Ontroerende en muzikaal sterke Joni Mitchell Tribute Ontroerende en muzikaal sterke Joni Mitchell Tribute

Charlie Dée neemt De Lawei mee op reis

, Tekst: Anne-Marie Böing

Ontroerende en muzikaal sterke Joni Mitchell Tribute

Charlie Dée neemt De Lawei mee op reis

Tekst: Anne-Marie Böing ,

Charlie Dée durfde het aan: een Joni Mitchell Tribute door de theaters van Nederland. Op woensdag 12 januari stond ze met haar band, kaarsen en diaprojector in de Kleine Zaal in De Lawei te Drachten, en schetste een prachtig portret van Joni Mitchell, een vrouw met een indrukwekkend leven.

Charlie Dée neemt De Lawei mee op reis

Op het podium staat een oude, houten dekenkist, daarop een cassetterecorder en twee lange kaarsen. Charlie Dée, lang, rank en gekleed in een zwart jurkje, loopt naar de ouderwetse kapstok die rechts vooraan in een hoek staat. Ze hangt haar jasje op, trekt haar schoenen uit. Uit de jaszak haalt ze een cassettebandje dat ze opzet. Joni Mitchell natuurlijk. Charlie zingt zachtjes mee en steekt ondertussen kaarsjes aan. Wanneer de overige bandleden opkomen, vallen ze in waar het bandje is gebleven: een naadloze overgang van tape naar live. Welkom bij de theatertour A Tribute to Joni Mitchell door Charlie Dée en band.

Niet alleen een keuze uit het reusachtige repertoire van Mitchell wordt vertolkt, Charlie verweeft de nummers met verhalen over het bewogen leven van de zangeres. Ook een diashow ontbreekt niet, inclusief nostalgisch klik-klak geluid bij het verwisselen van beeld. ‘Vanavond nemen we jullie mee op de reis van Joni’s leven, op de reis van mijn leven, en op de reis van jullie leven’, vertelt Charlie in haar welkomstwoord. Misschien komt Mitchells levensverhaal weinig overeen met dat van de gemiddelde Drachtenaar, maar het is niet moeilijk inleven in de soms hartverscheurende verhalen over de mannen in haar leven en de dochter die ze dertig jaar niet zag. Dit geeft nummers zoals A Case of You en Blue een zo mogelijk nog grotere emotionele lading, die behouden blijft door de prachtig gedoseerde zang. Ook Both Sides Now is een gevoelig hoogtepunt, waarover Charlie vertelt: ’Als ik vanavond maar één liedje mocht zingen, zou het Both Sides Now zijn.’

Het is gelukkig niet alleen maar gebroken harten wat de klok slaat. Mitchell heeft ook een flinke jazz uitstap gemaakt. Dit leverde een aantal enigszins experimentele platen op die tijdens deze theatertour ook niet geschuwd worden, en gelukkig maar. Tijdens de meer uptempo jazznummers, zoals Dry Cleaner From Des Moines, is er voor Charlie en band meer ruimte om uit te pakken. Bovendien blijkt het een uitgelezen gelegenheid voor de rustige, charmante zangeres om haar subtiele dansbewegingen te laten zien.

Joni Mitchell staat niet alleen bekend om haar liedjesschrijftalent, maar ook om haar stem waar ze zo typerend mee de hoogte in kan dweilen; een klank die door sommigen verafschuwd en door anderen geroemd wordt. Wellicht een van mooiste dingen van deze avond is dat Charlie trouw blijft aan dat geluid van Mitchell, en tegelijkertijd aan haar eigen, zachtere klank. Binnen een avond vol verhalen over en oude foto’s van Mitchell, wordt de muziek net zo vanuit het hart gebracht als Mitchell ooit zelf deed. Een bewonderenswaardige prestatie.

Wie: Theatertour A Tribute to Joni Mitchell door Charlie Dée
Waar: Schouwburg De Lawei, Drachten
Opkomst: halfvolle zaal

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland