Het Spotify lijstje van... Klaas Land! Het Spotify lijstje van... Klaas Land!

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

, Klaas Land

Het Spotify lijstje van... Klaas Land!

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

Klaas Land ,

Spotify is het legale antwoord op Napster, Kazaa en Torrents. Zelfs de bazen van de BUMA hoeven niet meer te downloaden. Wij en anderen met ons maken graag gebruik van Spotify. 3VOOR12/Friesland brengt jou lijstjes van mensen die met twee benen in de Friese popscene staan. Klikt u maar!

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

Spotify is het legale antwoord op Napster, Kazaa en Torrents. Zelfs de bazen van de BUMA hoeven niet meer te downloaden. Wij en anderen met ons maken graag gebruik van Spotify. 3VOOR12/Friesland brengt jou lijstjes van mensen die met twee benen in de Friese popscene staan. Klikt u maar!

Oud zeevaarder, oud Go Ahead Eagles supportersbegeleider, oud voorzitter Friesland Pop, oud Strawelte baas, oud jongerenwerker Koartling Buitenpost, oud KinkFM programmamaker en oud concert en banddingetjesregelaar. In my life, I’ve loved them all. Klaas Land is een manusje van alles en bovenal een groot liefhebber van Johnny Cash. Klaas is dan ook een van de mannen achter de Fryske Cash. En Klaas is de creatieve geest van Wâldstok 2012 en, natuurlijk, zijn kinderen. Dit is de man zijn lijst en hier staat zijn verhaal.

The Byrds – Ballad of the Easy Rider
Raar en een bijzonder moment om juist nu voor deze lijst gevraagd te worden. Vandaag is het precies een jaar geleden dat oud- colega Arjen Grolleman (KINK-FM) overleed. Dit liedje van The Byrds – welke we vaak draaiden -  brengt alles dan weer samen. Het waren hectische maar vooral memorabele begin jaren  bij KINK. Arjen is niet meer en daarmee  verdween ook een van de grootste radio talenten.

Johnny Cash - Redemption
Het radiootje stond altijd aan in huize Land en ik ben met Johnny Cash opgegroeid. Heit Land was een vetkuif pur sang en liet ons meegenieten van Paul Anka, Fats Domino, Roy Orbinson en zijn nummer een: Johnny Cash. Nu ben ik samen met Jacco de Boer druk bezig met het Fryske Johnny Cash project. Tijdens een terrasbezoekje openbaar zich al pratende onze wederzijdse liefde voor de Man in Black. Het vertaalde zich in de (Johnny Cash’) Love God Murder tattoo van Jacco en mijn Redemption tattoo. Een goede reden om zo’n prachtig project op te tuigen, lijkt mij.

Social Distortion –When the Angels sing
Domweg de beste text van een punkband ooit: 

When the angel of death comes to looking for me
Hear the angels sing I hope I was everything I was supposed to be
When the angels sing, There's gotta be a heaven
Cause I've already done my time in hell
And a little Baby's born when it all comes down

Plan B- Stay too Long
Regelrechte sensatie uit de East End van Londen (home of my favorite team West- Ham United).
Motown, hip hop, punk, rap en northern soul in de blender. In Engeland zijn ze weken lang gespot op nummer 1 en Plan B is de lieveling van Elton John. Nou, dat is heel wat, dacht ik zo. Jammer genoeg hier nog niet in de spotlights, maar wat niet is, kan nog komen. Lowlands 2011? Laten we ons daar maar sterk voor maken.

The Secret Sisters – The One I Love Is Gone
Tranentrekende country uit de binnenlanden van Alabama, om precies te zijn Muscle Shoals. Hebben we hier in Nederland Volendam met zijn palingsound... Muscle Shoals daarentegen vooral bekend vanwege haar kwaliteits r ‘n b, gospel en country. Lynnyrd Skynnyrd heeft – diep onder de indruk - er nog een regeltje aan gewaagd: Sweet Home Alabama. Het kan niet anders of de Secret Sisters zijn bastaard dochters van Johnny Cash: Zelden zulke old skool nummers in een nieuw jasje gehoord. 16 februari zijn de Sisters in Nederland . Klaas staat vooraan met cowboyhoed, lasso en boots. Yiiihaaaaa!

Stiff Little Fingers - Suspect Device
Samen met The Undertones een van DE toonaangevende punkbands uit Noord – Ierland. Hun singeltjes Suspect Device en Alternative Ulster sloegen destijds in als een bom in het verscheurde Noord Ierland. Anderhalf jaar terug verrasten ze nog met een optreden in Iduna. Zo trots als een pauw liet ik als een serieus te nemen starfucker foto’s zien van hun optreden in de Stokvishal in Arnhem  van 29  (!)  jaar terug. Wat veel mensen trouwens niet weten is dat bassist Ali McMordie jarenlang de tour manager is geweest van Moby.

Johnny Thunders – Born to Lose
Tijdje in Londen gewoond en daar bijna elk weekend  een concert meegepikt. Meest memorabele concertbezoek (samen met Eric Ennema!) was het concert van oud New York Dolls en Heartbreakers voorman Johnny Thunders in de Marquee. De beste man bakte er niks van. Als hij drie weken later de pijp uit gaat  moet je achteraf concluderen dat je een memorabel concert hebt meegemaakt

Strawelte - Lykwein
Tsja,.. deze moet wel in de lijst natuurlijk! Ode aan de Lykwein. Aangeschaft door onder andere ondergetekende voor vervoer van drumstel en versterkers van de nikszeggende punkband Spoiled Sperm. Het fronsde menig wenkbrauw mar ach. De auto was vooral praktisch.In de Kerstklip van Moaie Eagen  komt hij nog eenmaal terug. Door Strawelte fans verkozen als beste nummer ooit.Voor de band is het nog steeds He een Punker.   

Chi Coltrane - Go Like Elijah
Indrukwekkende wapperende haren, net uit de timing met de play – back en tipsy achter de piano. Top Pop anno 1973 en puberend Klaasje was zwaar onder de indruk van al het prachtige schoon. Verleden jaar was ze dan eindelijk na 30 jaar in zowel Drachten als  Leeuwarden. Even handjes geschud en ik heb haar mee kunen delen dat wanneer ik in de Lykwein naar het kerkhof wordt gebracht ik dit nummer over de P.A wil horen... Mieke Telkamp, eat your heart out.

R.L Burnside – Let My Baby Ride
Alles wat op het Fat Possum (Epitaph) label uitkomt, is meer als de moeite waard. T- Model Ford, Elmo Williams of Cedell Williams: Allemaal ongepolijste swampblues uit krochten en gehuchten waar blues nog echte rauwe  blues is. R.L. Burnside (R.I.P.) uit de staat Missisippi is wat mij betreft de Opper Fat-Possum. Een karakteristieke manier van spelen werd door hem omschreven als de Burnside Style. Niet de standaard blues van de 12 of de 16 patronen maar vaak met toevoegingen van extra beats. Het zal ook niet toeval zijn geweest dat juist John Spencer Blues Explosion dit opviel. Begin jaren negentig hebben ze samen nog het album An Ass Pocket of Whiskey opgenomen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland