tussen de wodka, de fjorden en de steppes, is rockabilly razend populair. Er zijn dan ook genoeg goede Scandinavische rockabillybands te vinden. Twee daarvan stonden zaterdag 15 januari in het Kiehool te Burgum, ter gelegenheid van het derde Rock Solid festival.

Rockabilly uit Burgum, Rusland en Finland laat Kiehool swingen

Wie aan rockabilly denkt, denkt wellicht niet meteen aan Scandinavië of Rusland. Tenslotte is het een Amerikaanse muziekstijl uit de vroege jaren vijftig. Maar ook in het hoge koude noorden, tussen de wodka, de fjorden en de steppes, is rockabilly razend populair. Er zijn dan ook genoeg goede Scandinavische rockabillybands te vinden. Twee daarvan stonden zaterdag 15 januari in het Kiehool te Burgum, ter gelegenheid van het derde Rock Solid festival.

In Nederland zitten de meeste rockabillybands in het westen van ons land. Organisatoren Pieter van der Bij en Rinto van Rock Solid Tattoos besloten om deze muziek hier in Friesland eens wat meer leven in te blazen. Het eerste Rock Solid festival zag het licht in januari 2009, toen nog met alleen lokale bands. ‘Stijf uitverkocht was het!’ herinnert Van der Bij zich. ‘We moesten heel wat man weg sturen en er ontstonden relletjes. De politie moest eraan te pas komen. Heel erg rockabilly!’ voegt hij eraan toe. Naast de muzikale kenmerken van de contrabas en de fingerpicking gitaarstijl is een flinke dosis rebelsheid namelijk ook typerend. ‘Deze stijl was eigenlijk de eerste rockmuziek voor jongeren’, legt Van der Bij uit.

Afgelopen jaar ging Rock Solid voor het eerst de grens over met een Duitse headliner. Dit jaar werden de bands nog verder weg gezocht: op het programma stonden namelijk het Finse Mike Bell & The Belltones en de Russische Neva River Rockets. In Finland is rockabilly een van de grootste subculturen, vertelt de bassist van The Belltones. Neva River Rockets vindt zijn oorsprong in St. Petersburg – aan de rivier de Neva – en hun lead gitarist noemt de stad zelfs ‘the rockabilly capital of Russia’. Menig bezoeker in Friesland kan er overigens ook wat van, want de vetkuiven, T-shirts met oldtimers, vintage jurkjes en gekrulde haren zijn in het Kiehool niet van de lucht.

De eer om af te trappen is aan het Burgumse drietal The Hayride Silvertones. Een lekkere opener, vooral bassist Roel Huizinga lijkt er enorme lol in te hebben. De eerste dansstellen maken ondertussen dankbaar gebruik van de ruimte voor het podium. De Neva River Rockets lijken wel wat op gang te moeten komen, maar halverwege de set gaan ze los, net als de heupen van de frontman. De karakteristieke rebelsheid druipt er vooral bij de laatste band, Mike Bell & The Belltones, vanaf. Venijnige vocalen, dwingende gitaarsolo’s, vertrokken gezichten, nummers als ’Lord, I’m In Trouble Again’ en vervolgens wordt de contrabas gewoon meegesleept naar de andere kant van het podium. Ondertussen wordt er volop gedanst. Zwiepten er begin van de avond op z’n tijd nog in echte rock ’n rollstijl een paar benen door de lucht, daarvoor staan er later op de avond teveel uitzinnige bezoekers vooraan. ‘De energie van deze muziek doet je bloed koken!’ beweerden de muzikanten vooraf. Gelijk hebben ze. De avond eindigt dampend.

Wie: The Silver Haytones, Neva River Rockets, Mike Bell & The Belltones
Waar: Jongerencentrum Kiehool, Burgum
Opkomst: 220

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland