Charlie Dée zingt Joni Mitchell

Een muzikaal portret van folkheldin Mitchell in De Lawei

Anne-Marie Böing ,

Slechts weinigen durven het aan Joni Mitchells uitgebreide repertoire te coveren. Nêerlands singer/songwriter trots Charlie Dée trok de stoute schoenen aan en tourt door het land met haar Tribute to Joni Mitchell. 3VOOR12/Friesland belde met Charlie over de bijzondere kanten van Mrs. Mitchell.

Een muzikaal portret van folkheldin Mitchell in De Lawei

 Joni Mitchell, de Canadese folk singer/songwriter bekend van Big Yellow Taxi en Both Sides Now, wordt geroemd als één van de meest invloedrijke dames in de muziek van de laatste decennia. Weinig durven het aan haar uitgebreide repertoire te coveren. Nêerlands singer/songwriter trots Charlie Dée trok de stoute schoenen aan en tourt voor de tweede keer door het land met haar Tribute to Joni Mitchell. Deze show is op woensdag 12 januari te bewonderen in schouwburg De Lawei te Drachten. 3VOOR12/Friesland belde met Charlie over de bijzondere kanten van Mrs. Mitchell.

‘Ik ben gewoon een hele erge fan’, is Charlies eerste reden waarom ze een Joni Mitchell Tribute doet. Maar het verhaal begint eigenlijk op een heel andere manier dan enkel een zangeres die hulde wil brengen aan een idool. ‘We werden gevraagd voor De Parade, het theaterfestival, voor een paar avonden in een paar steden, en we wilden niet alleen eigen liedjes doen. Dus bedachten we er een setje Joni Mitchell nummers bij. Daar ben ik vervolgens ook wat bij gaan vertellen. Er werd zo enthousiast op gereageerd dat het uiteindelijk eencomplete theatertour werd’.

Wat is de bijzondere band tussen Charlie en Joni? ‘Ik hou zo van haar muziek’, vertelt Charlie ,’ik ben fan van haar teksten, van haar levensverhaal. Ze is zo’n bijzondere vrouw. Ze heeft altijd gedaan wat ze zelf wilde. Keuzes gemaakt vanuit haar eigen oorspronkelijkheid, deed niet wat het grote publiek wilde. Of ik mezelf daarin herken? Ik probeer ook wel als zangeres zoveel mogelijk bij mezelf te blijven.’ Een favoriete Joni Mitchell plaat heeft Charlie niet. ‘Ik wissel vooral tussen Blue, Hejira en Mingus.’ Toevallig zijn dat alle drie platen uit de jaren ’70, toen de carrière van de oorspronkelijk Canadese Mitchell aan de westkust van de Verenigde Staten in een stroomversnelling terecht kwam.

Mitchell wordt niet alleen geroemd om haar singer/songwritertalent, maar ook om de grote invloed die ze de laatste drie decennia van de twintigste eeuw op muziek zou hebben gehad. ‘Ik weet eigenlijk niet precies waarom ze zo invloedrijk was’, zegt Charlie, hardop denkend. ‘Je had in die tijd ook Carole King, misschien waren vrouwen wel heel vernieuwend voor toen. Ze werkten met veel mensen samen, de muziek ging alle kanten op. Van Joni wordt wel gezegd dat zij de wereldmuziek in de popmuziek gehaald heeft. Maar ze werkte bijvoorbeeld ook samen met de LA Jazz Express.’

De ondertussen 67 jaar oude Mitchell leeft ondertussen teruggetrokken, maar een bijzondere dame is ze nog steeds. Een Rotterdamse fan was zo enthousiast dat hij een DVD dan Charlies theatertour naar Joni Mitchell had gestuurd. Mitchell op haar beurt liet haar waardering blijken door een DVD van haar eigen laatste project, Night Ride Home, naar Charlie te sturen. ‘Ze had er zelf iets ingeschreven’, vertelt Charlie. ‘May you always be safe on your night rides home’.

Kaarten voor de theatershow A Tribute to Joni Mitchell zijn verkrijgbaar via de website van De Lawei.