Hard maar uitstekend begin van Vlaanderen Roept! Hard maar uitstekend begin van Vlaanderen Roept!

, Tekst: Wilbert Elting

Hard maar uitstekend begin van Vlaanderen Roept!

Tekst: Wilbert Elting ,

In een matig gevulde Blokhuispoort trapten drie Vlaamse bands vier weken van Vlaamse muziek bij Podium Asteriks af. Deze eerste avond van Vlaanderen Roept! draaide om de keiharde rock van Vegas!, The Vault en Wallace Vanborn.

In een matig gevulde Blokhuispoort trapten drie Vlaamse rockbands, onder aanvoering van Wallace Vanborn, vijf weken van Vlaamse muziek bij Podium Asteriks af. Deze eerste avond was die muziek vooral keiharde rock, een genre waarvan we sinds het succes van Triggerfinger en Millionaire weten dat de Vlamingen erin gespecialiseerd zijn.

Vegas! opende de avond en maakte volgens de aankondiging ADHD-rock. Die typering maakten ze niet waar, het tempo lag daarvoor te laag. Het volume stond wel flink opengedraaid en na twee nummers waren al een aantal gepijnigde blikken te zien. Daar trok de band zich weinig van aan. Voor het derde nummer werd door de zanger zelfs gevraagd of het geluid "nog een tikje harder kon", iets dat niet had gehoeven. De zanger was wel een indrukwekkende figuur die vol overgave de woorden uit zijn keel perste en goed aansloot bij het donkere, bijna industriƫle geluid van de rest van de band.

Daarna was het de beurt aan The Vault. Zij lagen beter in het gehoor dan hun voorgangers door harmonieuzere muziek te maken. Hier en daar leek er een flirt naar glamrock te zijn door hoge uithalen, snelle riffs en kleine synthesizeraccentjes. Het geheel deed sowieso denken aan het betere gitaarwerk uit de jaren tachtig. Ze speelden wel iets te lang waardoor de set halverwege nogal eentonig werd.

Wallace Vanborn mocht de avond afsluiten met zijn stonerrock. De avond daarvoor hadden ze al veel indruk gemaakt op Eurosonic, wat hen een acht opleverde van de landelijke 3VOOR12 redactie. Dat cijfer was zeker niet onterecht, want Wallace Vanborn heeft inderdaad heel wat in zijn mars. Classificaties zoals de 'Vlaamse Queens of the Stone Age' maakte de band meer dan waar. Sterkste punt was de ijzersterke baslijnen die alle nummers met ontzettend veel energie voortstuwden. Opvallend was dat de hele band heel erg veel charisma had. Bij de vorige bands kwam dat nog vooral van de frontman. Drummer en zanger grapten tussen de nummers door met het publiek en wisten zo de aandacht goed vast te houden. Bij een hogere opkomst was de zaal ongetwijfeld gaan kolken. 'Vlaanderen Roept!' had niet sterker kunnen beginnen.

Wie: Vegas!, The Vault, Wallace Vanborn
Waar: Podium Asteriks in de Blokhuispoort
Opkomst: 50 man

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland