Drachten in Texaanse sferen Drachten in Texaanse sferen

Stone River Boys bouwen een country feestje

, Karst Jaarsma

Drachten in Texaanse sferen

Stone River Boys bouwen een country feestje

Karst Jaarsma ,

Drachten en country zijn niet direct een logische combinatie. Desondanks vond Dave Gonzalez Iduna een geschikte plek om zijn nieuwste project voor het eerst aan Nederland te presenteren. Onder de noemer Stone River Boys zette de gitarist samen met zanger Mike Barfield een voortreffelijke en verrassende country set neer.

Stone River Boys bouwen een country feestje

Na succesvolle projecten bij The Paladins en The Hacienda Brothers was Dave Gonzalez wel weer eens toe aan wat vernieuwing. Afgelopen voorjaar waren de laatste spannende rockabilly optredens met The Paladins nog in Nederland en nu presenteert de gitarist alweer zijn nieuwste project: The Stone River Boys.

De groep die begon als een coverband van The Hacienda Brothers groeide na verloop van tijd uit tot een volwaardig zelfstandig project. Tijdens het repeteren werd zelfs een volledige plaat in elkaar gedraaid. Deze plaat, Love On The Dia genaamd, blijkt ook de leidraad te vormen tijdens de show.

Eerst mag de Alkmaarse groep Casa de la Muerte de zeer lege zaal opwarmen. Hun mix van rockabilly en surf is erg aanstekelijk. Het duidelijk speelplezier resulteert uiteindelijk in een volledig terechte extra toegift. Hierna wordt het podium in recordtempo omgebouwd zodat binnen twintig minuten de Stone River Boys beginnen. Met vijf man is het kleine podium goed gevuld en zonder verdere introductie begint de groep zijn anderhalf uur durende jam.

Zanger Mike Barfield lijkt op het eerste gezicht een verrassende keuze. Een bijster goede zanger is de man niet, vooral niet als je zijn stem vergelijkt met die van Dave Gonzalez. Aan de andere kant zijn de onverzorgde bakkebaarden en cowboyhoed wel de attributen die niet mogen ontbreken bij een zichzelf respecterende countryband. Gedurende het optreden ontpopt de zanger zich echter tot een charismatische frontman. Zijn hilarische danspasjes weten het publiek enigszins los te krijgen en de snerpende mondharmonica blijkt perfect in de nummers te passen.

Naarmate het optreden vordert komt de jam tussen de verschillende leden ook meer en meer op gang. Dave Gonzalez en de steelgitaarspeler proberen elkaar het gehele optreden te overbluffen in hun solo`s. Als voor het laatste nummer nog een versie van countryklassieker I Don't Care (Just As Long As You Love Me) wordt ingezet, is duidelijk dat ondanks de lage opkomst ook de heren zelf veel lol in het optreden hebben. De hierop volgende funky jam maakt dan de avond compleet met een ritme dat nog lang in je hoofd blijft doorjeuzelen.

De Stone River Boys is een groep die opereert op het snijdvlak van blues, soul en country. Ondanks dat de groep opgericht is als Hacienda Brothers coverband hebben de heren een eigen sound ontwikkelt en met het kwalitatief goede optreden is het betreurenswaardig dat zo weinig mensen de weg naar Iduna weten te vinden.


Wie: Stone River Boys, Casa de la Muerte
Waar: Iduna, Drachten
Wanneer: 21 januari 2010
Opkomst: 100+

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland